Το κάπνισμα «ταράζει» τον ύπνο

Το κάπνισμα «ταράζει» τον ύπνο
Αν πάσχετε από αϋπνία, ίσως πρέπει να αποφεύγετε το κάπνισμα, καθώς μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο καπνός των τσιγάρων διαταράσσει το βιολογικό ρολόι και εμποδίζει τον ήσυχο ύπνο.
Ο ανήσυχος ύπνος, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της νοητικής εγρήγορσης, διαταραχή της ψυχικής διάθεσης, κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The FASEB Journal», πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια από επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, στη Νέα Υόρκη. Οι ερευνητές εξέθεσαν τα ζώα στον καπνό τσιγάρων και διαπίστωσαν ότι επηρέαζε τους βιολογικούς ρυθμούς στους πνεύμονες, προκαλώντας τους φλεγμονή και καταστέλλοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα. Οι συνέπειες αυτές οφείλονταν στην μείωση των επιπέδων ενός μορίου που λέγεται Sirtuin1 (σιρτουϊνη 1) και ρυθμίζει την πνευμονική λειτουργία.
Ανάλογη μείωση της σιρτουϊνης 1 παρατηρήθηκε και σε δείγματα πνευμονικού ιστού από καπνιστές.
Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι τα ποντίκια ήταν πολύ λιγότερο δραστήρια μετά από την έκθεσή τους στον καπνό τσιγάρων και κοιμόντουσαν πολύ πιο ανήσυχα.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένα κοινό βιοχημικό μονοπάτι, μέσω του οποίου το κάπνισμα επηρεάζει τόσο την πνευμονική όσο και την νευροφυσιολογική λειτουργία», δήλωσε ο δρ Ιρφάν Ραχμάν, καθηγητής στα Τμήματα Περιβαλλοντικής Ιατρικής και Πνευμονικών Νόσων του Ρότσεστερ. Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου