Νέα προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου του εντέρου |
Η αναστολή της λειτουργίας του εν λόγω γονιδίου «φρενάρισε» την αυτο-ανανέωση των βλαστοκυττάρων και αυτό, στη συνέχεια, είχε ως συνέπεια να τεθεί υπό έλεγχο η ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Όπως είπε ο καναδός επιστήμονας, «η καταστροφή του καρκίνου ήταν μακρόχρονη και μη αναστρέψιμη. Με άλλα λόγια, ο καρκίνος εξαφανίστηκε μόνιμα».
Η ερευνητική ομάδα του δρ. Τζον Ντικ θεωρείται πρωτοπόρος παγκοσμίως στο πεδίο των καρκινικών βλαστοκυττάρων, καθώς πρώτη ανακάλυψε το 1994 τα βλαστικά κύτταρα της λευχαιμίας και πιο πρόσφατα (2007) τα βλαστικά κύτταρα του καρκίνου του εντέρου.
Μία από τις ερευνήτριες, η χειρουργός δρ Κάθριν Ο’Μπράιαν, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι «η κλινική προοπτική της νέας έρευνας είναι συναρπαστική, καθώς σηματοδοτεί μια βιώσιμη και στοχευμένη θεραπεία για τους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου. Είναι ήδη γνωστό ότι το 65% από αυτούς έχουν το γονίδιο ΒΜΙ-1». Το επόμενο βήμα θα είναι να γίνουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Όμως, μέχρι να υπάρξει στην πράξη κάποια νέου τύπου θεραπεία για τους ανθρώπους, θα περάσουν αρκετά χρόνια. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