Κήλη: άμεση λαπαροσκοπική αντιμετώπιση |
Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου - Ιδρυτικό μέλος Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής
Αυτό υποστηρίζουν σε τελευταία μεγάλη πολυκεντρική έρευνα Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες, βασισμένοι σε μελέτες στατιστικών στοιχείων των τελευταίων 20 χρόνων.
Πράγματι, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ( το 5% των πασχόντων από κήλη), που δεν αποκατέστησε άμεσα χειρουργικά την κήλη, άσχετα αν τον ενοχλούσε ή όχι, αντιμετώπισε στο μέλλον σοβαρές συνέπειες στην υγεία του.
Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες από μεγάλα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης, που είδαν το φως της δημοσιότητας σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο προηγμένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής, αν κάποιος δεν αποκαταστήσει άμεσα την κήλη του, μπορεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες στην υγεία του.
Συγκεκριμένα με το πέρασμα του χρόνου:
- Τα οποιαδήποτε συμπτώματα, όπως ο πόνος και η δυσφορία θα επιδεινωθούν, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής και τη δυνατότητα εργασίας
- Η κήλη θα διευρύνεται με μεγάλη πιθανότητα αργότερα η αποκατάσταση της να εξελιχθεί σε σοβαρή και περίπλοκη χειρουργική επέμβαση
- Ενδέχεται σε ποσοστό 5% να υπάρξει περίσφιξη (στραγγαλισμός και διάτρηση του εντέρου με άμεσο κίνδυνο περιτονίτιδας) ,περίπτωση που απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση ,όπου κι αν μπορεί να γίνει στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή
- Η κήλη δε θεραπεύεται μόνη της. ούτε βελτιώνεται με τη γυμναστική. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διευρύνεται όλο και περισσότερο και μαζί μ’ αυτή θα μεγαλώνει και το πρόβλημα .
Σύμφωνα με τους χειρουργούς η πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση έγινε τα τελευταία 20 χρόνια με την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της κήλης με χρήση πλέγματος. Κι αυτό γιατί το ποσοστό υποτροπής πλέον είναι κάτω του 2% ,όταν η επέμβαση γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό. Μάλιστα τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι η βασική τεχνική αντιμετώπιση της πάθησης.
Συγκεκριμένα η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης έχει σαφή πλεονεκτήματα όπως:
- Απουσία τομών
- Μηδαμινή απώλεια αίματος
- Ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία
- Μηδαμινά ποσοστά υποτροπής
- Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
Αυτή η προβολή, που μπορεί να προκαλεί αίσθημα βάρους ή και πόνο, μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς αν υποστεί περίσφιξη. Τότε η διάτρηση του εντέρου είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος περιτονίτιδας υπαρκτός. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει άμεσα να χειρουργούνται οι κήλες.
Περίπου 10% του πληθυσμού θα αποκτήσουν κήλη στη διάρκεια της ζωής τους.
- Βουβωνοκήλη
- Ομφαλοκήλη
- Μηροκήλη
- Κοιλιοκήλη
- Επιγαστρικη
- Μετεγχειρητική
- Η συγγενής προδιάθεση (πολλές φορές κατά τη γέννηση).
- Διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου
- Οι καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλιά (παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, πολλαπλοί τοκετοί, χρόνιο αλλεργικό φτέρνισμα, βαριά χειρωνακτική εργασία).
- Τα τραύματα ή/και οι εγχειρητικές τομέςΠηγή: www.nowdoctor.gr