Θυλακίτιδα (αρθρώσεις)

Θυλακίτιδα (αρθρώσεις)

Τί είναι η θυλακίτιδα

Η θυλακίτιδα είναι φλεγμονή του αρθρικού θυλάκου, δηλαδή του σάκου του γεμάτου με υγρό που βρίσκεται γύρω από την άρθρωση. Τότε ο αρθρικός θύλακος είναι ευαίσθητος και πρησμένος, και η κινητικότητα της άρθρωσης περιορίζεται.

Ποιά είναι τα αίτια της θυλακίτιδας

Συνήθως προκύπτει ως αποτέλεσμα παρατεταμένης ή επαναλαμβανόμενης καταπόνησης της άρθρωσης. Το πιο συχνό σημείο εντόπισης είναι το γόνατο, κυρίως αν κάποιος γονατίζει συχνά, αλλά ο αγκώνας, και άλλες αρθρώσεις προσβάλλονται επίσης. Η θυλακίτιδα προκύπτει επίσης μετά από τραυματισμούς ή μετά από έντονη άσκηση σε άτομα που δεν συνιθίζουν κάτι τέτοιο. Άλλες νόσοι της άρθρωσης, όπως η ρευματοειδής και η ουρική αρθρίτιδα, αυξάνουν τον κίνδυνο. Σε κάποιες περιπτώσεις, η φλεγμονή είναι βακτηριακής αιτιολογίας.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο γιατρός θα θέσει τη διάγνωση με την εξέταση της άρθρωσης.

Πώς αντιμετωπίζεται

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η ανάπαυση και η εφαρμογή πάγου, μπορεί να βοηθήσουν. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, μπορεί να γίνει έγχυση κορτικοστεροειδών στον θύλακο. Τέλος σε υποτροπιάζουσα θυλακίτιδα μπορεί ο θύλακος να αφαιρεθεί χειρουργικά. Σε περίπτωση βακτηριακού αιτίου, χορηγούνται τα κατάλληλα αντιβιοτικά και η υποχώρηση των συμπτωμάτων είναι τότε πολύ πιο άμεση.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου