Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2011

Σε σύνολο 298 ψηφισάντων, 156 ψήφισαν «ναι» στο σ/ν του Προϋπολογισμού, 142 «όχι». Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Προϋπολογισμός του 2011. Υπέρ του Προϋπολογισμού ψήφισαν οι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία, υπερψήφισε μονάχα τις δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με εξαίρεση τον βουλευτή της, Πάνο Καμμένο, που καταψήφισε το σύνολο του Προϋπολογισμού.«Όχι σε όλα» δήλωσαν επίσης, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ (Δημαράς, Σακοράφα, Οικονόμου και Παπαχρήστος) και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που ανήκουν στην Δημοκρατική Συμμαχία και την Δημοκρατική Αριστερά.Από την συνεδρίαση απουσίασαν οι βουλευτές της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης και Τ. Ιατρίδου, οι οποίοι γνωστοποίησαν την τοποθέτησή τους με επιστολές, που δεν αναγνωρίζονται ως έγκυρες ψήφοι.
Παπανδρέου: Aυτός ο λαός, δεν υποκύπτει
«Δηλώνω και πιο αισιόδοξος από ποτέ για τον Ελληνισμό και την Ελλάδα. Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013, απαλλαγή απ' το Μνημόνιο. Τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω μας πια» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. «Όπως διαψεύσαμε τις εγχώριες και διεθνείς Κασσάνδρες της καταστροφής, έτσι θα τις διαψεύσουμε μέχρι να μας αφήσουν ήσυχους - μέχρι να καταλάβουν πως αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο λαός, δεν λυγάει και δεν υποκύπτει» συμπλήρωσε.Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της κυβέρνησης θεώρησε αναγκαίο να αναιρέσει «πέντε μύθους», οι οποίοι αδυνατίζουν, όπως τόνισε, την προσπάθεια ανάταξης του κύρους της χώρας και βυθίζουν την ελληνική κοινωνία στη μιζέρια και την μοιρολατρία.Ο πρώτος μύθος, θέλει την κρίση διεθνή, καπιταλιστική, άσχετη με την ελληνική πραγματικότητα. «Ισχύουν και τα δύο» αντέταξε ο Πρωθυπουργός. «Η κρίση βρήκε την Ελλάδα σε κατάσταση κατάρρευσης, επειδή δεν κάναμε αυτά που έπρεπε εδώ και χρόνια».Ο δεύτερος μύθος, θεωρεί μοιραία την χρεοκοπία. «Δεν υπάρχει πιο διαβρωτική, πιο επικίνδυνη και άδικη συζήτηση, από αυτήν που συντηρούν ορισμένοι: Βρεθήκαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, περάσαμε μια κόλαση το 2010, αλλά σταθήκαμε όρθιοι. Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα του χρέους με σύνεση, συστηματικά, οργανωμένα και με προσεκτικές διαπραγματεύσεις, όπως για την επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αυτό όμως, θα έχει ευεργετική συνέπεια, μόνον αν παραμείνουμε συνεπείς στις προσπάθειές μας» ανέφερε ο κος Παπανδρέου. «Κι αν δεν στήναμε εκ του μηδενός τον μηχανισμό στήριξης, σήμερα θα είχαμε καταρρεύσει όλοι μας, με ευθύνη μιας κυβέρνησης που φυγομάχησε».Σύμφωνα με τον τρίτο μύθο, «κάποιοι θέλουν συνειδητά το κακό μας: Δεν αμφισβητώ πως υπάρχουν αυτοί που ποντάρουν στην καταστροφή μας, ότι υπάρχουν οι οίκοι αξιολόγησης που δεν λογοδοτούν πουθενά και γέμισαν με τοξικά ομόλογα τον κόσμο όλο. Όμως η πραγματική διάσταση της διεθνούς κρίσης, είναι άλλη: Ή προχωράμε στην εμβάθυνση της Ένωσης, ή σταθερά στην υποβάθμιση της συνοχής μας, γινόμενοι μάρτυρες ενός εύκολου εθνικισμού».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για συγκέντρωση 1 εκατομμυρίου υπογραφών υπέρ του ευρωομολόγου. «Τώρα πρέπει να κάνουμε τις συμμαχίες για να προωθήσουμε μιαν άλλη Ευρώπη». Αν όμως αυτό δεν πετύχει, «θα αναγκαστούμε να κινηθούμε με τις δικές μας δυνάμεις - να δημιουργήσουμε νέες συνεργασίες με την Κίνα, την Ρωσία, την Ιαπωνία, να επενδύσουμε στη νέα γενιά, στα δικά μας πλεονεκτήματα χωρίς δάνειες δυνάμεις. Αλλά ακριβώς αυτό κάνουμε και σήμερα. Κι αυτό προϋποθέτει να παραμείνει αξιόπιστη η φωνή μας, ενώ πολλοί θα ήθελαν να γίνουμε εμείς το εύκολο, εξιλαστήριο θύμα, για την κρίση του ευρώ».
