8+1 συμβουλές για γονείς

large (17)
Πρ8+1 συμβουλές για γονείς οσθήκη λεζάντας
Πολλές φορές οι γονείς αγχώνονται σχετικά με την ανατροφή των παιδιών τους. Δεν ξέρουν τι να κάνουν και πως να συμπεριφερθούν. Δοκιμάζουν νέες μεθόδους διαπαιδαγώγησης, επιστρατεύουν παλιές τεχνικές που κληρονόμησαν από τους δικούς τους γονείς, διαβάζουν βιβλία, πάντως θα πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ότι προσπαθούν. Καμία φορά όμως τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο πιστεύουμε.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν:
  1. Δεν χρειάζεται να αποθανατίζεται την κάθε στιγμή των παιδιών σας. Μην τα κυνηγάτε από πίσω τους συνεχώς με μία κάμερα χάνοντας τελικά τις καλύτερες στιγμές. Δεν αντιλέγουμε είναι ωραίο να δημιουργήσετε ένα αρχείο το όποιο θα το έχουν όλη τους τη ζωή αλλά μην φτιάξετε όλη τους τη ζωή σ΄ένα αρχείο. Βάλτε μέτρο και ξεχωρίστε τις στιγμές.
  2. Μην το δείτε πότε ως παιχνίδι εξουσίας. Γιατί απλά κινδυνεύετε να τα χάσετε. Τα παιδιά δεν θα πάψουν να δοκιμάζουν τα όριά σας όσο κι αν φωνάζετε, όσο κι αν τα βάζετε τιμωρία ή όσο κι αν δεν τους παίρνετε το αγαπημένο τους παιχνίδι. Το μόνο που τιμωρείται τελικά είναι η μεταξύ σας σχέση. Και ο λόγος που τα μικρά σας σας δοκιμάζουν ξανά και ξανά τα όριά σας είναι επειδή θέλουν να είναι σίγουρα πως οι ενήλικες που τα έφεραν στην ζωή είναι σε θέση να τα μεγαλώσουν και να τα φροντίσουν ακόμη κι αν τα πράγματα είναι δύσκολα γι εκείνους.
  3. Μην αφήνετε την προσωπική σας ζωή. Οι γονείς αποφεύγουν να αφήνουν τα παιδιά τους σε γιαγιάδες, θείες, φίλες με τη δικαιολογία «δεν κάθεται». Μόλις φύγω γκρινιάζει και με ζητάει. Τα παιδιά μπορούν να επιβιώσουν για μερικές ώρες και χωρίς εσάς. Δοκιμάστε λοιπόν να αλλάξετε τακτική γιατί κινδυνεύει τόσο η προσωπική σας ζωή όσο και η ψυχική σας ισορροπία. Βρείτε λοιπόν κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεστε και εσείς και το παιδί σας και αφήστε για μερικές ώρες. Μπορεί να είναι μια νταντά, η μαμά κάποιου φίλου του ή θεία του κτλ. Τα παιδιά να περνούν κάπου καλά και ευχάριστα τότε δεν τα ενοχλεί να λείψετε για μερικές ώρες.
  4. Δεν υπάρχει νόημα να ξοδεύετε λεφτά σε διασκέδαση και επώνυμα ρούχα που δεν θα θυμούνται. Δεν υπάρχει λόγος. Μεγαλώνοντας θα έχει πιο μεγάλη αξία για εκείνα.
  5. Δημιουργήστε φιλικές σχέσεις με τις μαμάδες των φίλων σας. Θα βρείτε πολλά κοινά αλλά θα κερδίσετε και πολλά. Αλλά μην περιοριστείτε μόνο σ΄αυτές τις σχέσεις. Είναι δύσκολο να βγαίνετε μαζί τους και να συζητάτε τα ίδια και ίδια. Κάποια στιγμή θα χρειαστείτε έναν αέρα ανανέωσης.
  6. Μην υπόσχεστε. Τα παιδιά δεν ξεχνούν. Εκτός λοιπόν του ότι θα ακούτε τη μουρμούρα τους, θα προδώσετε και την εμπιστοσύνη τους. Που αυτό είναι κάτι για το οποίο θα μετανιώσετε στο μέλλον.
  7. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να  σας οδηγήσει και στο άλλο άκρο. Δεν χρειάζεται να τους κάνετε κι όλα τα χατίρια. Επίσης, κάποια φορά μπορεί να τύχει και να φανείτε αναξιόπιστοι. Μιλήστε τότε στο παιδί και εξηγήστε του τους λόγους που σας οδήγησαν να αθετήσετε τον λόγο σας.
  8. Αντί λοιπόν για τις φωτογραφίες που είπαμε στην αρχή, καλό θα ήταν να κρατήσετε ένα ημερολόγιο με τα λόγια τους. Τα παιδιά πολύ συχνά με μια φράση ή μια λέξη εξηγούν αυτό που οι μεγάλοι διστάζουν, φοβούνται ή δεν έχουν σκεφτεί. Αξίζει λοιπόν να καταγράφετε τις έξυπνες ατάκες τους αλλά και τις φράσεις που εξηγούν τον κόσμο από μια άλλη ματιά.
  9. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις συγκρίσεις αλλά και τις κρίσεις. Δεν υπάρχει νόημα να κρίνετε τους άλλους γονείς αλλά ούτε και να συγκρίνετε τα παιδιά σας με άλλα παιδιά. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός γεγονός που τον κάνει να δημιουργεί και μοναδικές σχέσεις με τους άλλους.http://www.jenny.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου