Διαιρεμένη η συμμαχία του ΝΑΤΟ για Λιβύη O Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν τον ηγετικό ρόλο που έχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τις προσεχείς ημέρες. Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στα στρατιωτικά πλήγματα της διεθνούς δύναμης στη Λιβύη, αλλά είναι πιθανόν να συμβάλει στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που θα οργανωθούν επί τόπου. Νέα συνεδρίαση ΝΑΤΟ

Συνεχίστηκαν για τρίτη νύχτα οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη με το ΝΑΤΟ να μην έχει ακόμη αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν τον ηγετικό ρόλο που έχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το "βάρος" της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μοιράζεται ισότιμα μεταξύ των συμμάχων.Επίσης διευκρίνισε, ότι οι ΗΠΑ αν και επιθυμούν να δουν τον Καντάφι να αποχωρεί από την εξουσία, ο στόχος των επιχειρήσεων δεν είναι ο ίδιος αλλά η προστασία των πολιτών, το ίδιο υποστηρίζουν και οι ηγεσίες της Βρετανίας και της Γαλλίας. Παράλληλα το καθεστώς στη Λιβύη ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να συγκαλέσουν έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, κάτι που θα γίνει την Πέμπτη ακριβώς μια εβδομάδα μετά και την έγκριση του ψηφίσματος 1973 για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.Σημειώνεται ότι σε νέα συνεδρίαση προσέρχεται την Τρίτη το Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, καθώς οι αντιρρήσεις που προέβαλε η Τουρκία μπλόκαραν την επίτευξη συμφωνίας για το ρόλο της Συμμαχίας στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας».
"Η Τουρκία δεν θα στρέψει ποτέ τα όπλα εναντίον του λαού της Λιβύης"
"Είναι δίκαιη η ανησυχία μας για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, διότι έχουμε δει ότι παρόμοιες επιχειρήσεις δεν αποφέρουν αποτέλεσμα και καταλήγουν σε κατοχή" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης."Φυσικά και θα επικρίνουμε τη συνάντηση το Παρίσι" είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη συνάντηση που πήραν μέρος η ΕΕ, οι ΗΠΑ και ο Αραβικός Σύνδεσμος, μετά από την οποία ξεκίνησε η επιχείρηση και τόνισε: "Η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη μπορεί να γίνει μόνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Με τον τρόπο αυτό πρέπει να ερμηνευθεί και το πλαίσιο που χαράσσουν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ".Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι "το θέμα ήταν να γίνει η αλλαγή στη Λιβύη δίχως να υπάρξει εμφύλιος και χάος. Η Λιβύη έπρεπε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της όχι με εξωτερικές επεμβάσεις, αλλά η ίδια. Να επιλέξει η ίδια την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει της".
"Η σχέση μας με τη Λιβύη δεν είναι σχέση πετρελαίου ή συμφέροντος και αυτό το ξέρουν καλά τα αδέλφια μας στη Λιβύη" συνέχισε ο τούρκος πρωθυπουργός και απαντώντας στις επικρίσεις τις τουρκικής αντιπολίτευσης περί υπερβολικά ήπιων τόνων, είπε "εμείς δεν διευθύνουμε μπακάλικο, αλλά μία από τις σημαντικότερες χώρες του κόσμου. Υψώνουμε τη φωνή μας και δείχνουμε την αντίδρασή μας με τρόπο"Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη σύλληψη και απελευθέρωση ξένων δημοσιογράφων στη Λιβύη λέγοντας:"Όταν συνελήφθη ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Guardian, ζητήθηκε η παρέμβαση της Τουρκίας. Ο δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος μετά από την παρέμβασή μας. Όταν συνελήφθησαν οι τέσσερις δημοσιογράφοι των New York Times, αφέθηκαν ελεύθεροι με δική μας παρέμβαση και στο έγγραφο που τους δόθηκε από τις αρχές της Λιβύης, υπάρχει η σημείωση ότι αφέθηκαν ελεύθεροι χάρη στην Τουρκία"Ο Ερντογάν  είπε στο ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση εκτός ημερησίας διάταξης συνεδρίαση με θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη.Καταλήγοντας, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε "η Τουρκία δεν θα στρέψει ποτέ τα όπλα εναντίον του λαού της Λιβύης
Μέλη του Κογκρέσου επικρίνουν τον Ομπάμα για τη Λιβύη
Πολλά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου επέκριναν την κυβέρνηση Ομπάμα σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης, εκφράζοντας ταυτόχρονα φόβους για την έναρξη μιας ατέρμονης σύγκρουσης αλλά και για πιθανά λιβυκά αντίποινα.Στα αριστερά του πολιτικού χώρου του προέδρου Ομπάμα, ο πρόεδρος επικρίθηκε από τον βουλευτή των Δημοκρατικών, Μάικλ Χόντα, γιά τον οποίο οι αεροπορικές επιδρομές "στέλνουν το μήνυμα στον κόσμο ότι η αμερικανική δημοκρατία είναι βαθιά δυσλειτουργική" δεδομένου ότι, σύμφωνα με την κείμενη αμερικανική νομοθεσία, το Κογκρέσο αποφασίζει για την κήρυξη πολέμου στις Ηνωμένες ΠολιτείεςΑπό την πλευρά της, η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Κάντις Μίλερ, μέλος της Επιτροπής Ομοσπονδιακής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκρινε "πολύ τρομακτικό, όσο και απαράδεκτο" ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε για τη Λιβύη χωρίς να ζητήσει μία σύμφωνη γνώμη από την πλευρά του Κογκρέσουhttp://news247.gr..
.
.

Η λίστα ιστολογίων μου