Πτώση στην πρόθεση ψήφου κατά 2 μονάδες καταγράφει το κυβερνών κόμμα, χωρίς, ωστόσο, να παρατηρείται και ενίσχυση των αντίστοιχων ποσοστών των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με έρευνα της GPO για το Mega. Την ίδια στιγμή, απαισιόδοξοι από την οικονομική κατάσταση της χώρας εμφανίζονται 8 στους 10 πολίτες. Επιπλέον, 1 στους 2 πολίτες θεωρεί πως μετά την τριετία στήριξης, υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας.Ειδικότερα, απαισιόδοξοι δηλώνουν σε ποσοστό 65,7% οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και 92,7% εκείνοι της ΝΔ. Στην ερώτηση, «πόσο αισιόδοξοι είστε για την πορεία της χώρας», οι 8 στους 10 απαντούν «λίγο/ καθόλου».Σχετικά με το «αν θα χρειαστούν νέα μέτρα», οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι με το 48,5% να δηλώνει ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα και το 48,1% ότι δεν θα χρειαστούν. Ποσοστό 44,2 % των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα,
ενώ 55% των ψηφοφόρων της ΝΔ πιστεύουν το ίδιο.Ως προς την πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με διαφορά 7,5 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστό 28,6% έναντι 21,1%. Το κυβερνών κόμμα καταγράφει πτώση 2 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της GPO που διενεργήθηκε στις 26 Απριλίου (από 30,6% σε 28,6%). Αντίστοιχα, η ΝΔ φαίνεται να διατηρεί το ποσοστό της στα ίδια επίπεδα (21,1% από 21%).Ακολουθούν ΚΚΕ με ποσοστό 9% των προτιμήσεων, (8,9% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ΛΑΟΣ με 6,8% (από 6,9%), ΣΥΡΙΖΑ με 2,8% (από 3,2%). Ενισχυμένοι είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι που λαμβάνουν 2,8% σε σχέση με το 1,9% του Απριλίου. Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά συγκεντρώνει το 1,7% των προτιμήσεων. Στο 27% η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Στην ερώτηση «τι θα γίνει μετά την τριετία στήριξης της οικονομίας», το 54,9% απαντά ότι η χώρα «θα ξαναβρεί το δρόμο της», ενώ το 42,8% πιστεύει ότι η χώρα θα βρεθεί σε κίνδυνο πτώχευσης.
Παράλληλα, το 39,5% των πολιτών δεν συμφωνεί με την πολιτική κανενός κόμματος για την έξοδο από την κρίση. Το 31% απαντά «το ΠΑΣΟΚ», το 13,4% «η ΝΔ», το 5,5% «το ΚΚΕ», το 4,5% «ο ΛΑΟΣ» και το 2% «ο ΣΥΡΙΖΑ».Οι πολίτες επιρρίπτουν τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας σε ποσοστό 29,5% σε «όλες» τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Επίσης, το 22,1% θεωρεί ότι ευθύνεται η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, το 19,2% του Κώστα Σημίτη, το 16,1% του Ανδρέα Παπανδρέου, το 4,2% του Γιώργου Παπανδρέου και το 3% του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.Η κοινή γνώμη θεωρεί ακόμη πως υπάρχει πρόβλημα συντονισμού στην κυβέρνηση, καθώς το 69,8% απαντά στη σχετική ερώτηση «σίγουρα/μάλλον». Μόλις το 27% πιστεύει το αντίθετο.
Γ. Παπακωνσταντίνου: «Eξετάζουμε λύσεις που δεν θα επιβαρύνουν τα ελληνικά νοικοκυριά»
Με δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε σχετικά με το ενδεχόμενο της αύξησης του ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα καθώς και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ πως «Εξετάζουμε σχέδια και λύσεις που δεν θα επιβαρύνουν τα ελληνικά νοικοκυριά». Σημείωσε, επίσης, ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μια σειρά άλλων μέτρων, για να αποφευχθεί αν γίνεται η αύξηση του ΦΠΑ και σε άλλα προϊόντα. Σχετικά με το θέμα της φοροδιαφυγής, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής και ήδη έχουμε εισπράξει πάνω από ένα δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές».ΠΗΓΗhttp://tvxs.gr/news/: