Οι μπαμπάδες και το δέσιμο με το μωρό |
Συμβουλές για μπαμπάδες
Να συμμετέχετε από την πρώτη ημέρα στη φροντίδα του μωρού
Βοηθήστε από την αρχή στο άλλαγμα , στο μπάνιο και στο νανούρισμα του μωρού σας, για να μάθετε τις συνήθειες και τις ανάγκες του και να αποκτήσετε την αυτοπεποίθηση ότι μπορείτε να το φροντίζετε και μόνος σας όποτε χρειαστεί.
Βοηθήστε στο τάισμα
Μπορείτε να δίνετε στο μωρό μερικά από τα γεύματά του, εκτός αν θηλάζει μόνο. Ακόμα και αν θηλάζει όμως, έπειτα από κάποιο διάστημα η σύντροφός σας θα μπορεί κάπου κάπου να βγάζει με θήλαστρο γάλα από τους μαστούς της και να το δίνετε στο μωρό με μπιμπερό, αν θέλετε.
Βρείτε χρόνο να ενημερωθείτε
Η σύντροφός σας πιθανότατα θα καταβροχθίζει βιβλία για μωρά εδώ και μήνες. Γιατί να μη διαβάσετε και εσείς κανένα; Αν γνωρίζετε τι συμβαίνει στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό, θα αποκτήσετε αυτοπεποίθηση όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε.
Να παίρνετε το μωρό έξω μαζί σας
Υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωριστείτε με το μωρό σας, από το να το παίρνετε μαζί σας όταν βγαίνετε για βόλτα ή για ψώνια; Βάλτε το στο μάρσιππο και βγείτε μαζί στον κήπο ή στα μαγαζιά. Ακόμα και αν θηλάζει, ένας εικοσάλεπτος περίπατος μαζί σας θα εξασφαλίσει σ' εσάς πολύτιμο χρόνο για να δεθείτε περισσότερο μαζί του και στη μαμά του ένα μικρό διάλλειμα, που σίγουρα θα χρειάζεται.
Μην κλείνετε τα αυτιά το βράδυ
Να είστε προετοιμασμένος κάποια βράδια για το ότι θα είστε εσείς αυτός που θα σηκώνεται για να ταΐσει το μωρό, να το βάλει να ρευτεί, να το αλλάξει ή ίσως να το νανουρίσει για να ξανακοιμηθεί.
Φροντίστε να είναι ξεχωριστός ο χρόνος που περνάτε με το μωρό σας
Λόγω της πίεσης της δουλειάς, πολλοί μπαμπάδες βλέπουν τα μωρά τους πολύ λιγότερο από όσο θα ήθελαν, για αυτό προσπαθήστε να συμμετέχετε ενεργά στη ζωή του όταν είστε μαζί, για παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες και στις διακοπές. Να του αφιερώνετε κάποιο χρόνο τα Σαββατοκύριακα: αυτή θα είναι η ιερή ώρα του «μπαμπά και του μωρού». Θα έχετε έτσι την ευκαιρία να κάνετε διάφορα πράγματα μαζί, όπως να πηγαίνετε βόλτες, και αργότερα μα του μαθαίνετε, για παράδειγμα, κολύμπι, προσφέροντας ταυτόχρονα στη μαμά ένα διάλειμμα, που το αξίζει και με το παραπάνω.
Μάθετε πώς να ησυχάζετε το μωρό σας
Μην πέσετε στη παγίδα να δίνετε απλώς το μωρό πίσω στη σύντροφό σας όποτε κλαίει. Οι μπαμπάδες μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά με τις μαμάδες στο να ησυχάζουν τα μωρά. Το να μαθαίνουν άλλωστε οι γονείς τι εκνευρίζει το μωρό τους και πώς μπορούν να το ηρεμήσουν είναι η πρώτη μορφή επικοινωνίας μαζί του.
Η συμβουλή μιας μαμάς: Όταν γέννησα με καισαρική, ήμουν πολύ χαρούμενη που ο σύζυγός μου ήταν στο πλάι μου. Μόλις ήρθε στον κόσμο ο γιός μας, ο γιατρός του τον έδωσε να τον κρατήσει. Η μαία τον παρότρυνε να κρατήσει το μωρό κατάσαρκα πάνω στο στήθος του τις πρώτες εκείνες στιγμές. Πατέρας και γιός έδειχναν τόσο ήρεμοι. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τα ερευνητικά εκείνα ματάκια που αναζητούσαν τον μπαμπά του. Αυτό το δέσιμο από την πρώτη κιόλας στιγμή είναι τόσο ξεχωριστό. Εκμεταλλευτείτε το!http://www.familylife.gr/