Ο τελικός λογαριασμός, ωστόσο, καταλήγει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αγοράζει τους τίτλους
Του Σωτηρη Νικα
Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει τη δυνατότητα να βγει στις αγορές να δανειστεί μέσω ομολόγων, ωστόσο το Δημόσιο έχει βρει το «παραθυράκι» να ξεπληρώνει τις υποχρεώσεις του με ομόλογα. Το «παραθυράκι» αυτό ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που με την πλήρη ελαστικοποίηση των κανονισμών της έχει δώσει τη δυνατότητα στο κράτος -μέσω των ελληνικών τραπεζών- να της δίνουν ελληνικά ομόλογα και να αντλούν χρηματοδότηση.
Ηδη, τα χρέη των προμηθευτών των νοσοκομείων τακτοποιήθηκαν με την παροχή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου με μηδενικό επιτόκιο. Θα ακολουθήσουν οι δικαστικοί, οι απολυμένοι υπάλληλοι της Ολυμπιακής (και σε αυτή την περίπτωση με μηδενικό επιτόκιο) και ενδεχομένως και οι κατασκευαστές, ενώ υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το Δημόσιο έχει εκδώσει ομόλογα για να δώσει ρευστότητα στις τράπεζες και στο ΤΕΜΠΜΕ.
Η διαδικασία της πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου με ομόλογα, φαίνεται ότι ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Το Δημόσιο ξεπληρώνει τα χρέη του χωρίς να δώσει «ζεστό χρήμα». Οσοι έχουν να λαμβάνουν από το κράτος, παίρνουν τα ομόλογα, τα δίνουν στις τράπεζες για να εξοφληθούν και οι τράπεζες με τη σειρά τους τα προωθούν στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για να χρηματοδοτηθούν.
Βέβαια, το μειονέκτημα σε αυτήν τη διαδικασία, είναι ότι τα ομόλογα αυτά επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Το θέμα, όμως, είναι ότι το Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τοις μετρητοίς, οπότε οι επιλογές του είναι είτε να μην πληρώσει καθόλου και να συνεχίσουν να διογκώνονται οι οφειλές του με συνέπεια να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις, είτε να «φουσκώσει» το δημόσιο χρέος.
Πέραν, όμως της διάθεσης ομολόγων για την αποπληρωμή των χρεών του, το Δημόσιο έχει προχωρήσει και σε ειδικούς δανεισμούς για να παρέχει απευθείας ρευστότητα για ότι είχαν υποσχεθεί οι κυβερνήσεις. Δηλαδή, για να δώσει στις τράπεζες κεφάλαια στο πλαίσιο του πακέτου των 28 δισ. ευρώ, αλλά και για να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ.Συμπεριλαμβανομένου αυτών των ομολόγων, το Δημόσιο από το 2009 μέχρι και σήμερα εκτιμάται ότι έχει πληρώσει περίπου 12 δισ. ευρώ για να ξεπληρώσει χρέη και για να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους οι κυβερνήσεις. Στο ποσό αυτό δεν προσμετριούνται ούτε οι μελλοντικές πληρωμές υποχρεώσεων (δικαστικοί, υπάλληλοι της Ολυμπιακής κ.λπ.) και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν υπολογίζονται οι εγγυήσεις του Δημοσίου για να δανειστούν οι ΔΕΚΟ ή για να αντλήσουν ρευστότητα οι τράπεζες. Ας δούμε, όμως, τι έχει γίνει και τι μέλλει γενέσθαι:
1. Πριν από λίγες εβδομάδες, τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας ανακοίνωσαν τον τρόπο με τον οποίο θα αποπληρωθούν οι προμηθευτές των νοσοκομείων. Συνολικά, οι οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό αφαιρούνται χρέη ύψους 1,2 δισ. ευρώ που έχουν εξοφληθεί σε μετρητά για τα έτη 2005, 2006 και εν μέρει του 2007, καθώς και άλλα 245 εκατ. ευρώ που θα δοθούν επίσης τοις μετρητοίς για το υπόλοιπο των χρεών του 2005 και 2006.
Πέραν αυτών, για τα χρέη του 2007, θα δοθούν άτοκα ομόλογα 1 έτους και ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Για το 2008 θα δοθούν άτοκα 2ετή ομόλογα ύψους 2,2 δισ. ευρώ και για το 2009 θα δοθούν άτοκα ομόλογα 3ετούς διάρκειας και ύψους 2,05 δισ. ευρώ.
2. Πάνω από περίπου 6 δισ. ευρώ φέρεται να έχουν λάβει οι τράπεζες στο πλαίσιο του πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας με 28 δισ. ευρώ, μέσω της έκδοσης ειδικών ομολόγων του Δημοσίου.
3. Πέρυσι το καλοκαίρι το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ομόλογα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να καλύψει την αύξηση του ΤΕΜΠΜΕ.4. Στους απολυμένους της Ολυμπιακής έχει προταθεί τις αποζημιώσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ να τις λάβουν σε δύο δόσεις των 100 εκατ. ευρώ, με ομόλογα μηδενικού επιτοκίου που θα λήγουν το 2013 και το 2014. Η σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα.5. Με ομόλογα θα δοθούν και οι οφειλόμενες αναδρομικές αποδοχές σε δικαστές.
6. Μια από τις σκέψεις που υπάρχουν, είναι να πληρωθούν με ομόλογα τα χρέη του Δημοσίου και προς τις κατασκευαστικές.
Κρίσιμο τεστ η έκδοση της ΤρίτηςΑν και η αγορά ομολόγων είναι κλειστή για την Ελλάδα, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τα έντοκα γραμμάτια. Την Τρίτη, το Δημόσιο θα επιχειρήσει για πρώτη φορά μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, με την έκδοση εντόκων γραμματίων 6 μηνών. Το ποσό που θέλει το υπουργείο Οικονομικών είναι περίπου 1,6 δισ. ευρώ και στελέχη του σημειώνουν ότι «θα είναι καλό μήνυμα» το επιτόκιο να διαμορφωθεί κάτω από το 5%. Οσο δηλαδή είναι το κόστος δανεισμού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τις χώρες της Ευρωζώνης για πέντε χρόνια. Αλλωστε, το οικονομικό επιτελείο απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσης εντόκων γραμματίων μεγαλύτερης διάρκειας -ενός έτους- γιατί το επιτόκιο θα εκτοξευόταν στα επίπεδα του 7% και θα είχαν «πάτημα» οι αγορές να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την ελληνική οικονομία.πηγη:http://news.kathimerini.gr