Ανησυχία για το «ντόμινο»προκάλεσαν οι νέες «αναταράξεις» στην Ευρωζώνη, με επίκεντρο την Ιταλία και την Ισπανία.

Τριγμούς στις διεθνείς αγορές και κατά συνέπεια στην ελληνική χρηματαγορά προκάλεσαν οι νέες «αναταράξεις» στην Ευρωζώνη, με επίκεντρο την Ιταλία και την Ισπανία.   «Οι πιέσεις των αγορών στα spreads και τα CDS της Ιταλίας και της Ισπανίας, δημιουργούν ένα κλίμα ανησυχίας που μετουσιώνεται σε πτώση σε όλα τα χρηματιστήρια» σχολίασε χθες η Merit Securities. Την ίδια στιγμή, έντονος προβληματισμός υπάρχει στις χρηματαγορές όλου του κόσμου και για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αμερικανικής αγοράς. Το ελληνικό Χρηματιστήριο κατέγραψε πτώση για 8η συνεχόμενη συνεδρίαση με παράγοντες της αγοράς να την αποδίδουν στην ανησυχία για τη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα «ανακύκλωσης» του ελληνικού χρέους και για τις επιπτώσεις που θα έχει στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά το τελευταίο ανοδικό "ράλι" του Χρηματιστηρίου στις 22 Ιουλίου, η ελληνική χρηματαγορά έχει υποχωρήσει μέχρι σήμερα κατά 14% προεξοφλώντας όπως όλα δείχνουν τη συμφωνία της χώρας μας με τους πιστωτές μας.
Έτσι, λοιπόν, η ελληνική Χρηματαγορά βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, με τον γενικό δείκτη να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα τα τελευταία 15 χρόνια και να φλερτάρει... πλέον με τις 1.000 μονάδες. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των μετοχών, καταβαραθρώνονται με τις μαζικές ρευστοποιήσεις να χαρακτηρίζουν τις τελευταίες συνεδριάσεις. Ο γενικός δείκτης της ελληνικής χρηματαγοράς, έκλεισε χθες στις 1.101,53 μονάδες, παρουσιάζοντας μείωση 3,74%.
Ασφυκτικές πιέσεις σε Ιταλία και Ισπανία – Ανησυχία στην ευρωζώνη
Στη δίνη της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού βρέθηκαν τα ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας, ενώ προστέθηκαν και αυτά της Γαλλίας. Την ίδια ώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών έστελναν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι στερεή και δεν κινδυνεύει από την κρίση χρέους.
Τα spreads της Ισπανίας έσπασαν ξανά το φράγμα των 400 μονάδων βάσης ενώ της Ιταλίας άγγιξαν τις 390 μονάδες. Για πρώτη φορά από την εισαγωγή στην ΟΝΕ, η διαφορά των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους έφτασε τις 78 μονάδες.
Στη Ρώμη, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο έσπασε την πολυήμερη σιωπή του για να διαβεβαιώσει τις αγορές, ότι «η ιταλική οικονομία είναι υγιής παρά την κρίση» και ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και να βυθίσει τη χώρα στην πολιτική αστάθεια. Ανταποκρινόμενος στην έκκληση των κοινωνικών εταίρων (συνδικάτα και ενώσεις βιομηχάνων) για «ώθηση της ανάπτυξης» ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν σχεδόν 7,5 δισ. ευρώ για δημόσια έργα σε υποβαθμισμένες περιοχές του Νότου ενώ προανήγγειλε ενίσχυση της βιομηχανίας, αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα για τον εξορθολογισμό του χρέους.
Ο Iσπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο (ο οποίος ανέβαλε προς το παρόν τις θερινές διακοπές) είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο πορτογάλος πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε μήνυμα στήριξης στη Μαδρίτη ενώ ανακοίνωσε ότι θα συντάξει ανοιχτή επιστολή με αποδέκτες τους ευρωπαίους ηγέτες. «Οφείλω να πιέσω τους ηγέτες των χωρών του ευρώ ώστε να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση όλα όσα έχουν συμφωνηθεί» ανέφερε η γραπτή ανακοίνωση του Μπαρόζο.
Μπαρόζο: «Αδικαιολόγητες οι εξελίξεις»
Παράλληλα, τη «βαθιά ανησυχία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση των spreads των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Oι εξελίξεις είναι ξεκάθαρα αδικαιολόγητες με βάση τα οικονομικά και δημοσιονομικά θεμελιώδη σε αυτά τα δύο κράτη-μέλη και τα μέτρα που λαμβάνουν για να ενισχύσουν αυτά τα θεμελιώδη», τονίζει ο Μπαρόζο σε δήλωσή του. «Στην πραγματικότητα» προσθέτει, «η ένταση στις αγορές ομολόγων αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες των επενδυτών για τη συστημική ικανότητα της ευρωζώνης να αντεπεξέλθει στη εξελισσόμενη κρίση».http://www.real.gr

Η λίστα ιστολογίων μου