Δραματικό παρασκήνιο Θρίλερ στις διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση

Οργιάζει το παρασκήνιο για το πρόσωπο που θα κληθεί να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου. Όσο οι ώρες περνούν και οδεύουμε προς την συμπλήρωση 24 ωρών από την ανακοίνωση της αρχικής συμφωνίας των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς να έχει ανακοινωθεί ούτε καν το όνομα του ανθρώπου που θα διαδεχθεί τον κ. Παπανδρέου, η στάθμη της αγωνίας ανεβαίνει.   Πληροφορίες αναφέρουν κάποιου είδους εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τον κ. Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα. Επίσημη ενημέρωση για τα ακριβή στοιχεία της εμπλοκής δεν υπάρχει. Ο κ. Παπαδήμος, κατά πληροφορίες, θα επιθυμούσε συνεργάτες που θα έχει επιλέξει ο ίδιος. Ως τέτοιοι προβάλλουν ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Ράπανος και ο πρώην υπουργός κ. Τάσος Γιαννίτσης, αμφότεροι προοριζόμενοι για μια θέση στο οικονομικό επιτελείο, πιθανότατα την θέση του υπουργού Οικονομικών.   Ο κ. Παπαδήμος δεν είναι... άβουλος, σημειώνει παράγοντας ο οποίος γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του πρώην κεντρικού τραπεζίτη και προσθέτει ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δεν είναι η προσωπικότητα που θα δεχθεί να του επιβάλλουν τους συνεργάτες με τους οποίους θα κληθεί να δώσει μια πολύ δύσκολη μάχη, τουλάχιστον στα κρίσιμα χαρτοφυλάκια.   Στο προσκήνιο, έπειτα από την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με τον κ. Παπαδήμο, αναδύθηκε το όνομα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου, ο οποίος λέγεται ότι έχει άριστη γνώση του τρόπου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ωρών επισημαίνουν ότι ο κ. Διαμαντούρος έχει απεριόριστα θετικά στοιχεία και πρόσβαση στα ευρωπαϊκά fora, έχει όμως το μειονέκτημα ότι δεν μπορεί να ελέγξει εύκολα το εσωτερικό μέτωπο, είναι δύστροπος και είναι απρόβλεπτος ο τρόπος που θα αντιδράσει σε περιπτώσεις πιθανών αδιεξόδων. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία αυτές τις κρίσιμες ώρες. Ουδείς πρέπεινα ξεχνά ότι εκτός από την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, εκτός από την ψήφιση του νέου πακέτου διάσωσης με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία από τη Βουλή, ο αντικαταστάτης του κ. Παπανδρέου θα πρέπει να ελέγχει το εσωτερικό μέτωπο. Εγχείρημα δύσκολο, δεδομένου ότι απομένουν 105 ημέρες μέχρι την ημερομηνία των εκλογών. Αρα λοιπόν η νέα κυβέρνηση, εκτός από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους ευρωπαίους εταίρους και τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα συνομιλεί και εφαρμόζει αποφάσεις εγκεκριμένες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ θα πρέπει ναδημιουργεί και την αίσθηση της σταθερότητας. Άρα λοιπόν, ο όποιος νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να δημιουργεί την αίσθηση στους Ευρωπαίους ότι εκπροσωπεί τουλάχιστον το μεγαλύτερο τμήμα των Ελλήνων.
  Αν στη θέση του πρωθυπουργού αναρριχηθεί ένα πρόσωπο χωρίς τη δυνατότητα να ελέγχει το εσωτερικό μέτωπο, ακόμη κι αν έχει τους καλύτερους και αποτελεσματικότερους διαύλους επικοινωνίας με το εξωτερικό, συνεχώς θα τίθεται το ερώτημα ποιον εκπροσωπεί ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Διότι είναι μάλλον αυτονόητο ότι στο εξωτερικό και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους την Ελλάδα μπορεί να εκπροσωπήσει ακόμη κι ένας διπλωμάτης, από τους πολλούς ικανούς που υπηρετούν στο διπλωματικό σώμα. Διότι αυτή είναι η δουλειά των διπλωματών και των πρέσβεων: Να εκπροσωπούν την χώρα και να διατηρούν διαύλους επικοινωνιας με τους ηγέτες ξένων χωρών προκειμένου να προωθούν αποτελεσματικά τα ελληνικά συμφέροντα.   Το δυστύχημα είναι ότι αυτή την ώρα οι περισσότεροι ρίχνουν το βάρος στη διαχείριση του εξωτερικού μετώπου. Από τη δυστοκία στην εξεύρεση νέου πρωθυπουργού αντιλαμβάνεται κανείς πόσο κρίσιμο είναι το εσωτερικό μέτωπο και πόσο μεγάλη σημασία έχει να μην προκύπτει ανά πάσα στιγμή το... μπάχαλο. Απ' όλα αυτά επανέρχεται εκ των πραγμάτων στην επιφάνεια η προσωπικότητα του κ. Πέτρου Μολυβιάτη. Εκείνοι που δεν μπορούν να θεωρηθούν σαν φανατικοί υποστηρικτές του καταλογίζουν στον κ. Μολυβιάτη ότι είναι "άνθρωπος του παρασκηνίου", λόγω του γεγονότος ότι για πολλά χρόνια υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο κ. Μολυβιάτης όμως είναι αποδεκτός από τη ΝΔ, συνομιλεί με το ΠΑΣΟΚ εντίμως καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι μιλά, πράττει και συμπεριφέρεται ανιδιοτελώς. Επιπλέον χαίρει σεβασμού από το Κομμουνιστικό Κόμμα και διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με το ΛΑΟΣ. Για κάποιους, ο κ. Μολυβιάτης έχει όλα τα εχέγγυα να διατηρήσει αρραγές το εσωτερικό μέτωπο. Κάτι που είναι απείρως κρισιμότερο αυτή την ώρα. Διότι οι Ευρωπαίοι έχουν ανακοινώσει τις αποφάσεις και με μορφή τελεσιγράφου έχουν ξεκαθαρίσει ότι αναμένουν από την Ελλάδα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Κι αυτό που αναμένουν από την Ελλάδα είναι να ξέρουν ότι οι συμφωνίες θα εφαρμόζονται. Γεγονός που απαιτεί ως απόλυτη προϋπόθεση να επιλεγεί μια προσωπικότητα που θα μπορεί να φέρει κλίμα καταλλαγής, να εμπνέει εμπιστοσύνη και όλα τα πολιτικά κόμματα να έχουν απόλυτα ξεκάθαρη την εικόνα ότι θα λειτουργεί ανιδιοτελώς και ότι κεντρική του αποστολή -παράλληλα με την εξασφάλιση της βοήθειας των Ευρωπαίων- θα είναι να οδηγήσει τους Έλληνες στις κάλπες χωρίς απρόοπτα.
Τα τελευταία λεπτά πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των υποψηφίων για να διαδεχθεί τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και να αναλάβει τα ηνία της χώρας αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι και ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με άριστη γνώση των οικονομικών θεμάτων και των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες με σκοπό τη συνέχιση της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδαhttp://www.protothema.gr/.

Η λίστα ιστολογίων μου