Νεφρολιθίαση και νεφρικός κωλικός

Νεφρολιθίαση και νεφρικός κωλικός

Τί είναι η νεφρολιθίαση

Νεφρολιθίαση είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία υπάρχει λίθος (δηλαδή «πέτρα» που αποτελείται από άλατα και ιχνοστοιχεία) σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού συστήματος.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της νεφρολιθίασης

Οι λίθοι μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλούν πολύ δυσάρεστες ενοχλήσεις. Όταν εντοπίζονται στο νεφρό, προκαλούν πόνο στα πλάγια, λίγο πιο πάνω από την μέση «στην οσφύ», ενώ οι λίθοι των ουρητήρων προκαλούν νεφρικό κολικό (ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται από την οσφύ μέχρι την ηβική περιοχή ή και να εντοπίζεται μόνο στην άκρη του πέους). Οι λίθοι της κύστης προκαλούν στραγγουρία δηλαδή το δυσάρεστο αίσθημα να επιθυμείς να ουρήσεις, αλλά να μην μπορείς, ενώ οι λίθοι στον ουρητήρα προκαλούν διακοπή της ούρησης. Ο κολικός μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία και εμετό, ενώ ο ασθενής δεν μπορεί να ξαπλώσει και προτιμά να μένει όρθιος. Ο πόνος είναι πολύ έντονος και συχνά περιγράφεται από τον ασθενή ως τον πιο έντονο πόνο που έχει βιώσει ποτέ. Ακόμα, μπορεί να υπάρχει αίμα στα ούρα.

Ποιοί παθαίνουν συχνότερα νεφρολιθίαση

Η νεφρολιθίαση παρατηρείται πιο συχνά στους άντρες απ’ότι στις γυναίκες(4 φορές πιο συχνά), και σε άτομα ηλικίας 25-50 ετών.

Πώς θα την διαγνώσει ο γιατρός

    Για να τεθεί διάγνωση, θα πρέπει να γίνουν οι εξής εξετάσεις:
  • γενική ούρων
  • έλεγχος ούρων 24ώρου
  • απλή ακτινογραφία κοιλίας
  • απλή ακτινογραφία νεφρών – ουρητήρων – κύστεως.

Πώς αντιμετωπίζεται ο κολικός του νεφρού

Η αντιμετώπιση του κολικού νεφρού είναι η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων νερού, και η χορήγηση φαρμάκων για να μειωθεί ο πόνος. Οι περισσότεροι λίθοι αποβάλλονται από μόνοι τους, αλλά πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή μήπως ο λίθος αποφράξει «δηλ. βουλώσει» κάποιο σημείο του ουροποιητικού συστήματος ή προκληθεί λοίμωξη.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε το σχηματισμό λίθων

Πρέπει να πίνουμε άφθονο νερό (2 μεγάλα μπουκάλια νερού το 24ωρο), ιδίως το καλοκαίρι. Για όσους είχαν ήδη μια φορά νεφρολιθίαση, για να μην ξαναπάθουν, ανάλογα με το υλικό δηλαδή από πιο άλας αποτελούταν ο λίθος, πρέπει να αποφεύγονται κάποιες συγκεκριμένες τροφές π.χ. αν αποτελούνταν από οξαλικό ασβέστιο, δεν πρέπει να τρώνε σοκολάτα, τσάι, σπανάκι ενώ αν αποτελούνταν από φωσφορικό ασβέστιο, πρέπει να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου