Όρνια “εξαφανίζουν οικολογικά” τους νεκρούς – Αναβιώνει μακάβριο έθιμο των Παρσί στην Ινδία

Όρνια “εξαφανίζουν οικολογικά” τους νεκρούς – Αναβιώνει μακάβριο έθιμο των Παρσί στην Ινδία

Ποιος είναι ο πιο “πράσινος” τρόπος για την εναπόθεση του σώματος ενός νεκρού (μετά από φυσικό θάνατο και παρ’ ελπίδα μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή); Η ταφή; Η αποτέφρωση; Η κοινότητα Παρσί στη Βομβάη (Μουμπάι) της Ινδίας απαντά “όχι” αναβιώνοντας μια μακραίωνη (όσο και μακάβρια) παράδοση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, κατασκευάζονται δύο νέα πτηνοτροφεία για όρνια που κινδυνεύουν σοβαρά με εξαφάνιση , προκειμένου τα σαρκοβόρα πτηνά να αναλάβουν την “εξαφάνιση” των σωρών των νεκρών από το κοινό βλέμμα.
Πρόκειται για την αναβίωση μιας αρχαίας παράδοσης, βάσει της οποίας τα νεκρά σώματα εναποτίθενται στους επονομαζόμενους Πύργους της Σιωπής για να φαγωθούν από τα όρνια.
Για την αναβίωση του -μακάβριου για πολλούς- εθίμου απαιτήθηκαν έξι χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών της κοινότητας Παρσί και της κυβέρνησης της Ινδίας.
Η πρακτική των Παρσί έχει στόχο την προστασία των πρωταρχικών στοιχείων της φύσης -αέρας, γη, φωτιά και νερό- από το σώμα του νεκρού όταν αυτό θάβεται ή αποτεφρώνεται.
Παράλληλα, οι δύο πλευρές ευελπιστούν ότι το έθιμο θα συμβάλλει στη διατήρηση και την προστασία δύο ειδών όρνεων που βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης.
Η ινδική κυβέρνηση θα παράσχει τον αρχικό πληθυσμό πτηνών για το σκοπό, ενώ το κόστος κατασκευής των πτηνοτροφείων και διατήρησης των όρνεων υπολογίζεται σε 5 εκατ. δολάρια σε βάθος δεκαπενταετίας.
Οι πέτρινοι πύργοι των Παρσί, οι Πύργοι της Σιωπής, χωρίζονται σε τρεις ομόκεντρους δακτυλίους:  ο εξωτερικός για νεκρούς άνδρες, ο μεσαίος για γυναίκες και ο εσώτερος για παιδιά.
Για αιώνες, οι σωροί των νεκρών “εξαφανίζονταν” μέσα σε ώρες από τα όρνια της περιοχής, ενώ τα κόκκαλα κατέληγαν σε μια ειδική λεκάνη μέχρι να αποσαθρωθούν στο χώμα.
Ο πληθυσμός των όρνεων στην Ινδία έχει υποστεί δραματικές μειώσεις της τάξης του 97%-99% εξαιτίας της ουσίας δικλοφενάκης που χορηγείται στα κτηνοτροφικά ζώα προκειμένου να απαλυνθούν οι πόνοι στους συνδέσμους και να μπορούν να εργαστούν περισσότερο.
Όταν τα ζώα πεθαίνουν, τα όρνια καταναλώνουν τα σώματα, απορροφούν την ουσία και πεθαίνουν εξαιτίας ηπατικής ανεπάρκειας.
Οι Πάρσοι, ή Παρσοί ή Παρσήδες ή Γουέβροι ονομάζονται Πέρσες κυρίως πυρολάτρες που πρεσβεύουν τη θρησκεία του Ζωροάστρη καλούμενη και Παρσισμός.
Αποτελούν κλειστές θρησκευτικές κοινότητες που βρίσκονται επί το πλείστον εγκατεστημένες στην Ινδία, το Ιράν, το ανατολικό Ιράκ και λιγότερο σε άλλες χώρες της Νότιας Ασίας και Άπω Ανατολής, όπως στην Ιαπωνία.
Οι Παρσί κατάγονται από τους αρχαίους Πέρσες Ζωροάστρες οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει προς την ινδική χερσόνησο πριν από 2.000 και πλέον χρόνια και πολύ πριν από την επικράτηση του Ισλάμ.
econews

Η λίστα ιστολογίων μου