Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ που γίνεται στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες για την πορεία της οικονομίας μας έχει επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στο δημόσιο χρέος μας και στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να καταστεί «βιώσιμο». Ολοι μιλούν για τον ρόλο της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., για τη στάση της Γερμανίας και των άλλων εταίρων μας, για τους οίκους αξιολόγησης και για το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Και βέβαια κεντρικό θέμα σε όλες ανεξαιρέτως τις αναλύσεις είναι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας και οι όροι αναδιάρθρωσης των οφειλών μας. Κανείς δεν συζητά για ό,τι γίνεται στο εσωτερικό της χώρας. Ξορκίζουμε τα «κακά πνεύματα» της Ευρώπης, πυροβολούμε τους κερδοσκόπους και τα μίσθαρνα όργανά τους, οικτίρουμε τη Μέρκελ και τους Ολλανδούς «συνοδοιπόρους» της, αλλά δεν κοιτάζουμε την… καμπούρα μας. Δεν συζητούμε για τα δικά μας πεπραγμένα, τα δικά μας λάθη, τις δικές μας παραλείψεις. Τι έχει κάνει, λοιπόν, η εθνική μας κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα;
Α) Στη δημοσιονομική προσαρμογή:
- ΤΟΝ ΜΑΪΟ του 2010 ανακοίνωσαν μέτρα ύψους 39 δισ. ευρώ, με αυξήσεις φόρων και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ωστόσο, το έλλειμμα του 2010 μειώθηκε μόλις κατά 15 δισ., λόγω της αδυναμίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, αλλά και της ύφεσης που προκάλεσαν τα μέτρα. Και βέβαια, λόγω της αποτυχίας τους στον τομέα της περιστολής δαπανών. Ετσι, προέκυψε η ανάγκη για τη λήψη δεύτερου πακέτου σκληρών μέτρων ύψους 30 δισ. ευρώ, με το Μεσοπρόθεσμο. Τώρα τρέχουμε να μαζέψουμε 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011.
- Η ΙΔΙΑ κατάσταση συνεχίζεται και κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2011. Η «μαύρη τρύπα» του Κρατικού Προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 50% μέσα σε ένα μόλις μήνα! Από 3,2 δισ. ευρώ τον Μάιο, σε 4,53 δισ. τον Ιούνιο! Τα καθαρά δημόσια έσοδα που μπήκαν στα κρατικά ταμεία ήταν κατά 3,26 δισ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο που είχε τεθεί. Αντιθέτως, οι δαπάνες ήταν μεγαλύτερες κατά 1,27 δισ. ευρώ.
Β) Στις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν σε μείωση δαπανών και βελτίωση της δημόσιας διοίκησης:
- Η ΕΝΙΑΙΑ Αρχή Πληρωμής, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το καλοκαίρι του 2010, θα έπρεπε από την αρχή του χρόνου να πληρώνει όλους τους εργαζόμενους και έως την άνοιξη να έχει καλύψει και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα, ενώ βέβαια δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το ενιαίο μισθολόγιο. Η υλοποίηση των δύο αυτών μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενναίο εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου.
- ΑΠΟ πέρυσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε μια λίστα 80 φορέων και οργανισμών που πρέπει να καταργηθούν και εκατοντάδων ακόμη που μπορούν να συγχωνευθούν και να «νοικοκυρευθούν». Και σε αυτόν τον τομέα, έναν χρόνο μετά, έχουν γίνει ελάχιστα.
- ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ της τρόικας προτείνουν από την πρώτη μέρα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με στόχο την καλύτερη λειτουργία του και τη λήψη μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές εξαγγελίες, μόλις τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.
- ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ το ΠΑΣΟΚ έλεγε «λεφτά υπάρχουν», προσδοκώντας στα έσοδα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που τότε βρίσκονταν στα 30 δισ. ευρώ. Σήμερα, 21 μήνες μετά τις εκλογές και ενώ έχει ήδη γίνει μια ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες το 2010, που απέφερε έσοδα 1,2 δισ. ευρώ, οι οφειλές αυτές έχουν φθάσει στα 41 δισ.!
Γ) Καθυστερήσεις που φρενάρουν την ανάπτυξη:
- ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ να φθάσουμε και πάλι στο παρά πέντε της χρεοκοπίας για να ζητήσουμε από την Ε.Ε. να επιτρέψει την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ κ.λπ.), χωρίς την κρατική συμμετοχή της Ελλάδας. Μόλις πριν από 5 ημέρες έκλεισε η συμφωνία με την Κομισιόν για να απελευθερωθούν περίπου 14 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα.
- Η ΠΡΟΟΔΟΣ που έχει σημειωθεί τα τελευταία 2 χρόνια στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων είναι μηδαμινή. Ουσιαστικά, έχει πωληθεί μόνο το 10% των μετοχών του ΟΤΕ, που -ούτως ή άλλως- προβλεπόταν από την αρχική συμφωνία με την Deutsche Telecom και μάλιστα με χαμηλό τίμημα. Ο στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αυξήθηκε από 7 δισ. ευρώ, που ήταν πέρυσι το καλοκαίρι, σε 50 δισ. μετά από αφόρητες πιέσεις από την τρόικα. Ωστόσο, δεν έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Το μόνο που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι η δημοσιοποίηση της λίστας των προς ιδιωτικοποίηση εταιρειών...
- ΤΕΛΟΣ, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση σε ποσοστό έως και 17% στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, να οδηγήσουν σε μείωση των τιμών στην αγορά και να καταστήσουν μεγάλους τομείς της ελληνικής αγοράς ελκυστικούς για επενδύσεις, προχωρούν με βήματα χελώνας…
ΜΗΠΩΣ αυτή είναι η πραγματική συζήτηση που πρέπει να κάνουμε; Μήπως τελικά ο… εχθρός είναι ο… εαυτός μας; Μήπως είναι η ώρα να αφήσουμε τη συνωμοσιολογία και να σηκώσουμε τα μανίκια, για να κάνουμε ξανά τη χώρα δυνατή και ανταγωνιστική; Και ακόμη: Μήπως αν διορθώσουμε την πορεία και συνεπακόλουθα την εικόνα μας, αλλάξει και η στάση των… δαιμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ απέναντί μας; Μήπως ισχυροποιηθεί η διαπραγματευτική μας θέση; Λέω… Μήπως;http://www.real.gr