Μια από τις θεμελιώδεις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες Γλώσσα κληρονομιάς η ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία

Η ελληνική γλώσσα είναι γλώσσα παγκόσμιας κληρονομιάς και πρέπει να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών ως θεμέλιο των άλλων ινδοευρωπαϊκών γλωσσών  και τα δυτικού πολιτισμού, εισηγείται το Εθνικό Συμβούλιο Αυστραλία στην επιτροπή ACARA, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "νεός Κόσμος" Η Εκπαιδευτική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου επισημαίνει στην εισήγησή της στην Επιτροπή, ότι η περίληψη της ελληνικής στο Εθνικό Πρόγραμμα Γλώσσας με περιορισμένα κριτήρια υποβαθμίζει τη σημασία της για την Αυστραλία και τον υπόλοιπο κόσμο και εισηγείται τη χρήση κριτηρίων, τα οποία θα διασφαλίζουν τη μακρόχρονη διδασκαλία της ελληνικής (αρχαίας και νέας) σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ακόμη, το Εθνικό Συμβούλιο ζητά την ενσωμάτωση της ελληνικής γλώσσας στο πρώτο στάδιο διαμόρφωσης του Εθνικού Προγράμματος και  την αύξηση των ωρών διδασκαλίας σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Η Εκπαιδευτική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου επισημαίνει, ότι η περίληψη της ελληνικής γλώσσας στο Εθνικό πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών ως «οικόλεκτος» είναι ταυτόχρονα «θεμελιακή» και «μινιμαλιστική».
«Θεμελιακή», διότι:
- Ομιλείται στο σπίτι από 250.000 Έλληνες και Ελληνοκυπρίους
- Σπουδάζεται από 40.000 μαθητές και μαθήτριες σε ολόκληρη την Αυστραλίας, εκ των οποίων 32%, που φοιτούν σε κρατικά σχολεία, δεν είναι ελληνικής καταγωγής.
 - Είναι το μέσον επικοινωνίας 500 χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων της Αυστραλίας, που ταυτίζονται με την ελληνική παράδοση και τον ελληνικό πολιτισμό.
- Σύγχρονες κοινωνιογλωσσολογικές έρευνες πιστοποιούν, ότι η ελληνική γλώσσα θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως από την ελληνική κοινότητα τουλάχιστον μέχρι το 2030.
- Η ελληνική παροικία της Αυστραλίας θα παραμείνει ισχυρή κοινωνικο-οικονομική οντότητα και θα συνεισφέρει  στην ανύψωση της οικονομίας και του πολιτισμικού προφίλ της Αυστραλίας.
- Η ελληνική γλώσσα θα συνεχίζει να απολαμβάνει της αταλάντευτης στήριξης των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Μινιμαλιστική», διότι:
- Διότι δεν αναγνωρίζει την ελληνική γλώσσα, ως γλώσσα παγκόσμιας κληρονομιάς, που πρέπει να διατηρηθεί, καθώς και ως γλώσσα ευρείας  εκμάθησης στην Αυστραλία.
 - Εξαρτά την παραμονή της ελληνικής γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών από δύο κριτήρια, την κατ’ οίκον χρήση της και την εκμάθησή της από την ελληνική κοινότητα, μόνο. Η προσέγγιση αυτή αγνοεί τα αναλλοίωτα χαρακτηριστικά της ελληνικής γλώσσας, ως βάση των άλλων ινδοευρωπαϊκών γλωσσών,  συμπεριλαμβανομένης και της αγγλικής που ομιλείται στην Αυστραλία, καθώς και ότι η ελληνική είναι η μοναδική γλώσσα κληρονομιάς του δυτικού πολιτισμού.http://www.protothema.gr

Η λίστα ιστολογίων μου