Επιχείρημα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κακοσμίας στο σώμα, παρ’ ότι προσέχουν την υγιεινή τους, δίνει νέα μελέτη

Επιχείρημα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κακοσμίας στο σώμα, παρ’ ότι προσέχουν την υγιεινή τους, δίνει νέα μελέτη, που τους «αθωώνει». Το πρόβλημά τους μπορεί να οφείλεται σε γενετική διαταραχή, η οποία μέχρι τώρα ήταν γνωστή ως «σύνδρομο οσμής ψαριού». Ερευνητές στο Monell Chemical Senses Center, της Φιλαδέλφειας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση αυτή, που είναι γνωστή κλινικά ως τριμεθυλαμινουρία, προκαλείται από την εκπομπή υπερβολικών ποσοτήτων της ουσίας τριμεθυλαμίνη (TMA). Αυτή παράγεται όταν οι άνθρωποι καταναλώσουν τροφές πλούσιες σε χολίνη. Μεταξύ αυτών είναι τα ψάρια, τα αυγά, το συκώτι και ορισμένα όσπρια, όπως η σόγια και τα φασόλια. «Τα άτομα με τη μεταβολική διαταραχή τριμεθυλαμινουρία μπορεί να αναδύουν σποραδικά δυσοσμία, παρά την καλή υγιεινή τους. Ωστόσο, η τριμεθυλαμινουρία είναι δύσκολο να εντοπιστεί χωρίς εξειδικευμένες εξετάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, Πολ Γουάιζ, στο ιατρικό περιοδικό «American Journal of Medicine». Η τριμεθυλαμινουρία προκαλείται από βλάβες ενός γονιδίου, γνωστού ως FMO3 (σε μερικές περιπτώσεις είναι και κληρονομικό), το οποίο εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει την TMA και να τη κάνει άοσμη. Η TMA έχει μια ισχυρή μυρωδιά ψαριού, αλλά μόνο 10%-15% των ατόμων έχουν το πρόβλημα, αναδύουν δηλαδή τη συγκεκριμένη άσχημη οσμή, εκτιθέμενοι κοινωνικά.http://www.madata.gr

Η λίστα ιστολογίων μου