Tι γράφει ο ξένος Tύπος

TODAYS ZAMAN
Η Αναθεώρηση
Το δημοψήφισμα στην Τουρκία σηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, το τέλος μιας μακράς εξουθενωτικής προεκλογικής περιόδου. Αλλά σίγουρα δεν βρισκόμαστε στο τέλος. Αντιθέτως, βρισκόμαστε μπροστά σε νέα αρχή. Οι ψηφοφόροι θα θέσουν πλέον με σαφή τρόπο το αίτημά τους για αλλαγή. Τα τείχη που υψώνονταν ώς τώρα, τόσο από την Ενωση Δικαστών όσο και από το Συνταγματικό Δικαστήριο,
παρεμποδίζοντας την πορεία της χώρας προς τη βαθύτερη δημοκρατία και την ελευθερία, θα γκρεμιστούν. Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πάψει να είναι μοχλός αντίστασης. Τα δικαστήρια θα μπορούν πλέον να δικάζουν ανενόχλητα και χωρίς τις γνωστές πιέσεις του παρελθόντος, εφαρμόζοντας πιστά τους ισχύοντες νόμους. Για πρώτη φορά στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας όλοι θα είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Οι επιθέσεις και οι πράξεις προδοσίας που διεπράχθησαν από ορισμένους αξιωματικούς του στρατού και στρατηγούς δεν θα μένουν ατιμώρητες. Και το πιο σημαντικό: το Κοινοβούλιο θα αποκτήσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Η αξιοπιστία και ο ρόλος του Κοινοβουλίου θα αποκατασταθούν, όπως επίσης θα αυξηθεί η αυτοπεποίθηση των μελών του.
DWΗ τουρκική ΒουλήΗ συνταγματική μεταρρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν υπερψηφίστηκε σε ποσοστό 58% από τους πολίτες της Τουρκίας. Η μεταρρύθμιση περιορίζει την εξουσία του δικαστικού σώματος και του στρατού και ενισχύει τον ρόλο του κοινοβουλίου. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συνιστά μεγάλη νίκη της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης και χαιρετίστηκε από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε την υψηλή συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα «ένδειξη του πόσο ζωντανή είναι η τουρκική δημοκρατία». H συμμετοχή έφθασε το 77%. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας: «Η μεταρρύθμιση του Συντάγματος είναι ένα ακόμη βήμα στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη». Διευκρίνισε, ότι η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί, για να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι «θα συνεχιστεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση περαιτέρω ανοίγματος της κοινωνίας». Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία ζήτησε και η Ε.Ε.
THE NEW YORK TIMESΣτρατηγική στο ΑφγανιστάνΕφτασε η ώρα για τις δυτικές κυβερνήσεις να αναπτύξουν νέα προσέγγιση στο Αφγανιστάν. Η σημερινή στρατηγική είναι πολύ φιλόδοξη, πολύ εξαντλητική και παράλληλα μακράν του πραγματικού μεγέθους της απειλής. Ο αρχικός στόχος της δυτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν ήταν να διασπαστεί, να διαλυθεί και να νικηθεί η Αλ Κάιντα, αποτρέποντας έτσι την επιστροφή της. Αυτά τα χρόνια, η ήττα των Ταλιμπάν έγινε συνώνυμη με την ήττα της Αλ Κάιντα, παρ’ ότι ένα μεγάλο κομμάτι των οργανωμένων δραστηριοτήτων της τελευταίας εγκαταστάθηκε στο Πακιστάν. Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ανακοινώσει ότι η μερική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων θα ξεκινούσε από τα μέσα του 2011, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να υπάρχει Βρετανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν μετά το 2015. Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι τα επόμενα χρόνια όλοι θέλουν να αποχωρήσουν. Ωστόσο απουσιάζει από το προσκήνιο η στρατηγική αποχώρησης. Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος είναι να χαραχθεί αμυντική πολιτική που θα αφορά την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία εκπορεύεται από περιοχές στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν.
LE MONDEΗ Εκκλησία του ΒελγίουΘύμα ενός πραγματικού σεισμού μετά τη δημοσίευση, έκθεσης που αφορούσε τη βαριά σεξουαλική κακοποίηση νέων ανθρώπων στους κόλπους της, η Καθολική Εκκλησία του Βελγίου ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να επανατοποθετηθεί επί του θέματος, να ακούσει τη φωνή των θυμάτων και να τιμωρήσει τους ενόχους ιερείς. Οι δυσάρεστες αποκαλύψεις έγιναν από τον πρόεδρο επιτροπής της εκκλησίας που επωμίστηκε το έργο της διερεύνησης υποθέσεων παιδοφιλίας. Ωστόσο, τα μέτρα που προβλέπονται παραμένουν ασαφή. «Θα πρέπει να οριστεί αρχικά το πλαίσιο μιας νέας σχέσης μεταξύ εκκλησίας, δικαιοσύνης και των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ένας εκ των επισκόπων που ασχολείται με το ζήτημα και έχει επωμιστεί τη διαλεύκανση των καταγγελιών. Φαίνεται όμως ότι η εκκλησία θα επικαλεστεί το εκκλησιαστικό δίκαιο. Το δυσάρεστο είναι ότι με βάση τη βελγική νομοθεσία προβλέπεται η παραγραφή του αδικήματος της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου έπειτα από παρέλευση δεκαετίας. Πολλοί Βέγλοι βουλευτές προτείνουν τώρα την παράταση αυτού του διαστήματος, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα προώθησης των διώξεων.πηγηhttp://news.kathimerini.gr:

Η λίστα ιστολογίων μου