Τα «κρας τεστ» της κυβέρνσης – Πολυνομοσχέδιο και εσωτερικά κομμάτων

Πέραν της υπογραφής της μνημονιακής σύμβασης, το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη πρόκληση: Να κυβερνήσει. Και να κυβερνήσει με τέτοιο τρόπο που δεν θα επιτρέψει σε κομματικούς μηχανισμούς που πιθανότατα να καιροφυλαχτούν να θέσουν σε δοκιμασία την ύπαρξη της κυβέρνησής του. Οι δημόσιες κόντρες υπουργών αναδεικνύουν με το καλημέρα τους κινδύνους που διατρέχει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Είτε οι κόντρες αυτές γίνονται πρωτίστως για εσωκομματικούς λόγους (π.χ. ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος με τον Χρήστο Παπουτσή, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου), είτε για…διακομματικούς λόγους (Χρ. Παπουτσής, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης).
Το πολυνομοσχέδιο
Το πολυνομοσχέδιο του Ευάγγελου Βενιζέλου, που θα περιλαμβάνει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα, όπως η μείωση των επικουρικών, η επέκταση της εφεδρείας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο κρας τεστ της κυβέρνησης Παπαδήμου. Όχι μόνο λόγω των-θεωρούμενων ως βέβαιων-διαφωνιών μεταξύ υπουργών, ούτε λόγω της ενδεχόμενης καταψήφισής του από ομάδες βουλευτών των κομμάτων που στηρίζουν τον πρωθυπουργό. Αλλά και για το ενδεχόμενο το πολυνομοσχέδιο να μην το ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνοχή, ακόμα και την ύπαρξη της μεταβατικής κυβέρνησης. Ήδη, άλλωστε, η ΝΔ συμπεριφέρεται ως «αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση», με τον Αντώνη Σαμαρά να βρίσκεται εκ νέου το επόμενο διάστημα ενώπιον πολύ δύσκολων αποφάσεων.
Η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ
Τρανταγμούς στην κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει και η μάχη της διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία έχει ήδη υπογείως ξεκινήσει. Τα «συντροφικά μαχαιρώματα»-όπως κατέδειξε και η συνέντευξη Πάγκαλου-δεν αφήνουν αλώβητη την κυβέρνηση, ενώ η συμμετοχή στην προεκλογική κούρσα του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Η στρατηγική του ΛΑΟΣ
Θέματα στην ατζέντα της μεταβατικής κυβέρνησης, που δεν έχουν συμφωνηθεί στη Σύνοδο των αρχηγών, όπως π.χ. η ιθαγένεια, αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι και ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, καθιστώντας ακόμα δυσκολότερο το παιχνίδι για το Μέγαρο Μαξίμου.
Η έλλειψη κέντρου στο Μαξίμου
Τα ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης ενισχύονται από το γεγονός ότι ο Λουκάς Παπαδήμος δεν έχει κατορθώσει ακόμα όχι απλώς να μην συγκροτήσει το γραφείο του, αλλά ούτε καν να ορίσει κυβερνητικό εκπρόσωπο! Έως τώρα έχει οριστεί ο Γκίκας Χαρδούβελης οικονομικός του σύμβουλος, ενώ παρέμεινε ο Γιώργος Γλυνός υπεύθυνος για ευρωπαϊκά θέματα, το πρόσωπο που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής-επονομαζόμενο και «σάπκα».
Συναντήσεις με αρχηγούς
Με τους αρχηγούς των κομμάτων που δεν στηρίζουν την κυβέρνηση θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός. Το μεσημέρι σήμερα θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ θα ακολουθήσουν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.http://www.real.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου