ΤΙΚ στα παιδιά: Τι μπορεί να φταίει;

ΤΙΚ στα παιδιά: Τι μπορεί να φταίει;

ΤΙΚ στα παιδιά: Τι μπορεί να φταίει;

Αφορά παιδιά σχολικής ηλικίας. Εμφανίζεται στο 15% των παιδιών.
Πρόκειται για ακούσιες (αθέλητες) κινήσεις διαφόρων μυών του πάνω (συνήθως) μέρους του σώματος του παιδιού.Τα πιο συνηθισμένα τικ είναι, το άνοιγμα-κλείσιμο των ματιών, διάφοροι μορφασμοί του προσώπου, το "καθάρισμα" της φωνής (δήθεν σαν υπάρχει κάτι στο λαιμό), διάφορα "ρουθουνίσματα", σαν να υπάρχουν ρινικές εκκρίσεις, το ανασήκωμα των ώμων.
 Η διάρκεια τους διαφέρει. Από λίγες εβδομάδες, έως αρκετούς μήνες. Σχεδόν πάντα, υπάρχει έντονο στρες, που πυροδοτεί την εμφάνιση τους. Ακόμα και αν υποχωρήσουν, πολύ συχνά, επανέρχονται για ασήμαντη αφορμή.Είναι συχνότερο, στα αγόρια (3 ή 4 φορές περισσότερο). Μερικές φορές, αλλάζουν(αντί καθάρισμα λαιμού ,έχουμε ανοιγοκλείσιμα ματιών) Είναι προφανές πως οι γονείς πανικοβάλλονται και αρχίζουν να χρησιμοποιούν κάθε τρόπο, για να πείσουν το παιδί να σταματήσει τις κινήσεις. Κάτι τέτοιο όμως είναι μάταιο, και δυστυχώς αρκετές φορές επιδεινώνει την κατάσταση!Το παιδί, όπως και στο τραύλισμα, δεν το κάνει εσκεμμένα!Αντίθετα η αγωνία μας, τα αγχώνει περισσότερο και μεγεθύνει το πρόβλημα.

Τι μπορώ να κάνω;
-Ίσως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρούμε εκείνους τους στρεσογόνους παράγοντες που πυροδότησαν την έκρηξη.-Αν τα τικ, είναι εξαιρετικά έντονα τινάγματα, τότε πιθανώς ένας παιδονευρολόγος να χορηγήσει με προσοχή φαρμακευτική αγωγή. http://www.faysbook.gr

Η λίστα ιστολογίων μου