Τί είναι η μέση ωτίτιδα

Τί είναι η μέση ωτίτιδα

Τί είναι η μέση ωτίτιδα

Πρόκειται για λοίμωξη του μέσου ωτός που εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Διακρίνονται 3 κύριες μορφές μέσης ωτίτιδας , η οξεία και χρόνια μέση ωτίτιδα, καθώς και η εκκριτική ωτίτιδα.

Οξεία μέση ωτίτιδα

Προκαλείται από προσβολή του μέσου έτος από βακτήρια, ενώ φαίνεται να συμμετέχουν και κάποιοι ιοί.

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Η νόσος ξεκινά με ξαφνική έναρξη πονοκεφάλου, πυρετού και γενικής αδυναμίας. Ακολουθεί πόνος στο αυτί και ωτόρροια κατά την πορεία της νόσου που παραπέμπει σε ρήξη του τυμπανικού υμένα.

Ποιά είναι η θεραπεία

Εφόσον επιβεβαιωθεί η διάγνωση από το γιατρό χορηγείται αντιβίωση για 7 μέρες, καθώς και παυσίπονα για την αντιμετώπιση του πόνου. Οι ωτικές σταγόνες γενικά αποφεύγονται και οπωσδήποτε απαγορεύονται αν έχει γίνει ρήξη τυμπάνου.

Χρόνια μέση ωτίτιδα

Είναι όμοια σε αίτια και συμπτωματολογία με την οξεία αλλά τα επεισόδια ωτόρροιας διαρκούν για πάνω από 8 εβδομάδες. Η αντιμετώπιση της απαιτεί εντατική παρακολούθηση.

Εκκριτική ωτίτιδα

Η εκκριτική ωτίτιδα είναι πολύ συχνή νόσος και μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. Χαρακτηρίζεται από παρουσία υγρού στην κοιλότητα του μέσου ωτός. Το υγρό στην εκκριτική ωτίτιδα είναι πρακτικά στείρο (χωρίς μικρόβια), αν και οι καλλιέργειες είναι θετικές για παρουσία μικροοργανισμών σε ποσοστό 40%. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξή της είναι ο φτωχός αερισμός της κοιλότητας του μέσου ωτός μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Ποιά είναι τα αίτια

Οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι η ανώμαλη ή ατελής ανάπτυξη της, καθώς και απόφραξη από υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια). Άλλες αιτίες είναι οι ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλεργίες και αυξομειώσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης (π.χ. αεροπορικά ταξίδια, καταδύσεις).

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Το αίσθημα πληρότητα και βαρηκοΐας είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα στην εκκριτική ωτίτιδα. Η βαρηκοΐα μπορεί να συνοδεύεται από εμβοές(βουητό) διαφορετικής συχνότητας και έντασης, ωταλγία, μερικές φορές και από ίλιγγο.

Ποιά είναι η θεραπεία

Η αντιμετώπιση της νόσου είναι φαρμακευτική και χειρουργική, ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί και τη χρονική διάρκεια της νόσου. Παρουσία υγρού στην κοιλότητα του μέσου ωτός για χρονικό διάστημα άνω των δύο μηνών η και περισσότερο αποτελεί ένδειξη για παρακέντηση του τυμπανικού υμένα (μυριγγοτομή) και αναρρόφηση του υγρού. Η χειρουργική αντιμετώπιση αποσκοπεί και στην άρση της αιτίας που προκαλεί την εκκριτική ωτίτιδα. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση συνίσταται στη χορήγηση αντιισταμινικών, αποσυμφορητικών σπρέι, ενώ χρήσιμη είναι και η χορήγηση κορτιζόνης σε σπρέι ή από το στόμα.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου