FT
Η περίπτωση της Τουρκίας Σήμερα οι πολίτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. μπορούν να κινούνται ή να εργάζονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε χώρα της Ενωσης. Υφίστανται βεβαίως ορισμένες μεταβατικές διατάξεις για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για μια επταετία. Ομως οι κανόνες είναι σαφείς. Ολοι οι πολίτες της Ε.Ε. απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα. Είναι όμως αυτοί οι κανόνες που θα πρέπει να αλλάξουν αν η Τουρκία γίνει δεκτή στην Ε.Ε. Το να ισχύσει ειδική νομοθεσία για τους Τούρκους θα μπορούσε να επικριθεί ως άδικο. Ωστόσο,
όσο η τουρκική υποψηφιότητα υψώνεται ως απειλή μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη, δεν θα προχωρήσει και δεν θα γίνει αποδεκτή από τους ψηφοφόρους. Αυτό το σκοτεινό σημείο ήταν σαφές από την εποχή της διεύρυνσης προς Ανατολάς, απ’ όπου ξεκίνησε το μεταναστευτικό κύμα. Στην τελευταία επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός Κάμερον προέβη σε διφορούμενες δηλώσεις, λέγοντας ότι είναι «θυμωμένος» με τη συμπεριφορά ορισμένων απέναντι στην τουρκική υποψηφιότητα. Την επομένη επανέλαβε τις θέσεις του ότι ο αριθμός των μεταναστών που καταφθάνουν στη Βρετανία πρέπει να μειωθεί δραματικά.
LE FIGAROΗ δεκαετία της ειρήνης;Κι αν η δεκαετία αυτή οδηγήσει σε ειρήνη τη Μέση Ανατολή; Η ελπίδα ξαναγεννήθηκε με την αμερικανική πρόταση προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους ηγέτες να μεταβούν στις 2 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ για τη διεξαγωγή άμεσων διαπραγματεύσεων. Αυτή τη στιγμή η Αμερική έχει έναν καινούργιο πρόεδρο. Ο Ομπάμα θα πρέπει να δικαιολογήσει το Νόμπελ Ειρήνης με το οποίο έχει τιμηθεί. Ομως, αμφότερες οι πλευρές (Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι) είναι προκατειλημμένες και ανειλικρινείς και η μία ρίχνει πάντα τις ευθύνες στην άλλη για τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις. Το χειρότερο είναι πως ουδείς από τους εκπροσώπους των δύο λαών διαθέτει το αναγκαίο χάρισμα, αλλά ούτε και την απαραίτητη ελευθερία κινήσεων για να διαπραγματευθεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Ετσι δεν μπορούμε καν να υπολογίσουμε πώς θα διεξαχθούν και κυρίως πού θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις αυτές. Ο πρόεδρος Ομπάμα το γνωρίζει, όμως; Πολλοί ελπίζουν ότι μετά την άσκηση τόσων πιέσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα αποθαρρυνθεί. Ενα είναι σίγουρο, πάντως: αυτή η φάση είναι καλύτερη από τον πλήρη αποκλεισμό.
FRANKFURTER ALLGEMEINEΚλίμα ανασφάλειαςΗ Ε.Ε. είναι ενθουσιασμένη για την άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τους Ελληνες, οι οποίοι όχι μόνο δεν πανηγυρίζουν, αλλά από το φθινόπωρο αναμένεται νέο κύμα κινητοποιήσεων και απεργιών. Στα χαρτιά λειτουργούν τέλεια οι αλλαγές και τα ελλείμματα μειώνονται. Το λιανεμπόριο όμως υποφέρει. Οι καταστηματάρχες παραπονούνται ότι με τις περικοπές στους μισθούς και τις αυξήσεις στη φορολογία οι καταναλωτές δεν κάνουν αγορές, είναι συγκρατημένοι. Ορισμένοι Ελληνες οικονομολόγοι φοβούνται ότι οι δραστικές περικοπές θα πνίξουν την οικονομική ανάπτυξη και θα δυσχεράνουν τελικά και την αποπληρωμή των χρεών. Ο Παναγής Καρέλας από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας φοβάται ότι επίκεινται λουκέτα σε καταστήματα και τονίζει ότι κυριαρχεί κλίμα ανασφάλειας που βλάπτει σοβαρά την κίνηση στην αγορά και τον τζίρο. Επομένως οι Ελληνες επιχειρηματίες δεν τολμούν να κάνουν αυτή τη στιγμή καμία επένδυση για το μέλλον. Ετσι θα υπάρξουν και άλλα λουκέτα και θα χάσουν και άλλοι εργαζόμενοι τη δουλειά τους.
THE TIMESΟ παράγων ΠακιστάνΤρεις εβδομάδες μετά τις καταστρεπτικές πλημμύρες που έπληξαν το Πακιστάν, ο ρυθμός της ανθρωπιστικής βοήθειας αυξάνεται. Κι έχει σημασία αυτό τη δεδομένη στιγμή, καθώς παρότι σε ορισμένες περιοχές το ύψος των υδάτων έχει σταθεροποιηθεί, ο αριθμός των πληγέντων μεγαλώνει. Πάνω από 1.600 άτομα πνίγηκαν και σχεδόν 17 εκατ. έχουν πληγεί άμεσα ή έμμεσα. Πολλοί ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς χωρίς τροφή και χωρίς νερό. Η χολέρα θερίζει, τη στιγμή που οι πλημμύρες απειλούν τις σοδειές του ρυζιού. Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι οι δωρεές έχουν φτάσει το 70% του στόχου των 300 εκατ. λιρών. Στη Βρετανία, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 29 εκατ. λιρών. Στο Λονδίνο συζητείται τελευταία ο «παράγων Πακιστάν», δηλαδή αν η πορεία των δωρεών συνδέεται με την κυβέρνηση της χώρας. Ομως η βοήθεια είναι απολύτως αναγκαία. Προέχει να αποφευχθεί ο θάνατος μεταξύ των αστέγων. Το Ισλαμαμπάντ λέει ότι η ανοικοδόμηση θα στοιχίσει 10 δισ. λίρες. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα διατεθούν αυτά τα ποσά. Οι καταυλισμοί, το νερό και τα τρόφιμα είναι η εύκολη υπόθεση.πηγηhttp://news.kathimerini.gr/: