Στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης λίγο πριν αρχίσει η κρίσμη σύνοδος κορυφής ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Άνκελα Μέρκελ.

Στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης λίγο πριν αρχίσει η κρίσμη σύνοδος κορυφής ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Άνκελα Μέρκελ. Ο Γιώργος Παπανδρέου που ζητά λύση πακέτο για την κρίση χρέους θα δει την Γερμανίδα Καγκελάριο η οποία θα γνωρίζει τις προθέσεις του Νικολά Σαρκοζί αλλά και του προέδρου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.   Την ίδια ώρα το παρασκήνιο, οι συνεδριάσεις και οι συναντήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για τις επιλογές αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Τώρα τα βλέμματα στρέφονται στη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί το βράδυ στο Βερολίνο. Μετά τις χθεσινές δηλώσεις της ότι δεν πρέπει να αναμένει κανείς θεαματικά αποτελέσματα από την Σύνοδο της Πέμπτης η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν καλά αποτελέσματα από την συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών.
Μάλιστα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως στη συνάντηση ανάμεσα στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη αναμένεται να παραστεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ. Οι λόγοι για τη μη προγραμματισμένη αυτή μετακίνηση του Τρισέ δεν έχουν διευκρινιστεί,, ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ βρίσκεται στο επίκεντρο των διαφορών ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, όσον αφορά στα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης και ιδιαίτερα την κατάρτιση ενός δεύτερου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σίγουρη ότι θα συμφωνηθεί μία κοινή θέση με τον Γάλλο πρόεδρο στη διάρκεια της αποψινής συνάντησης.
Λίγο μετά τις 8 ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.
Κρίσιμες τηλεφωνικές επικοινωνίες
Πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους και τον Μπιλ Κλίντον. Ο Γιώργος Παπανδρέου συζήτησε όλες τις εξελίξεις με τους Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Οέλιο, της Ιρλανδίας Εντα Κένι, της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.
Χθες το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Σε εξέλιξη οι επαφές των τραπεζών
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι συντονίζονται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), είναι σε τροχιά για να παρουσιάσουν μία σύνθετη πρόταση στην αυριανή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης. Η πρόταση δεν θα περιλαμβάνει την επιβολή φόρου, αλλά ένα εύρος επιλογών, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου.
Παράλληλα, οι τράπεζες δεν αποκλείουν να προχωρήσουν σε αγωγές, αν επιβληθεί σε αυτές φόρος για να βοηθηθεί η χρηματοδότηση του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, καθώς θα τιμωρηθούν άδικα πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν ομόλογά της χώρας.
Η πρόταση αυτή είδε χθες το φως της δημοσιότητας ως μία γαλλική πρόταση προκειμένου να συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές στο δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, όπως επιμένει η Γερμανία, χωρίς να δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός, όπως προειδοποιούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.
Προειδοποίηση Fitch για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε σήμερα ότι μια αιφνίδια στάση πληρωμών της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και τα τραπεζικά τους συστήματα. «Μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών της Ελλάδας θα έχει ως συνέπεια μια έντονη μεταβλητότητα στις αγορές, πιέσεις στα δημόσια χρέη, και στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών εν γένει» αναφέρει ο Fitch σε εκτίμησή του. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα είναι συνεπώς μία αναγκαιότητα, ακόμη και αν δεν αποτελεί επαρκή λύση για την αποφυγή μιας ευρύτερης συστημικής απειλής έναντι της ζώνης του ευρώ.http://www.real.gr

Η λίστα ιστολογίων μου