Πώς μπορώ να μάθω στο παιδί μου να πηγαίνει τουαλέτα (και να κόψουμε την πάνα)

Πώς μπορώ να μάθω στο παιδί μου να πηγαίνει τουαλέτα (και να κόψουμε την πάνα)

Πώς μπορώ να μάθω στο παιδί μου να πηγαίνει τουαλέτα (και να κόψουμε την πάνα)

H παιδαγωγός Hayley Goodwin απαντάει στο ερώτημα που βασανίζει πολλούς γονείς.
Πολλοί γονείς αγχώνονται στη σκέψη πως θα κληθούν να εκπαιδεύσουν το μωρό τους να πηγαίνει στην τουαλέτα. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στο γεγονός πως συχνά επικρατεί μια σύγχυση όσον αφορά στην ηλικία στην οποία το παιδί είναι έτοιμο να καταργήσει την πάνα. Συχνά, οι μητέρες ακούν από συγγενείς και φίλους  πως κάποια παιδιά έμαθαν να χρησιμοποιούν το γιογιό τους μέσα σε λίγες μέρες – ή, ακόμη,  και σε ένα απόγευμα –  με αποτέλεσμα να κάνουν συγκρίσεις. Η αλήθεια είναι πως οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν αν κάποια γνωστά τους παιδιά έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία σε μικρή ηλικία, ενώ το δικό τους καθυστερεί. Πρόθεσή μου είναι να σας δώσω μερικές πρακτικές συμβουλές ώστε να κάνετε τη διαδικασία εκμάθησης μια ευχάριστη εμπειρία για το παιδί και πάνω απ’ όλα... αποτελεσματική!
 Για να ξεκινήσει η εκπαίδευση, όμως, πρέπει απαραίτητα να έχει γίνει και η κατάλληλη προετοιμασία:
 Χαλαρώστε: Είναι σίγουρο πως η ένταση και η πίεση δε θα βοηθήσουν ούτε εσάς, ούτε το μικρό σας. Μην ξεχνάτε πως, σε αντίθεση με τον ύπνο, το φαγητό και το παιχνίδι, τα οποία μπορείτε να προγραμματίσετε, η ανάγκη για τουαλέτα μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή και το παιδί ενδέχεται να μη συνεργάζεται ή να προκύψουν «ατυχήματα». Κάντε υπομονή και διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
 Βεβαιωθείτε πως εσείς είστε έτοιμη: Η περίοδος εκπαίδευσης απαιτεί αφοσίωση εκ μέρους σας, καθώς πρέπει να κάνετε μεγάλη υπομονή μέχρι της στιγμή της πλήρους εξοικείωσης ενός παιδιού με το γιογιό του. Καλό είναι, λοιπόν, να είστε ψυχολογικά προετοιμασμένη και να αναβάλετε τη διαδικασία εάν το κλίμα στη δουλειά ή στο σπίτι είναι τεταμένο.
 Βεβαιωθείτε πως το παιδί σας είναι έτοιμο: Ποτέ μην πιέσετε το παιδί σας να κόψει την πάνα εκτός και αν είστε βέβαιοι ότι είναι έτοιμο να το κάνει.
 Πότε είναι έτοιμο το παιδί:

Ηλικιακά- Τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα να μπουν στο στάδιο της εκμάθησης στην ηλικία των δύο, τριών ή τεσσάρων ετών. Οπωσδήποτε πρέπει, όμως, να είναι πάνω από 20 μηνών.
 Ψυχολογικά- Η κόρη σας θα πρέπει να είναι σε θέση να περπατάει με άνεση, να πιάνει αντικείμενα, και να μπορεί να ντυθεί και να ξεντυθεί μόνη της.
 Βιολογικά- Το παιδί θα πρέπει να μπορεί να διατηρείται στεγνό για αρκετές ώρες και να ουρεί περίπου 4 μέχρι 6 φορές την ημέρα . Εάν το μικρό σας «βρέχεται» 7 με 10 φορές, μάλλον δεν είναι ακόμη έτοιμο και καλύτερα να περιμένετε.
Γλωσσικά- Το παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοεί λέξεις όπως, «τουαλέτα», «πιπί», «παντελόνι», «μπάνιο».  Επίσης, θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίζει απλές οδηγίες, όπως «Έλα εδώ», «Κάτσε κάτω» και, κυρίως, να υπακούει σε αυτές.
Η εκπαίδευση αρχίζει…4 απλές, αλλά χρήσιμες συμβουλές:
 Επιτρέψτε στο παιδί να σας παρακολουθήσει- Όσο και αν σας ακουστεί περίεργο δεν πρέπει να απομονώσετε την κόρη σας από το σας βλέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα. Χρησιμοποιείστε απλές λέξεις για να του εξηγήσετε τη διαδικασία, όπως «Η μαμά κάνει πιπί».
Διδάξτε το παιδί να βάζει και να βγάζει τα ρούχα του μόνο του- Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε σταδιακά, όταν κάθε φορά που ντύνετε την κόρη σας της εξηγείτε με απλά λόγια τη διαδικασία. Στη συνέχεια, αφήστε τη να βάλει ή να βγάλει μόνη της το παντελόνι της με ολοένα και μικρότερη βοήθεια από εσάς.
Μάθετε το παιδί να ακολουθεί οδηγίες- Βεβαιωθείτε πως η κόρη σας αντιλαμβάνεται και ακολουθεί τις οδηγίες σας. Μην ξεχνάτε πως είναι σημαντική η επιβράβευση κάθε φορά που υπακούει. Δείξτε την χαρά σας με λόγια και με πράξεις (ένα φιλί, μια αγκαλιά). Εάν δυσκολεύεται, καθοδηγήστε την με υπομονή. Επαναλάβετε ένα ένα τα βήματα και αποφύγετε τις φωνές. Εάν αρχίσει να κλαίει, αγνοήστε το και περιμένετε να ηρεμήσει για να  ξεκινήσετε πάλι την εκπαίδευση.
 Αρχίστε με το γιογιό- Πριν μάθετε την κόρη σας να κάθεται στη λεκάνη, δείξτε της πώς να χρησιμοποιεί το γιογιό. Αφήστε το στην τουαλέτα  ή σε ένα δωμάτιο στο οποίο έχει εύκολη πρόσβαση και αφήστε τη να το επεξεργαστεί. Βάλτε το παιδί  πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας να καθίσει επάνω, ακόμη και με ρούχα μέχρι να το συνηθίσει. Αυτή η διαδικασία θα διευκολύνει πολύ την εκπαίδευση για την τουαλέτα.http://www.faysbook.gr

Η λίστα ιστολογίων μου