Φόβος, ανασφάλεια, αγωνία, άγχος για το σήμερα Απελπισμένα, πια, τα νοικοκυριά!

Στα όρια της απελπισίας βρίσκονται πια οι Έλληνες πολίτες! Όσο κι αν φαντάζει υπερβολική η φράση, απεικονίζει με εύγλωττο τρόπο αυτό που βιώνουν καθημερινά τα νοικοκυριά της χώρας, τα οποία όχι μόνο είναι τα πλέον απαισιόδοξα στην Ευρώπη αλλά και εκφράζουν όλο και πιο μαύρες εκτιμήσεις για το μέλλον. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) τον Ιούνιο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώνει σημαντική πτώση και διαμορφώνεται στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του περυσινού Δεκεμβρίου, στις -75 μονάδες (από -68,5 μονάδες). “Ήταν ένας μήνας με πλήθος αρνητικών μηνυμάτων που επέτειναν τη δυσπιστία των Ελλήνων για τη δυνατότητα της χώρας να εξέλθει σύντομα από αυτή τη δύσκολη οικονομική  κατάσταση. Ταυτόχρονα, οι πολιτικές αναταράξεις όξυναν περαιτέρω το αρνητικό κλίμα, καθώς δε φάνηκε να δημιουργούν ιδιαίτερες προσδοκίες.
Άλλωστε το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια στα ελληνικά νοικοκυριά. Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη, όπου οι μέσοι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης διατηρούνται σχεδόν αμετάβλητοι, τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη (στις -11 και -9,8 μονάδες αντίστοιχα). Από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σε έξι (Δανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία) καταγράφονται τον Ιούνιο θετικοί δείκτες”, αναφέρει χαρακτηριστικά το ΙΟΒΕ.
Και εξειδικεύει την εικόνα ως εξής:
-Επιδεινώνονται οι ήδη πολύ δυσμενείς προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών
Οι αρνητικές προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προσεχείς 12 μήνες διευρύνονται σημαντικά, στη δυσμενέστερη επίδοση του τελευταίου πενταμήνου, με το σχετικό δείκτη να κατρακυλά στις -62,9 μονάδες (από -55,5). Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που κρίνει ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί ελαφρά ή αισθητά αυξάνεται στο 76% (από 69%), ενώ και πάλι μόλις ένα 5% αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση. Οι σχετικοί δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώνονται αντίστοιχα στις –6,1 και -5,8 μονάδες.
-Ακόμα δυσμενέστερες προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας
Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο επιδεινώνονται επίσης τον Ιούνιο και διαμορφώνονται στις -72,7 μονάδες (από -67,6). Το ποσοστό των καταναλωτών που προβλέπουν μικρή ή μεγάλη επιδείνωση επεκτείνεται στο 83% (από 77%), ενώ το ποσοστό εκείνων που αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση περιορίζεται στο 4% (από 7%). Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη παραμένουν στα ίδια επίπεδα, στις -13,1 και -11,1 μονάδες αντίστοιχα.
-Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η πρόθεση για αποταμίευση
Η εκ νέου υποχώρηση για τέταρτο κατά σειρά μήνα στην πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες, φέρνει το σχετικό δείκτη σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στις -73,7 μονάδες (από -66,4). Το συντριπτικό 87% (από 83%) των ελληνικών νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, ενώ το 12% (από 15%) την κρίνει ως αρκετά ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη επιδεινώνονται ελαφρά, στις -5,9 και -8,2 μονάδες αντίστοιχα.
-Καθολικές προβλέψεις για άνοδο της ανεργίας
Σε νέα ιστορικά υψηλά διαμορφώνεται και ο δείκτης πρόβλεψης των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, ο οποίος ανέρχεται στις 90,5 μονάδες (από 84,4), υποδηλώνοντας ότι οι Έλληνες καταναλωτές ομόφωνα πλέον αναμένουν άνοδο της ανεργίας εντός 12μήνου. Έτσι, το 94% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή αύξηση της ανεργίας, όταν οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη δεν μεταβάλλονται από τις +18,7 και +13,9 μονάδες.
-Περαιτέρω εξασθένηση και της πρόθεσης για μείζονες αγορές
Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, κ.λπ.) υποχωρεί εκ νέου τον Ιούνιο, με το σχετικό δείκτη να φθάνει τις -70,1 μονάδες (από -66,9). Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που προβλέπει ότι θα προβεί σε μικρότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες το επόμενο διάστημα αυξάνεται στο 79% (από 76%), ενώ αντίθετα μόλις το 4% (από 6%) έχει προσδοκίες για άνοδο της αποταμίευσής του. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι σχετικοί δείκτες σημειώνουν ήπια θετική μεταβολή στις -24,1 μονάδες σε αμφότερες ΕΕ και Ευρωζώνη.
-Έντονη ανάκαμψη των πληθωριστικών προσδοκιών, λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων
Οι προβλέψεις ανόδου των τιμών κλιμακώνονται τον Ιούνιο στην υψηλότερη τιμή του έτους, καθώς οι συζητήσεις για την επιβολή νέων έμμεσων φόρων οδήγησαν το σχετικό δείκτη προβλέψεων των τιμών τους προσεχείς 12 μήνες στις 42,5 μονάδες (από 26). Τα 2/3 των καταναλωτών (από 54%) αναμένουν άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό, ενώ το 15% (από 21%) προβλέπει σταθερότητα. Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, οι σχετικοί δείκτες περιορίζονται ελαφρά, στις +26,1 και +24,7 μονάδες αντίστοιχα, αποκλίνοντας έτσι σημαντικά από τον ελληνικό δείκτη.
-Διευρύνεται το ποσοστό εκείνων που «έχουν χρεωθεί» Σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τον Ιούνιο, το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που κρίνει ότι έχει αυξήσει λίγο ή πολύ την αποταμίευσή του περιορίζεται για τέταρτο κατά σειρά μήνα, φθάνοντας στο 13% (από 16% τον Μάιο και 18% τον Απρίλιο), ενώ μειώνεται στο 53% (από 57%) το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα». Τα νοικοκυριά που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους αυξάνονται στο 16% (από 12%), ενώ το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι έχουν χρεωθεί διευρύνεται στο 17% (από 13%)http://www.protothema.gr.

Η λίστα ιστολογίων μου