Σε κάθε περίπτωση και πάλι, «η συνέπεια με την οποία ακολουθούμε το πρόγραμμά μας είναι ασπίδα πολιτική και δόρυ» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.Κατά τον τέταρτο μύθο, «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η τρόικα: Αν όμως η Ελλάδα είχε κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, δεν θα χρειαζόταν η στήριξη αυτή. Και είναι αυτοί μετά από μας, που θέλουν την επιτυχία μας, καθώς μια επιτυχία δική μας θα είναι και δική τους».«Το ΔΝΤ μας έφταιξε; Εμείς δεν είχαμε ευθύνη για την διαφθορά του ΕΣΥ; Για την απίστευτη γραφειοκρατία, για τις πελατειακές σχέσεις, τον συγκεντρωτισμό, την έλλειψη περιφερειακής ανάπτυξης, το ότι φτιάξαμε γεωργία εξαρτημένη από επιδοτήσεις χωρίς να είναι ανταγωνιστική, ότι τα πανεπιστήμιά μας είναι απαράδεκτα χαμηλά στην διεθνή κατάταξη, ότι τα νησιά μας δεν έχουν αποχετεύσεις, χώρους απορριμμάτων, χώρους αναψυχής, ότι βάζαμε κουμπάρους σε επιτελικές θέσεις της δημόσιας διοίκησης; Ότι έγιναν χαριστικές φορολογικές ρυθμίσεις για τράπεζες, ισχυρούς και πλουσίους;» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.Ο πέμπτος μύθος θέλει την κυβέρνηση να μην προχωρά σε αλλαγές, αλλά να λαμβάνει μονάχα μέτρα σε βάρος των ασθενέστερων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Παπανδρέου επισκόπησε το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής μέχρι σήμερα, διαπιστώνοντας πως «ποτέ στο παρελθόν, κυβέρνηση δεν παρήγαγε τόσο έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και ποτέ δεν κλήθηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της σε τόσο δύσκολες και ασφυκτικές συνθήκες».Για το 2011, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, είναι «ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη», με ηλεκτρονικά ΚΕΠ, κάρτα πολίτη, ενιαίο μισθολόγιο, κάρτα καταγραφής αποδείξεων. Δεύτερη προτεραιότητα η ανάπτυξη με αλλαγή παραγωγικού μοντέλου: Συμφωνίες μείωσης τιμών, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ηλεκτρονικές προμήθειες για να κτυπηθεί η σπατάλη και η διαφθορά, απλοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. πράσινες επενδύσεις 1,3 δις ευρώ με 60.000 παρεμβάσεις το 2011 και 90.000 το 2012, που θα δώσουν δουλειά στην οικοδομή».
«Απόλυτη προτεραιότητα για το 2011, είναι και η ένταξη του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, με μηχανογράφηση, διπλογραφικό σύστημα σε όλα τα νοσοκομεία, ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αν όλα αυτά τα οποία κάνουμε, είχαν γίνει προ ολίγων ετών, δεν θα συζητάγαμε σήμερα, ούτε για Μνημόνιο, ούτε για επιτήρηση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός στους διαμαρτυρόμενους βουλευτές της Ν.Δ..
Τέλος, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως «θα κάνουμε κάθε τι ώστε να μην χτυπήσει αυτή η κρίση τους φτωχότερους. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, την κοινωνία πολιτών, ακόμα και με την Εκκλησία, προς αυτήν την κατεύθυνση».
