Ομιλία Παπανδρέου στη Σοσιαλιστική Διεθνή
Στις δυνατότητες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών εν μέσω των δύσκολων καιρών της παγκοσμιοποίησης, μέσα από μια «παγκοσμιοποιημένη ενωτική δράση και συνεργασία», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς της οποίας έχει την προεδρία. Ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στην «Ομάδα των 20» και στις αποφάσεις που θα πρέπει να παρθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.Οι λύσεις για τις παγκόσμιες ισορροπίες» είπε, «θα πρέπει να εντάσσουν θέματα όπως η προστασία της εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η υποστήριξη των γυναικών, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τις στρατηγικές για τη μείωση της φτώχειας». Υπογράμμισε την αναγκαιότητα για μια παγκόσμια μεταρρύθμιση των συστημάτων που διέπουν και ρυθμίζουν τα διεθνή κεφάλαια, «μια μεταρρύθμιση που θα πρέπει να εξασφαλίσει τα πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα όλων των πολιτών του κόσμου». Διαφορετικά, είπε ο πρωθυπουργός, «οι ηγέτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν την κατακραυγή δισεκατομμυρίων πολιτών». Έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ισχυροποίηση των αγορών έναντι της έλλειψης πολιτικής θέλησης από την πλευρά των ηγετών και μίλησε για την ανάγκη για «μια πραγματική οικονομία, μια πραγματική ανάπτυξη, ικανή να εξασφαλίσει πραγματικές θέσεις εργασίας». Σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, θα πρέπει να υπάρξει και μια παγκοσμιοποιημένη δράση, όπως στοχεύει η Σοσιαλιστική Διεθνής. «Θα πρέπει να δράσουμε έξω από τα σύνορά μας» είπε και συμπλήρωσε: «θα πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας, στις πόλεις, στις περιφέρειες, ότι υπάρχει μια παγκόσμια προοπτική, μια παγκόσμια κινητοποίηση και μια παγκόσμια υποστήριξη, για έναν καλύτερο κόσμο, εφόσον δράσουμε ενωμένοι».Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πρόταση για τη θεσμοθέτηση διεθνούς φορολογίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ένα φόρο ύψους 0,05% που θα αποδώσει πάνω από 400 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να επενδυθούν για την αέναη ανάπτυξη, για τη διατροφική ασφάλεια, για μια νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική ικανή να εξασφαλίσει παγκοσμίως τη σταθερότητα. Οι δημοκρατίες, είπε, θα πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να εξημερώσουν την οικονομία, για τη δημιουργία μιας υποδομής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν πολλές χώρες.Αναφέρθηκε σε μια κατάσταση «κυκλωνική» για όλο και μεγαλύτερα κέρδη και επιτόκια που διαμορφώθηκε την τελευταία εβδομάδα, από την οποία κινδυνεύουν να πληγούν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. «Υφιστάμεθα θυσίες, όλοι όμως θα πρέπει να συμβάλουμε για να δούμε φώς στην άκρη του τούνελ» είπε ο πρωθυπουργός. Κάνοντας ειδική αναφορά στην ελληνική οικονομική κρίση για την οποία χρειάσθηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συχνά οι συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα προέρχονται από το σύστημα κοινωνικής προστασίας ή το κράτος πρόνοιας.
«Είναι σίγουρο ότι θέλουμε να κάνουμε το σύστημα πιο αποτελεσματικό. Τα προβλήματα όμως προέρχονται κυρίως από τις ανά τον κόσμο αδικίες και ανισορροπίες: ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες, ανάμεσα στα κράτη, στον τομέα των φυσικών πόρων, στα φάρμακα κ.α. Πρόκειται για ανισότητες που δημιουργούν ανταγωνιστικά μειονεκτήματα στους μεν και πλεονεκτήματα σε άλλους. Εάν θελήσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση μόνο μέσω των προϋπολογισμών θα προσθέσουμε λάθη με επιπτώσεις στην ανάπτυξη», είπε και συνέχισε: «Η Σοσιαλιστική Διεθνής εκφράζει τις πολιτικές αλλαγής, αλληλεγγύης, της λογικής, μιας πολιτικής με όραμα. Θέλουμε ανοιχτές κοινωνίες, με ένα καλύτερο επίπεδο ζωής για τους πολίτες μας μέσω και μιας περιβαλλοντικής πολιτικής, πρεσβεύοντας μια ανθρώπινη διάσταση για την παγκοσμιοποίηση».
«Για μια μεγάλη μερίδα πολιτών παγκοσμίως η καθημερινότητα είναι σημαδεμένη από το αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου. Τέτοιες πολιτικές φόβου έχουν ολέθριες επιπτώσεις στο δημοκρατικό βίο. Επιδίωξη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι να παρουσιάσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, πράγμα που ειλικρινά προσπαθούμε» κατέληξε ο κ. Παπανδρέουhttp://www.capital.gr/.