Τα τελευταία χρόνια το μελάνωμα, η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, γίνεται όλο και πιο απειλητικό.Προστασία από τον ήλιο

Τα τελευταία χρόνια το μελάνωμα, η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, γίνεται όλο και πιο απειλητικό.Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι προσβάλλει πλέον πολύ συχνά και άτομα νεώτερης ηλικίας, δηλαδή κάτω των 30 ετών. Το 30% των περιστατικών μελανώματος οφείλεται σε μετάλλαξη ήδη υπαρχόντων μελαχρωστικών σπίλων, ωστόσο ως σημαντικότερη αιτία πρόκλησής του είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Το σημαντικότερο όπλο που διαθέτουμε ενάντια σε έναν τόσο επιθετικό καρκίνο είναι η πρόληψη, αφού η ίασή του είναι αποτελεσματική εφόσον διαγνωσθεί σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η καλύτερη πρόληψη είναι αφενός μεν η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο σε ώρες αιχμής (12-4) και η χρήση αντηλιακών προϊόντων, αφετέρου δε ο σχολαστικός έλεγχος του δέρματος και η εξέταση των υφιστάμενων σπίλων (δηλαδή των ελιών) από εξειδικευμένο ιατρό.
Υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που κάνουν μια δερματική βλάβη ύποπτη για μελάνωμα, όπως ασυμμετρία και ανώμαλο περίγραμμα, δυσχρωμία, διάμετρος μεγαλύτερη του 0,6 εκατ. ή έπαρση της βλάβης. Κνησμός, αιμορραγία και εξέλκωση με εφελκίδα (κάκαδο, κρούστα) της βλάβης αποτελούν άλλα πιθανά συμπτώματα μελανώματος.
Η αφαίρεση σπίλων πραγματοποιείται άμεσα και με ασφάλεια από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό. Απαιτείται τοπική αναισθησία και η διάρκεια της αφαίρεσης δεν ξεπερνά τα 30-45 λεπτά.
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Άτομα ξανθά με φακίδες στο πρόσωπο, με κόκκινα ή πυρρόξανθα μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια, με μελαγχρωματικές δερματικές βλάβες σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και με μεγάλο αριθμό μελαγχρωματικών σπίλων έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν μελάνωμα του δέρματος. Επίσης, κινδυνεύουν περισσότερο άτομα που έπαθαν σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, και άτομα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί δυσπλαστικοί ή άτυποι σπίλοι ή είχαν μελάνωμα στο παρελθόν.
Απραίτητες συμβουλές
• Η χρήση αντηλιακών προϊόντων είναι επιβεβλημένη χειμώνα και καλοκαίρι, εφόσον δραστηριοποιούμαστε στην ύπαιθρο. Προϊόντα με SPF κάτω του 10 δεν είναι αποτελεσματικά και άνω του 50 δεν έχουν νόημα.
• Άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα χρειάζεται να χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλότερο δείκτη προστασίας.
• Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται σε στεγνό δέρμα 20΄ - 30΄ πριν από την έκθεση στον ήλιο, σε ποσότητα 35 - 50 gr για κανονικής ανάπτυξης σώματος και να ανανεώνεται τακτικά, τουλάχιστον κάθε μία ώρα ή και συχνότερα σε περίπτωση εφίδρωσης.
• Τα παιδιά χρειάζονται υψηλότερους δείκτες και συχνότερη ανανέωση.
Να μην ξεχνάμε:
• Κανένα αντηλιακό δεν παρέχει απόλυτη προστασία
• Η ηλιακή ακτινοβολία ανακλάται. Όταν κολυμπάμε το νερό δεν μας προστατεύει, όπως δεν προστατεύει και η συννεφιά
• Να φοράμε σκούρα γυαλιά, καπέλο και ανοιχτόχρωμο T-shirt
• Να προτιμάμε τη σκιά
• Προοδευτική έκθεση στον ήλιο για να μπορέσει το σώμα μας να παράγει μελανίνη που αποτελεί φυσική προστασία
• Όχι ηλιοθεραπεία το μεσημέρι
• Όχι solariumhttp://www.newsbomb.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου