Μεμβράνη σιλικόνης αντικαθιστά τον βηματοδότη |
Η μεμβράνη έχει το σχήμα του περικαρδίου και διαθέτει 68 μικροσκοπικούς αισθητήρες σε ένα φύλλο σιλικόνης, με κυκλώματα που έχουν σχήμα S για να είναι εύκαμπτα και να μην σπάνε όταν λυγίζουν ή τεντώνονται.Οι αισθητήρες παρέχουν στους ειδικούς πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την κατανόηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η καρδιά, όπως είναι η θερμοκρασία και το pH που υπάρχει στο εσωτερικό της.
Μέχρι στιγμής η μεμβράνη έχει δοκιμαστεί σε τρισδιάστατο αντίγραφο καρδιάς κουνελιού, ενώ όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή της για χρήση στον άνθρωπο θα διαθέτει κι άλλα ηλεκτρόδια, που θα ρυθμίζουν τον παλμό της καρδιάς όπως ο βηματοδότης, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και το ενδεχόμενο μιας καρδιακής προσβολής.
Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη παρόμοιων μεμβρανών που θα χρησιμοποιούνται σε άλλα όργανα όταν έχουν πρόβλημα, ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με τον δρ Hyun-Joon Chung από το Πανεπιστήμιο Αλμπέρτα, οι κλινικές δοκιμές της νέας μεμβράνης δεν θα ξεκινήσουν σύντομα, ωστόσο η αποτελεσματικότητά της θεωρείται ήδη βέβαιη.
Οι ανακοινώσεις των επιστημόνων δημοσιεύονται στα επιστημονικά περιοδικά Advanced Healthcare Materials και Nature Communications, ενώ οι ερευνητές αναφέρουν ότι επόμενος στόχος τους είναι να βρουν έναν τρόπο ώστε η μεμβράνη να βιοδιασπάται στον οργανισμό όταν πλέον είναι περιττή.
ΠΗΓΗ:real.gr