Στη σκιά των τουρκικών απειλών και σε συνεργασία με το Ισραήλ, θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου τη Δευτέρα η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η πρώτη δοκιμαστική πτήση με το ελικόπτερο από το λιμάνι Λεμεσού προς την πλατφόρμα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο και όλα δείχνουν ότι είναι θέμα ωρών πλέον η έναρξη των εργασιών.Το κοίτασμα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ είναι συνεταιρικό με το Ισραήλ, διότι εκτείνεται και στις δύο πλευρές της γραμμής, που χωρίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δύο χωρών.Οι απειλές της Τουρκίας είναι καθημερινές και ο εκνευρισμός του Ερντογάν έκδηλος, ενώ τουρκικά πολεμικά σκάφη πραγματοποιούν περιπολίες, προσπαθώντας να δημιουργήσουν έντασηΕδώ και αρκετό καιρό, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας γύρω από τις περιοχές, όπου θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες και οι εξορύξεις φυσικού αερίου.Αυτό ισχύει και για το Οικόπεδο 12, όπου το τρυπάνι θα μπει το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. Από αέρος η περιοχή παρακολουθείται από ισραηλινά UAV.
Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα αποτελέσματα
Η πλατφόρμα- γεωτρύπανο "Όμηρος" έφθασε στο κυπριακό οικόπεδο, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης.
Οι άγκυρες αυτές σχηματίζουν ένα μεγάλο οκτάγωνο στο βυθό, που διασφαλίζει σταθερότητα κατά τη διάρκεια των εργασιών. Η ακινητοποίηση της πλατφόρμας έγινε με την πόντιση οκτώ τεράστιων αλυσίδων, μήκους περίπου 1650 μέτρων, με μεγάλα βαρίδια στις άκρες.Η Κύπρος διαθέτει 51 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ, η οποία διαιρείται σε 13 οικόπεδα. Το οικόπεδο 12 έχει ήδη δοθεί στην εταιρεία Noble για εκμετάλλευση. Ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι η γεώτρηση θα γίνει 5.000 μέτρα κάτω από τον βυθό σε σημείο που το ύψος του νερού είναι 1,7 χιλιόμετρα, χωρίς να χρησιμοποιηθεί κανένα χημικό, παρά μόνο το νερό της θάλασσας. Πρόσθεσε ότι πριν το τέλος του χρόνου και σε 60 με 90 μέρες θα γνωρίζουμε για τα κοιτάσματα στο οικόπεδο 12.
Από τους πρώτους υπολογισμούς, σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας, Σόλωνα Κασίνη, προκύπτει ότι στο οικόπεδο "12" υπάρχουν διαθέσιμα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Χριστόφιας: "Η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να απειλεί"
Επίσης, διακήρυξε την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει να εργάζεται για την άσκηση αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της, όπως είναι η εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, πάντοτε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.Σκληρή απάντηση στις τουρκικές απειλές έδωσε από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται καθ΄οδόν προς τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι εντός λίγων ημερών αναμένεται να αρχίσει η ερευνητική γεώτρηση για το φυσικό αέριο.
"Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται και πολύ περισσότερο να απειλεί και να προκαλεί ένταση, λόγω των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων", τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.
"Ο ταραξίας της περιοχής"
Η Τουρκία, είπε, δεν μπορεί να εκβιάζει και να θέλει να κρατά όμηρο ένα ανεξάρτητο κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Ανέφερε ότι η Άγκυρα με την συμπεριφορά της, παραβιάζει κανόνες του διεθνούς δικαίου και γι΄ αυτό παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη.Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε παράνομη τυχόν υπογραφή συμφωνιών της Τουρκίας με το ψευδοκράτος για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και έστειλε το μήνυμα για κοινά οφέλη σε μια ενωμένη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας θα συγκυβερνούν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της και οι δύο κοινότητες θα δρέπουν τους καρπούς που προκύπτουν.
Μιλώντας σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε την Άγκυρα να αντιληφθεί επιτέλους ποιο είναι πραγματικά το συμφέρον της και να εργασθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, παρά να προκαλεί ένταση και "να λειτουργεί ως ταραξίας στην περιοχή".
Κάλεσε, τέλος, την Τουρκία να αντιληφθεί ότι μέσα από τη λύση ωφελείται και η ίδια, με αποκατάσταση των σχέσεών της με την Κύπρο, σύναψη συμφωνιών, αλλά και με τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, μη εξαιρουμένου του τομέα της ενέργειαςΑυτό, είπε, είναι θέμα το οποίο έχουμε συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις.http://news247.gr
.