Ανθρώπινη ομορφιά Η Λούσι δεν είχε πεταχτή κοιλιά, ούτε πλατυποδία

Ανθρώπινη ομορφιά

Η Λούσι δεν είχε πεταχτή κοιλιά, ούτε πλατυποδία

Νέα απολιθώματα από την Αφρική ανατρέπουν την εικόνα των ανθρωπολόγων για τον Australopithecus afarensis, τον προϊστορικό συγγενή μας που έγινε διάσημος από το απολίθωμα της «Λούσι», ηλικίας περίπου 3,2 εκατ. ετών.
Τα λιγοστά οστά που είχαν ανακαλυφθεί το 1974 στην Αιθιοπία έδιναν την εντύπωση ενός πλάσματος που μπορούσε μεν να περπατά όρθιο, ήταν όμως περισσότερο προσαρμοσμένο για τη ζωή στα δέντρα. Νέα απολιθώματα των πλευρών και των οστών του ποδιού δίνουν τώρα μια πιο ανθρώπινη εικόνα, ίσως και πιο γοητευτική για τα θηλυκά άτομα του αυστραλοπίθηκου.
H νέα ανασύνθεση της ανατομίας της Λούσι, η οποία εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ, αποκαλύπτει ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα με διακριτό λαιμό, λεπτή μέση και μια πλήρη καμάρα στο πέλμα. Τα χαρακτηριστικά αυτά διαφέρουν από τους χιμπατζήδες και άλλους σημερινούς δενδρόβιους πιθήκους: τα πλευρά τους είναι ίσια αντί καμπύλα, ο θώρακάς τους έχει σχήμα κώνου με φαρδιά κοιλιά, ο λαιμός τους σχεδόν ανύπαρκτος και το πέλμα τους επίπεδο στην κάτω επιφάνεια.
Ο σκελετός που ανακαλύφθηκε το 1974 ήταν ελλιπής (εκμαγείο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού)
Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι ο Australopithecus afarensis περνούσε πολύ χρόνο στο έδαφος, αν και πιθανότατα επέστρεφε στα δέντρα τις νύχτες για να κοιμηθεί με ασφάλεια. Το πρόπλασμα που εκτίθεται στο Κλίβελαντ δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Τζον Γκουρς υπό την επίβλεψη του παλαιοανθρωπολόγου Γιοχάνες Χέιλ-Σελασιέ. Κανείς πάντως δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν ο A.afarensis ήταν άμεσος πρόγονος του ανθρώπου ή απλώς μακρινός συγγενής.Newsroom ΔΟΛ

Η λίστα ιστολογίων μου