Επιθετικά παιδιά: Πώς μεταλλάσσονται έτσι; |
Η σημερινή εποχή είναι
αρκετά δύσκολη για τα παιδιά μας. Μεγαλώνουν σε μια κοινωνία με ένταση,
θυμό, άγχος και καταπιεσμένα συναισθήματα.
Οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι συμμαθητές
τους, οι συγγενείς τους, όλοι είναι στριμωγμένοι από τις απαιτήσεις και
τα προβλήματα της ζωής. Πώς όμως μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα;
Τις συνθήκες που επικρατούν στο σπίτι μας ώστε να μεγαλώνουμε όσο το
δυνατόν ευτυχισμένα παιδιά και όχι επιθετικά;
- Παρατηρήστε προσεκτικά τη συμπεριφορά των παιδιών σας όταν εκδηλώνουν επιθετικότητα. Πότε τα παιδιά χτυπούν, τι προκαλεί τη συμπεριφορά, ποιο είναι το θύμα ή τα θύματα, τι συμβαίνει μετά το περιστατικό. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες ώστε να μπορέσετε να λειτουργήσετε ως διαμεσολαβητής ουσιαστικά. Αν π.χ τα παιδιά σας έχουν δυσκολία να μοιράζονται κάποια παιχνίδια όταν έχετε προσκαλεσμένα παιδιά στο σπίτι, συμφωνήστε από πριν ποια παιχνίδια θα μείνουν και ποια θα βάλετε σε ασφαλές μέρος για όσο θα είναι και άλλα παιδιά στο σπίτι. Επίσης, θα πρέπει να τους εξηγήσετε τι σημασία του να προσφέρει κανείς αλλά και την έννοια της φιλοξενίας.
- Η παρατήρηση λειτουργεί ως πρόληψη. Αν αξιοποιήσετε τα αποτελέσματα της παρατήρησης θα καταλάβετε την αιτία που τα μικρά σας εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά. Κάποια παιδιά δεν μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους όταν δυσκολεύονται σε κάτι που κάνουν ή όταν κατά το παιχνίδι με άλλα παιδιά δεν έχουν αρκετό χώρο. Αν έχετε εντοπίσει τέτοιες δυσκολίες μπορείτε να διευκολύνετε τα παιδιά ώστε να αποφεύγετε εκρήξεις επιθετικότητας. Για παράδειγμα, όταν το μικρό σας απογοητεύεται με το παιχνίδι του επειδή δεν τα καταφέρνει, τότε εξηγήστε του πως δεν είναι κακό όταν κάνουμε λάθη ή όταν δυσκολευόμαστε σε κάτι. Πρέπει να μάθουμε να προσπαθούμε δοκιμάζοντας διάφορους τρόπους. Αν επιμείνουμε στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Επίσης, μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον που ξέρει. Όσο για το παιχνίδι με τα άλλα παιδιά, το κλειδί βρίσκεται στην τόνωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης. Όταν ένα παιδί πιστεύει στον εαυτό του, μπορεί να τον υπερασπιστεί και να διεκδικήσει με όμορφο τρόπο αυτό που θέλει.
- Δώστε με τον τρόπο σας διακριτικά το παρόν. Τα παιδιά πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι είστε πάντα παρόντες ώστε, αν χρειαστεί, να τα βοηθήσετε στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων. Είναι εξίσου σημαντικό για τα παιδιά που εκδηλώνουν επιθετικότητα όσο και για τα παιδιά που δέχονται τα αποτελέσματα τέτοιων συμπεριφορών.
- Αποφύγετε τις προστριβές. Η επιθετικότητα φέρνει επιθετικότητα. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις αντιπαραθέσεις με τα παιδιά σας όταν εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά, εκείνα θα έρθουν σε δύσκολη θέση και θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τη συμπεριφορά τους και εσείς θα έρθετε σε δύσκολη θέση. Συζητήστε το περιστατικό με ηρεμία.
- Αναγνωρίστε τη δική σας επιθετικότητα και αποτελέστε πρότυπο για τα παιδιά σας. Μη χρησιμοποιείτε επιθετικές απειλές ώστε να κερδίσετε την υπακοή των παιδιών σας. Επίσης, να έχετε πάντα στο μυαλό ότι τα παιδιά παρατηρούν συμπεριφορές, κάθε επιθετική εκδήλωση από εσάς (λεκτική ή μη λεκτική) αποτελεί στοιχείο μίμησης για τα παιδιά σας. Σε περιπτώσεις που προκύπτουν συγκρούσεις βοηθήστε τα παιδιά σας να βρουν τρόπους να επιλύσουν το πρόβλημα τους χωρίς να καταφύγουν στη βία.
Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά σας
μαθαίνουν από τις πράξεις και τον τρόπο που έχετε επιλέξει να ζείτε. Δεν
μαθαίνουν από τη σκληρή κριτική ή από τα πολύωρα κηρύγματα.http://www.boro.gr/