Τί είναι η θυρεοειδίτιδα Ηashimoto

Τί είναι η θυρεοειδίτιδα Ηashimoto

Τί είναι η θυρεοειδίτιδα Ηashimoto

Η θυρεοειδίτιδα Ηashimoto είναι μία αυτοάνοση φλεγμονή του θυρεοειδή, που προοδευτικά καταστρέφει τον αδένα και οδηγεί σε συμπτώματα υποθυρεοειδισμού όπως κόπωση, καταβολή δυνάμεων, πρόσληψη σωματικού βάρους, οιδήματα, χαρακτηριστικό οίδημα του προσώπου (μυξοίδημα), βραδυκαρδία κ.ά. Ο θυρεοειδής εμφανίζεται διογκωμένος, σε περίπτωση δε μεγάλης αύξησης του μεγέθους του μπορεί να εμφανίζεται βράγχος φωνής ή και δύσπνοια.
Η θυρεοειδίτιδα Ηashimoto μπορεί να συνδυάζεται με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, να εμφανίζει γενετική προδιάθεση ή να είναι φαρμακευτικής αιτιολογίας, ως ανεπιθύμητη ενέργεια μετά από χορήγηση κάποιου φαρμάκου. Επίσης, η θυρεοειδίτιδα Ηashimoto αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κακοήθων νεοπλασματων του αδένα και λεμφώματος στην περιοχή.

Διάγνωση της  θυρεοειδίτιδας Ηashimoto

Η διάγνωση περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού του ασθενή, την κλινική του εξέταση, την αξιολόγηση των θυρεοειδικών ορμονών (Τ3, Τ4) και των ρυθμιστικών ορμονών (TSH), την ανίχνευση της παρουσίας αντισωμάτων που καταστρέφουν το θυρεοειδή, απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα, σπινθηρογράφημα). Η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με βιοψία δια λεπτής βελόνης (FNA) ή ιστολογική βιοψία, η οποία μπορεί επίσης να αποκλείσει το ενδεχόμενο κακοήθειας. Σε περίπτωση κλινικής υποψίας, μπορεί να πραγματοποιηθεί βιοψία και ιστολογική εξέταση.

Θεραπεία της  θυρεοειδίτιδας Ηashimoto

Η θεραπεία περιλαμβάνει την υποκατάσταση των ορμονών του θυρεοειδή, τον συχνό έλεγχο των ορμονών και την κλινική παρακολούθηση του ασθενή. Η αφαρμακευτικής αιτιολογίας θυρεοειδίτιδα Ηashimoto, μπορεί να υποστρέψει μετά τη διακοπή του φαρμάκου, εάν δε επιμείνει θα απαιτηθεί φαρμακευτική αγωγή.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου