Η μείωση ανέρχεται στο 30%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 14.000 λιγότερες επισκέψεις μηνιαίως. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, εάν αυτό συνεχιστεί για ολόκληρο το έτος, θα δημιουργηθεί μία «τρύπα» τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ στους φετινούς στόχους του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τα έσοδα των νοσοκομείων.Σε 6 εκατ. ευρώ ανέρχεται η απώλεια από την εν λόγω μείωση των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία, η λειτουργία των οποίων ξεκίνησε το 2001 και αποτελούσε επιπλέον έσοδο για τα νοσοκομεία.Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής δεδομένων μονάδων Υγείας ESY. Net – τα οποία παραθέτει το ρεπορτάζ - ο μέσος μηνιαίος αριθμός των επισκέψεων πολιτών στα απογευματινά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων για το πρώτο τετράμηνο του 2011 ανέρχεται σε 34.916, τη στιγμή που το περυσινό αντίστοιχο διάστημα ήταν 49.163. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010, πραγματοποιήθηκαν 530.000 επισκέψεις πολιτών στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων (44.131 κατά μ. ο. /μήνα).Όπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Υγείας του υπουργείου, Νίκος Πολύζος, δρομολογούνται ενέργειες που θα εντατικοποιήσουν την ολοήμερη – πέραν του τακτικού ωραρίου – λειτουργία των νοσοκομείων. Στην υλοποίηση του προγράμματος συγχωνεύσεων τμημάτων των νοσοκομείων προσβλέπει ο Ν. Πολύζος για την αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων, καθώς επίσης και στην υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων και Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, η λειτουργία του οποίου ξεκινάει τον Σεπτέμβριο, για την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (έως σήμερα σύμβαση έχει υπογράψει μόνο ο ΟΠΑΔ).
Συνολικά, από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων (απογευματινή λειτουργία και «εισιτήριο» των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία) τα έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2011 ανέρχονται στα 25,5 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι εάν δεν αλλάξει η κατάσταση στους επόμενους μήνες, «στο τέλος του έτους τα έσοδα θα είναι 70-75 εκατ. ευρώ έναντι 100 εκατομμυρίων που είναι ο φετινός στόχος στο πλαίσιο του Mνημονίου».
Τη γνώμη του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημήτρη Βαρνάβα, για αυτή την εξέλιξη ζήτησε η εφημερίδα, ο οποίος σχολιάζει σχετικά: «Η οικονομική κρίση οδηγεί περισσότερους πολίτες στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όχι όμως στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων όπου πρέπει να πληρώσουν». Παράλληλα προσθέτει ότι ακόμα και οι ίδιοι οι γιατροί γυρνούν πλέον την πλάτη στα απογευματινά ιατρεία. « Εμπειρικά, μπορώ να πω ότι πολλοί γιατροί ειδικά των νοσοκομείων της περιφέρειας, που έκαναν παλιά απογευματινά ιατρεία τώρα έχουν σταματήσει, αφού τα νοσοκομεία είτε δεν τους πλήρωναν το μερίδιό τους είτε καθυστερούσαν πολύ να εισπράξουν», σημειώνει, δίνοντας το παράδειγμα του νοσοκομείου Χαλκιδικής, όπου υπηρετεί ο ίδιος και στο οποίο δεν πραγματοποιείται πλέον κανένα απογευματινό ιατρείο.Από την πλευρά της η Ομοσπονδία εναντιώνεται στη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, εκτός τακτικού ωραρίου, καθώς και στην είσπραξη εισιτηρίου 5 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνει για την Τετάρτη 1η Ιουνίου, Ημέρα Δωρεάν Πρόσβασης σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Στην εν λόγω κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και κινήσεις πολιτών από γειτονιές της Αθήνας, που είτε θα ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε τοπικό επίπεδο είτε θα «μπλοκάρουν» μαζί με τους γιατρούς τα ταμεία των νοσοκομείωνhttp://www.tvxs.gr.