Ασφυκτικό περιβάλλον δημιουργεί η Ιταλία Παν. Μπουσμπουρέλης

To περιβάλλον στο οποίο θα κληθεί να κινηθεί η νέα κυβέρνηση θα είναι ασφυκτικό, καθώς από σήμερα και η Ιταλία έχει τεθεί εκτός αγορών. Αρα η Ευρώπη θα πρέπει να έχει άμεση λύση πριν κλείσει το 2011 για τις δανειακές ανάγκες της γείτονας χώρας που φτάνουν στα 240 δισ. ευρώ 2012.
Με τα δεδομένα αυτά είναι προφανές ότι αν δεν ενεργοποιηθεί με επιτυχία και άμεσα η ανασυγκρότηση του Μηχανισμού Στήριξης, του EFSF ή δεν τυπωθεί χρήμα, όπως αναφέρει το Reuters, η μεγάλη οικονομία του ευρωπα:iκού νότου, η ιταλική θα βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο.
Παρά το γεγονός ότι το Eurogroup που έλαβε χώρα, την Δευτέρα μας πέρασε, έδειξε ότι επιταχύνει τις διαδικασίες αυτές με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, είναι βέβαιο, ότι τα προβλήματα και οι πονοκέφαλοι της Μέρκελ και του Σόιμπλε πολλαπλασιάζονται τώρα σε σχέση με αυτά της Ελλάδος. Η ιταλική αγορά ομολόγων είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, με την διαφορά ότι μεγάλο μέρος των ομολόγων βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των Ιταλών που βλέπουν να χάνουν το 15%-20% της αξίας τους. Η  Ευρώπη παρά τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου για μια ακόμα φορά αιφνιδιάζεται από τις αγορές καθώς στο σύνολό της θα χρειασθεί περισσότερο από 1 τρισ.  δανειακών αναγκών για την χρονιά που έρχεται. Οσον αφορά την Ιταλία οι εκτιμήσεις οικονομολόγων αναφέρουν ότι θα πρέπει να πάει σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,5% και να δανείζεται με επιτόκιο 4,5% για να μπορεί να αποπληρώνει το 1,8 τρισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο χρέος της, την ώρα που οι αγορές έχουν ανεβάσει το κόστος δανεισμού της πάνω από 7%.http://www.protothema.gr

Η λίστα ιστολογίων μου