Σαμαράς: Αλλάξτε πολιτική τώρα
«Αλλάξτε πολιτική τώρα! Συναίνεση σε αυτό το μείγμα πολιτικής δεν πρόκειται να δώσουμε. Συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλλει, δεν πρόκειται να γίνουμε», ήταν το στίγμα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά κατά τη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ βάφτισε το μνημόνιο ως μονόδρομο, για να συγκαλύψει την ιστορική του αδυναμία και τις πρόσφατες ευθύνες του, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ο καθρέφτης της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί την κρίση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι σήμερα, Χριστούγεννα του 2010, βιώνουμε μια βαθειά κρίση που συγκλονίζει την κοινωνία και ανατρέπει προγραμματισμούς, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο αλήθειες, αυτή που δεν ομολογεί η κυβέρνηση, ότι δηλαδή η μνημονιακή πολιτική δεν ξεπερνά το πρόβλημα και από την άλλη ότι υπάρχει ελπίδα και μια άλλη προοπτική.Πέραν αυτών ο κ. Σαμαράς είπε ότι από τις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό «διαφημίζοντας τη διαφθορά της», και επέλεξε μία προοπτική πού ούτε μονόδρομος σωτηρίας ήταν, ούτε το διαπραγματεύθηκε όσο πιο σκληρά μπορούσε, όπως έκαναν άλλες χώρες και πρόσφατα η Ιρλανδία
Συμπλήρωσε ότι το ατού μας ήταν τότε τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν οι δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες, που αν άφηναν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει θα προκαλούνταν τεράστιοι κλυδωνισμοί στην Ευρώπη.Συνεχίζοντας ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση μιλώντας για σπατάλες περιέκοψε τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων, ή περιέκοψε τα πολυτεκνικά επιδόματα, προκειμένου να επιτευχθεί η εσωτερική υποτίμηση, αν και η επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας προέρχεται από το μη μισθολογικό κόστος.Όπως είπε ο κ. Σαμαράς η ίδια η κυβέρνηση έπεσε έξω στις δαπάνες περικόπτοντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ένα λάθος που επεσήμανε και ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας από το ΙΟΒΕ.Έπεσε έξω και στα δημόσια έσοδα και στην ύφεση: «Με δύο λόγια το πρόγραμμα της κυβέρνησης έπεσε έξω παντού»
- Το ότι «δεν βγαίνει ο λογαριασμός», ότι «τα μέτρα είναι βαρβαρότητα κι ότι δεν έχουν αναπτυξιακή διάσταση» ή ότι «ο προϋπολογισμός δεν είναι αξιόπιστος, είναι λόγια βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε αυτή εδώ την αίθουσα που έχουν γίνει πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων».Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε πώς με τέτοια δανειακή επιβάρυνση θα καταστεί δυνατό να βγει η χώρα στην αγορά για να δανειστεί, ενώ έσπευσε να πει ότι εκείνο μπορεί να αλλάξει την οικονομική πολιτική είναι η ανάκαμψη τώρα και η ανάπτυξη αμέσως μετά, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης με μέτρα τόνωσης της οικονομίας και με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν είναι αντίθετη με τις περικοπές, φτάνει όμως να είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες πλήττοντας τους πάντες, ενώ για την ύφεση που προκαλούν οι περικοπές αντέτεινε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για να ανασάνει η οικονομία.Στη συνέχεια να ακολουθήσει αληθινή διαρθρωτική αλλαγή με αλλαγή της φιλοσοφίας του φορολογικού συστήματος και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το ταχύτερο δυνατό.Ετσι, είπε ο κ. Σαμαράς, περικοπή φόρων, μέτρα τόνωσης της οικονομίας, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι ένα μείγμα που πρέπει να εφαρμοστεί ταυτοχρόνως για να επέλθει επανεκκίνηση της Οικονομίας και αυτό προτείνει η ΝΔ ειδάλλως θα συνεχίσει να ψηφίζει μόνον μεμονωμένες διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι μέρος του δικού της προγράμματος.Και κατέληξε: «Αυτή τη μάχη δίνει η ΝΔ, προσφέροντας διέξοδο και ελπίδα ανάπτυξης, αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας εκπέμπουμε. Η χώρα δεν έχει ανάγκη να «στηρίξουμε» εμείς τα δικά σας αδιέξοδα. Η χώρα έχει ανάγκη να βγει από τα αδιέξοδα. Αλλάξτε πολιτική τώρα!».
ΚΚΕ:«Πάλη έξω από το Κοινοβούλιο»
«Η πάλη πρέπει να γίνει έξω από το κοινοβούλιο», υποστήριξε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2011.Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, η κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα δεν διαφέρει από την κρίση στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. «Δεν δεχόμαστε ότι η αιτία της κρίσης είναι το σπάταλο κράτος», υπογράμμισε.
«Ζούμε την κατάληξη μιας πορείας λαθεμένης»
«Ζούμε την κατάληξη μιας πορείας λαθεμένης», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2011.
Ο κ. Καρατζαφέρης επέρριψε ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάσταση της οικονομίας, σημειώνοντας πως από το 1974 έως σήμερα άλλαξαν 23 υπουργοί Οικονομικών, ενώ επεσήμανε πως «είμαστε η 28η πιο ισχυρή οικονομία και δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς δανεικά».
