HANDELSBLATT
Ο φόβος επιστρέφει Στο κέντρο της Αθήνας βλέπεις όλο και περισσότερα «ενοικιάζεται». Από τις αρχές του 2010 έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους ένας στους έξι λιανεμπόρους. Η ύφεση χτυπά τη χώρα. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά: μετά την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 3,5% το πρώτο τρίμηνο, οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν στο δεύτερο εξάμηνο νέα υποχώρηση κατά 5%. H κυβέρνηση της Ελλάδας έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών και τις μεταρρυθμίσεις που έκανε και προτίθεται να κάνει στον εργασιακό τομέα, ώστε να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού πακέτου οικονομικής στήριξης. Ολα αυτά τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν με τις περικοπές λείπουν από την αγορά και μαζί με την αύξηση του πληθωρισμού -που τον Ιούλιο άγγιξε το 5,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών- εξασθενίζουν την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Ετσι η μοιραία αυτή εξέλιξη μειώνει την κατανάλωση, η οποία στην Ελλάδα συνιστά το 73% του ΑΕΠ. Αποτέλεσμα; Πτώση του τζίρου στα καταστήματα γύρω στο 13%.
DWΟι δεσμεύσειςΠρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική στιγμή. Επτάμισι χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, ο αμερικανικός στρατός απέσυρε κατά τη διάρκεια της νύχτας τις τελευταίες μάχιμες μονάδες από το Ιράκ. «Το τέλος του πολέμου στο Ιράκ είναι γεγονός» μετέδιδαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Λίγα λεπτά αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών κήρυσσε το τέλος του πολέμου κάνοντας λόγο για μια ιστορική στιγμή. Οπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, μόλις πέρασαν τα σύνορα οι τελευταίες αμερικανικές δυνάμεις, οι στρατιώτες πήδηξαν από τα τεθωρακισμένα, ύψωσαν την αμερικανική σημαία και συγκεντρώθηκαν για την τελευταία αναμνηστική φωτογραφία. Η αποχώρηση των τελευταίων μάχιμων μονάδων έγινε νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Ο Ομπάμα υλοποιεί μια από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις, να τερματίσει δηλαδή άμεσα τον πόλεμο στο Ιράκ. Το «όχι» του στο Ιράκ ήταν το στοιχείο που τον διαφοροποιούσε από τους πολιτικούς του αντιπάλους στην εξωτερική πολιτική. Η εμπρόθεσμη αποχώρηση είναι ένα καλό χαρτί στα χέρια του Ομπάμα ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο.
HURRIYETΗ λειτουργίαΠριν από ένα χρόνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος κυριάρχησε στα δελτία ειδήσεων, λέγοντας ότι η Τουρκία τον «σταυρώνει». Πολλοί Τούρκοι αντέδρασαν ακούγοντας αυτή τη δήλωση. Ωστόσο, η Αγιότητά του είχε δίκιο που παραπονιόταν, και η Τουρκία από την πλευρά της χρειαζόταν να προβεί σε βήματα προς την κατεύθυνση της θρησκευτικής ελευθερίας - όπως αυτά που καταγράφηκαν στην Παναγία Σουμελά, μοναστήρι το οποίο παρέμενε κλειστό επί σειράν ετών. Ο Πατριάρχης μάλιστα προσδιόρισε την ακριβή ημερομηνία, λέγοντας ότι «μετά από 88 χρόνια ληθάργου μπορούμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί». Σήμερα αυτό που ακούγεται ειρωνικό είναι η τοποθέτηση απέναντι στο ζήτημα των δύο διαφορετικών στρατοπέδων εντός της Τουρκίας. Εκείνοι που ενισχύουν την παρανοϊκή συμπεριφορά εναντίον των Χριστιανών και που συχνά είναι κοσμικοί εθνικιστές που έχουν τις ρίζες τους στις θεωρίες του Κεμάλ Ατατούρκ, και οι άλλοι, οι οποίοι εμφανίζονται ανεκτικοί και οι οποίοι αποκαλούνται ισλαμιστές και εμπνέονται από την ισλαμική οθωμανική αυτοκρατορία.
THE WALL STREET JOURNALΣύγκρουση πολιτισμώνΗ μεγάλη ώθηση που έλαβε παγκοσμίως η θεωρία του Σάμιουελ Χάντιγκτον περί σύγκρουσης των πολιτισμών οφείλεται στο ότι αντικατοπτρίζει τον κόσμο όπως είναι, κι όχι όπως θα θέλαμε να είναι. Μας δίνει τη δυνατότητα να χωρίσουμε τους φίλους από τους εχθρούς. Και μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τις εσωτερικές συγκρούσεις εντός των ορίων των διαφορετικών πολιτισμών και κυρίως τις ιστορικές αντιπαλότητες ανάμεσα στους Αραβες, τους Τούρκους και τους Πέρσες γύρω από την ηγεσία του ισλαμικού κόσμου. Αλλά το «διαίρει και βασίλευε» δεν μπορεί να είναι η μοναδική πολιτική μας. Θα πρέπει να δούμε κατά πόσον ο καλπασμός του εξτρεμιστικού ισλαμισμού είναι το αποτέλεσμα ενεργού προπαγανδιστικής καμπάνιας.Σύμφωνα με στοιχεία της CIA, το 2003, οι Σαουδάραβες διέθεσαν τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια ετησίως για περίοδο τριάντα χρόνων, προκειμένου να προωθήσουν το φονταμενταλιστικό Ισλάμ. Η δυτική απάντηση για την προώθηση του δικού μας πολιτισμού ήταν χλιαρή. Θα πρέπει να υπερασπιστούμε τον πολιτισμό μας. Κι εδώ βρίσκεται το μυστικό της θεωρίας του Χάντιγκτον.πηγηhttp://news.kathimerini.gr: