Για την καλή υγεία απαιτείται καλή
διατροφή, ακόμη και για τα βρέφη. Η υγιής ζωή εξαρτάται από τη
διαθεσιμότητα και την τακτική πρόσληψη ισορροπημένων, υγιεινών τροφών. Η
συγκεκριμένη απαίτηση γίνεται όλο και πιο προφανής όσον αφορά τα
παιδιά, συμπεριλαμβάνοντας πρόσφατα ακόμα και τα βρέφη. Μια σωστή
διατροφή από την πρώτη μέρα θέτει τα απαραίτητα θεμέλια για μια υγιή
παιδική ηλικία, παρέχοντας έτσι μια ισχυρή βάση για συνεχή ανάπτυξη και
ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή.
Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας (ΕΠΕ)
αποκάλυψε μια πανευρωπαϊκή απαίτηση για καλύτερη στήριξη της
παιδιατρικής πρακτικής, ιδιαίτερα όσον αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές.
Επίσης, υπήρξε σε διεθνές επίπεδο υποστήριξη της ΕΠΕ προς την
κατεύθυνση της συλλογής και σύγκρισης διεθνών κατευθυντήριων γραμμών
πρακτικής στην Παιδιατρική. Η ανακοίνωση είναι η πρώτη από αυτές τις
νέες στρατηγικές πρωτοβουλίες. Εστιάζει στο ιδανικό μοντέλο σίτισης των
βρεφών κατά τους 6 πρώτους μήνες ζωής και βασίζεται σε μια αξιολόγηση
της βιβλιογραφίας σε συνδυασμό με ειδικές γνώσεις περί διατροφής, που
προέρχονται από κατευθυντήριες γραμμές και ειδικούς από τον Παγκόσμιο
Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής,
Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN) και την
Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ). Πρόκειται για ένα μικρό βήμα
που όμως -όπως και όλα τα επόμενα έγγραφα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας
της ΕΠΕ για τη σίτιση κατά την πρώτη παιδική ηλικία- υπηρετεί το
συνολικό στόχο της στήριξης και της συμβολής στην ενίσχυση της υγείας
των μελλοντικών γενεών στην Ευρώπη, καθώς και στην αντιμετώπιση των
ποσοστών παχυσαρκίας αντί του υποσιτισμού.
Η Ευρώπη έχει την τύχη να μην έχει υποφέρει από σοβαρή έλλειψη τροφίμων ή αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας λόγω υποσιτισμού μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους, οι οποίοι συνέβησαν εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Αντίθετα, σήμερα είναι πολύ πιθανότερο τα βρέφη να σιτίζονται περισσότερο απ' όσο πρέπει, διατρέχοντας έτσι μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Πρόσφατες εξελίξεις στην παιδική διατροφή υποδεικνύουν ότι η υψηλή πρόσληψη ιδίως ενέργειας και πρωτεϊνών κατά τα πρώτα στάδια ζωής είναι πιθανό να έχει αποτέλεσμα την παχυσαρκία από τη σχολική κιόλας ηλικία. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει συσχετισμό μεταξύ της παιδικής παχυσαρκίας και της μόνιμης παχυσαρκίας των ενηλίκων. Η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας αναγνωρίζεται επίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου ως ζήτημα δημόσιας υγείας.
Ο θηλασμός
Η Ευρωπαϊκή Παιδιατρική Εταιρεία υποστηρίζει την άποψη ότι η ισορροπημένη τακτική πρόσληψη ενέργειας και πρωτεϊνών επιτυγχάνεται καλύτερα με τον αποκλειστικό θηλασμό κατά τους 6 (ή περίπου) πρώτους μήνες ζωής και ότι ο μερικός θηλασμός θα πρέπει να συνεχίζεται και μετά τη συγκεκριμένη περίοδο, για όσο χρόνο το επιθυμούν τόσο η μητέρα όσο και το παιδί. Ο ρυθμός ανάπτυξης των βρεφών που θεωρείται ιδανικός βασίζεται πλέον σε βρέφη που σιτίζονται αποκλειστικά με θηλασμό κατά τους 6 πρώτους μήνες ζωής τους από μια υγιή μητέρα, η οποία ακολουθεί φυσιολογική δίαιτα χωρίς περιορισμούς. Το σημαντικότερο είναι ότι για τα μη πρόωρα βρέφη ο αποκλειστικός θηλασμός προσφέρει την απαραίτητη ποσότητα ενέργειας και πρωτεϊνών για τους πρώτους έξι μήνες. Μετά τη συγκεκριμένη περίοδο ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί μερικώς για έως και 12 μήνες ή και ακόμη περισσότερο, όπως προτιμούν από κοινού η μητέρα και το παιδί.
Η Ευρωπαϊκή Παιδιατρική Εταιρεία αναγνωρίζει ότι ο αποκλειστικός θηλασμός δεν είναι πάντα δυνατός για διάφορους λόγους, ιατρικούς, πρακτικούς ή προσωπικούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σημαντικό να προσφέρονται στα βρέφη καλές εναλλακτικές επιλογές αντί του μητρικού γάλακτος. Η ΕΠΕ πιστεύει ότι τα βρεφικά γάλατα, εφ' όσον χρησιμοποιούνται, θα πρέπει να μιμούνται όσο το δυνατόν περισσότερο το μητρικό γάλα, χωρίς συγκεκριμένα συστατικά τα οποία μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο παιδί που δεν μπορεί να σιτιστεί με θηλασμό. Σημαντικές έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης στο γάλα επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών και επίσης μπορεί να έχει αντίκτυπο στη μελλοντική υγεία των παιδιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Το μητρικό γάλα έχει τη βέλτιστη ποιότητα και ποσότητα της πρωτεΐνης. Ετσι θα πρέπει το βρεφικό γάλα να περιέχει την κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης, όπως είναι η α-λακταλβουμίνη. Η ισορροπημένη φόρμουλα βρεφικού γάλακτος προσφέρει έναν πιο αργό ρυθμό αύξησης βάρους, πιο κοντά σε εκείνον των θηλαζόντων βρεφών από ό,τι μια τυπική φόρμουλα.http://www.enet.gr