Η ιστορία του καρό!

Η ιστορία του καρό!
Μπορεί σήμερα το καρό να συνδέεται με τη Σκοτία, αλλά δεν πρωτοεμφανίστηκε εκεί. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε προ Χριστού αλλά παρόλα αυτά εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να φοριέται με μανία..
Πώς και πού πρωτοεμφανίστηκε το καρό...
Αυτό που δε γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι στο παρελθόν έχει βρεθεί μούμια 3000 χρόνων στη Δυτική Κίνα η οποία φορούσε καρό (ή κάτι που έμοιαζε με καρό) παντελόνι. Παρόμοιες μούμιες έχουν βρεθεί στην Κεντρική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία. Το καρό, όμως, όπως το ξέρουμε σήμερα εμφανίστηκε στη Σκοτία κατά το 17ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1727, όταν ένας Άγγλος ευγενής βιομήχανος σιδέρωσε ένα κομμάτι καρό ύφασμα που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες του τυλίγοντάς το γύρω από τη μέση τους. Το αποτέλεσμα ήταν αυτή η χαρακτηριστική τσάκιση που είχαν τα κιλτ των Σκοτσέζων. Δεν είχε ιδέα ο βιομήχανος ότι αυτό το σιδέρωμα που έκανε θα έπαιζε τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη της μόδας. Οι πρώτοι που φόρεσαν καρό ήταν οι Σκοτσέζοι κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι εκείνο το καρό σε σχέση με το καρό στις μέρες μας ήταν αρκετά διαφορετικό. Ήταν μάλλινο, είχε ύψος 1,5 μέτρο και μήκος πάνω από 5 μέτρα ενώ οι Σκοτσέζοι το φορούσαν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Όσο περνούσαν τα χρόνια οι άντρες στη Σκοτία σταμάτησαν να φορούν το καρό στην καθημερινότητά τους και το επέλεγαν μόνο ως επίσημο ένδυμα. Σήμερα το κιλτ φοριέται μόνο σε επίσημες εκδηλώσεις. Παρόλα αυτά υπάρχουν και οι παραδοσιακοί τύποι που εξακολουθούν να το φοράνε στην καθημερινή τους ζωή.
Πολλοί διάσημοι στην πορεία των χρόνων φόρεσαν καρό κιλτ, είτε για να τιμήσουν τη σκοτσέζικη καταγωγή τους είτε για να ακολουθήσουν τις τάσεις της μόδας που κατά καιρούς το επιτάσσει.
Το καρό στον χώρο της μόδας...
Στο χώρο της μόδας η Vivienne Westwood ήταν η πρώτη που επανέφερε το καρό το 1980 στις πασαρέλες δίνοντας του έναν τελείως νεανικό χαρακτήρα. Μετά από αυτήν, πολλοί σχεδιαστές το έχουν χρησιμοποιήσει στις επιδείξεις τους φτιάχνοντας μερικές φορές και ολόκληρες κολεξιόν βασισμένες σε αυτό. Ανάμεσα στους οίκους που έχουν τιμήσει το καρό είναι ο Alexander McQueen, ο Ralph Lauren, οι D&G, η Chloe και πολλοί άλλοι.
Πολλοί σταρ του Hollywood επιλέγουν το καρό στην καθημερινότητά τους κυρίως στις μέρες μας με τη μορφή πουκαμίσου και το φορούν στις βόλτες και τα ψώνια τους. Από την άλλη, υπάρχουν και οι πιο τολμηροί που το προτιμούν ακόμα και στις εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
Το καρό στην τηλεόραση...
Στον χώρο της τηλεόρασης, όταν πρωτοξεκίνησε να προβάλεται στην Αμερική η νεανική σειρά Gossip Girl, το καρό επέστρεψε στο προσκήνιο. Αυτό συνέβη διότι η σειρά αφορούσε στη ζωή πλούσιων μαθητών σε ιδιωτικό σχολείο του Μανχάταν οι οποίοι εμφανίζονταν συνεχώς με καρό και πλισέ ρούχα. Το σήριαλ ενέπνευσε τους σχεδιαστές οι οποίοι συμπεριέλαβαν για ακόμα μία φορά το καρό στις κολεξιόν τους. Μπορεί να μην είναι πάντα στη μόδα, μπορεί να χάνεται και να ξαναεμφανίζεται. Το καρό, όμως, έχει αρχίσει και αποτελεί must και παρόλο που έχουν περάσει τουλάχιστον τέσσερις αιώνες από την πρώτη εμφάνισή του, εξακολουθεί να αποτελεί έμπνευση για τους μεγαλύτερους σχεδιαστές στο χώρο της μόδας. ΠΗΓΗ: faysbook.gr

Η λίστα ιστολογίων μου