Συνεχίζοντας παραδέχθηκε πως «το χρήμα της τρόικας είναι εξαιρετικά ακριβό», ωστόσο διερωτήθηκε αν έχει κανείς άλλη πρόταση τώρα για να βρούμε λεφτά φθηνότερα, απαντώντας πως δεν υπάρχει άλλη πρόταση.Σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη, «η λύση είναι μία. Η Ελλάδα πρέπει να βρει τον τρόπο να μεταθέσει το χρέος της μια δεκαετία».«Περνάμε μια μεγάλη κρίση που θέλει γενναίες αποφάσεις. Δεν τις βλέπω», τόνισε, προσθέτοντας πως πρέπει να αλλάξουμε ρότα.Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη ουσιαστικής συναίνεσης: «Μην ακούμε ότι δεν μπορείτε να τα βρείτε με τον κ. Σαμαρά. Εδώ τα βρήκε ο Μπουτάρης με τον Ανθιμο».«Κύριε Πρωθυπουργέ θα μπει κανείς φυλακή;», ρώτησε τον κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην υπόθεση της SiemensΚαταλήγοντας, σημείωσε πως πρέπει να βάλουμε «μπροστά τις μηχανές. Αυτό που με φοβίζει είναι ότι ο Έλληνας έχει σκύψει το κεφάλι. Η πρότασή μου είναι να απευθυνθούμε στον Έλληνα και να του πούμε να σηκώσει το κεφάλι και να κάνει αυτά που δεν μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση».
Τσίπρας: Πυρήνας του μνημονίου η εξαθλίωση
«Βουλιάζετε την Ελλάδα στην ύφεση και στην κρίση χρέους, γιατί το τελευταίο που σας ενδιαφέρει εσάς και την τρόικα και την οικονομική ολιγαρχία που σας στηρίζει, είναι το χρέος», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και η κατάργηση κάθε προστασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μπορεί να μειώθηκε το έλλειμμα κατά έξι μονάδες, αλλά αυξήθηκε η ύφεση κατά 4,2%, γεγονός που σημαίνει εκτόξευση της ανεργίας.
«Δηλαδή οι άνθρωποι που μένουν άνεργοι θα πρέπει να πειστούν ότι τους κάνατε φτωχούς και εξαθλιωμένους για να τους σώσετε από τη χρεοκοπία; Δεν θα σας πιστέψουν"Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο πυρήνας της πολιτικής του μνημονίου είναι το επιχείρημα της εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή «η εξαθλίωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ώστε να πέσουν οι τιμές, αν αυξηθούν οι εξαγωγές, κι η οικονομία να γίνει ανταγωνιστικότερη"Όμως, συνέχισε, το αποτέλεσμα ήταν να τσακιστούν οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις, να απελευθερωθούν οι απολύσεις και οι εξαγωγές αντί να αυξηθούν να μειωθούν, διότι οι εταιρείες που εξάγουν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εσωτερική ζήτηση.Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι αντί της αύξησης των εξαγωγών, βουλιάζει η αγορά, και κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα μαγαζιά: «Κρύβεστε από την κοινωνία και δεν λογοδοτείτε. Με αυτόν τον προϋπολογισμό επιχειρείτε την πιο βίαιη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου, την πιο βίαιη αναδιανομή εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας"Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί τη δημόσια περιουσία «προκειμένου να δώσει τα φιλέτα στους αετονύχηδες».- Μετατρέπετε με ταχύτητα την Ελλάδα σε μία χώρα απέραντης φτώχιας και δυστυχίας για το λαό της, αλλά και τρελών ευκαιριών για τους αεριτζήδες, τους δανειστές και τους εκμεταλλευτές του λαού. Η πολιτική σας πια είναι εξόφθαλμα άδικη και δεν μπορεί να σταθεί.Όσον αφορά στο σκέλος των δαπανών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει σφαγή και απολύσεις στο δημόσιο τομέα, οι εξοπλιστικές δαπάνες παραμένουν υπερβολικά υψηλές.«Και τώρα παριστάνετε τους ανήξερους και μας λέτε ότι μαζί τα φάγαμε. Ε, όχι λοιπόν. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Η Αριστερά δεν ήταν προσκεκλημένη στα δείπνα σας».Ο κ.Τσίπρας μίλησε για δημιουργία κλίματος τεχνητής συναίνεσης στο πολιτικό πεδίο, υπογραμμίζοντας ότι πρόθυμοι είναι πιθανόν να βρεθούν, «όπως η ΝΔ που ψήφισε τη μισή ταμπακιέρα του μνημονίου, που προσφέρει συναίνεση και σε συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα το μνημόνιο και η λογική του, ενώ υπάρχουν και άλλοι που διακηρύσσουν αριστερά και δεξιά την προθυμία τους να μετάσχουν στο κάδρο της συναίνεσης».Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών και στον πρωθυπουργό κλείνοντας ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε, αν τελικά πούλησαν ή πού πούλησαν τη ψυχή τους:«Αυτό που ξέρω είναι ότι ηγείσθε της πιο δεξιάς κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Είμαι βέβαιος ότι σας ζηλεύει ο κ. Μητσοτάκης», είπε.Κλείνοντας τόνισε ότι η διανοιγόμενη χρονιά, θα είναι απαρχή μεγάλων ανατροπών και κοινωνικών εξεγέρσεων που «θα ανατρέψουν τα δεδομένα και θα φέρουν διέξοδο από την κρίσηhttp://www.kathimerini.gr/ .

Η λίστα ιστολογίων μου