Ελληνική σφραγίδα θα έχει η σημαντικότερη προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ για την αντιμετώπιση των απειλών που δέχονται τα χιλιάδες σπάνια είδη ζωής των νησιών Γκαλαπάγκος.

Ελληνική σφραγίδα θα έχει η σημαντικότερη προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ για την αντιμετώπιση των απειλών που δέχονται τα χιλιάδες σπάνια είδη ζωής των νησιών Γκαλαπάγκος. Ο 21χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου Εμπρι-Ριντλ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, Γιώργος Αγγελίδης σχεδίασε το αεροσκάφος το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση του Ισημερινού, όπου ανήκει διοικητικά το ξακουστό Αρχιπέλαγος του Ειρηνικού ωκεανού. Ανάμεσα σε δεκάδες άλλες συμμετοχές, το Infinity II, όπως ονομάζεται το αεροσκάφος του Ελληνα φοιτητή, κέρδισε τον εσωτερικό διαγωνισμό του αμερικανικού πανεπιστημίου, στο οποίο η κυβέρνηση του Ισημερινού έχει αναθέσει τη δημιουργία ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού «όπλου» για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας που έχει κατακερματίσει τη μοναδική πανίδα και χλωρίδα των Γκαλαπάγκος. Ζυγίζοντας όσο ένα αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, το Infinity ΙΙ βασίζεται σε επιστημονικές καινοτομίες που το καθιστούν το πλέον οικονομικό και αξιόπιστο «κατασκοπευτικό» αεροσκάφος που έχει σχεδιαστεί ποτέ. «Η ιδέα για τη δημιουργία ενός αεροσκάφους που θα χρησιμοποιηθεί για να προστατευθεί το περιβάλλον των Γκαλαπάγκος μάς έκανε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό», δηλώνει στη Real planet, ο Γ. Αγγελίδης.   «Το Infinity ΙΙ περιλαμβάνει αρκετές καινοτομίες και πιστεύω πως ήταν αυτές που μας έδωσαν την πρώτη θέση. Ο σχεδιασμός επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της άντωσης, δηλαδή της δύναμης που επιτρέπει την ανύψωση του αεροσκάφους. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά ευέλικτο. Η μύτη του αεροσκάφους μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση 100 μοιρών μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, ενώ στα σημερινά αεροσκάφη η αντίστοιχη κίνηση είναι μόλις 60 μοίρες το δευτερόλεπτο», λέει ο Ελληνας φοιτητής, επισημαίνοντας πως η ελαφριά του κατασκευή επιτρέπει τη μικρότερη κατανάλωση καυσίμων κατά 5%.
Λαθροθηρία
Η κυβέρνηση του Ισημερινού έχει απευθυνθεί από το 2009 στο Πανεπιστήμιο Εμπρι-Ριντλ, το οποίο θεωρείται το καλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα αεροναυπηγικής στον κόσμο. Το αίτημα αφορούσε τη δημιουργία ενός μέσου το οποίο θα μπορεί να υπερίπταται των Γκαλαπάγκος, εποπτεύοντας ολόκληρη την περιοχή των νησιών. Τις τελευταίες δεκαετίες, τα Γκαλαπάγκος αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα λαθροθηρίας. Οι πληθυσμοί ειδών που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο όπως οι γιγαντιαίες χελώνες, τα θαλάσσια ιγκουάνα και τα γεράκια των Γκαλαπάγκος έχουν μειωθεί ραγδαία. Για τον εντοπισμό των λαθροθηρών, το Infinity ΙΙ θα είναι εξοπλισμένο με μια κάμερα εκλεπτυσμένης τεχνολογίας.
«Θα είναι τοποθετημένη στην “κοιλιά” του αεροσκάφους και θα σαρώνει το έδαφος σε μια γωνία 60 μοιρών. Το σημαντικό είναι ότι θα μπορεί να εστιάζει 150 φορές, από ένα ύψος που θα φτάνει το 1,5 χιλιόμετρο πάνω από τη γη», αναφέρει ο Γ. Αγγελίδης. Για να περάσει το αεροσκάφος σε κατασκευαστικό στάδιο, το μόνο που απομένει είναι η επίσημη έγκρισή του από την κυβέρνηση του Ισημερινού. «Τον κρισιμότερο ρόλο στην έγκρισή του θα παίξει ο καθορισμός του τελικού κόστους του, το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του 2011». Την ίδια περίοδο, ο Γ. Αγγελίδης θα ολοκληρώνει και τις σπουδές του στο Εμπρι-Ριντλ. «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, η τάση μου να ασχοληθώ με την αεροναυπηγική, όμως, με οδήγησε στη Φλόριντα. Δεν γνωρίζω αν ποτέ θα επιστρέψω στην Ελλάδα και, φυσικά, δεν είμαι αρνητικός σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς δεν πιστεύω ότι στη χώρα μας οι επιστήμονες χάνονται. Αλλωστε, αν πριν από δύο με τρία χρόνια μου έλεγαν ότι θα σχεδιάσω ένα αεροπλάνο για τα Γκαλαπάγκος, δεν θα το πίστευα σε καμία περίπτωση», καταλήγει ο 21χρονος Ελληνας φοιτητής.
Ο χαμένος παράδεισος
Οντας απομονωμένα για εκατομμύρια χρόνια, τα νησιά Γκαλαπάγκος ανέπτυξαν μια μοναδική χλωρίδα και πανίδα, η οποία κινδυνεύει από τους λαθροθήρες.
• 125 ηφαιστειογενή νησιά συγκροτούν το αρχιπέλαγος των Γκαλαπάγκος
• 9.000 διαφορετικά είδη ζώων, πτηνών και ψαριών βρίσκουν καταφύγιο στα νησιά
• 20.000 είναι ο πληθυσμός των ατόμων που έχουν εποικίσει τα νησιά από το 1946
• 600 κιλά είναι το μέσο βάρος και 160 χρόνια το προσδόκιμο ζωής της χελώνας των Γκαλαπάγκος
• 2.000 είναι ο πληθυσμός των γιγαντιαίων χελωνών που έχουν απομείνει
• 754 είδη ξενικών φυτών έχουν φυτευτεί στα νησιάhttp://www.real.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου