Όταν ο ήλιος… καθαρίζει! |
Ελληνικά νησιά και… μισή αρχοντιά
Το δυνητικό πρακτικό όφελος από την εφαρμογή της παραπάνω μεθόδου μοιάζει περίπου αυτονόητο – και… τεράστιο.
Στα τουριστικά ελληνικά νησιά, για παράδειγμα, που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης ενός όγκου αστικών λυμάτων με μεγάλες διακυμάνσεις στη διάρκεια του έτους, θα υπήρχε η δυνατότητα να δημιουργηθούν μονάδες φωτοκατάλυσης που θα αναλάμβαναν τον καθαρισμό τους.
Αντίστοιχες μικρότερης κλίμακας μονάδες, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, έχουν δημιουργηθεί στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές – στην πλειονότητά τους σε πειραματική ή πιλοτική βάση.
Στην Κύπρο, παρ’ όλα αυτά, πριν από δύο χρόνια, ένα οινοποιείο προχώρησε με επιτυχία στην ολοκληρωμένη αξιοποίηση της μεθόδου, ενώ σε διάφορες χώρες του κόσμου –και μάλιστα πολύ λιγότερο… ηλιόλουστες από την Ελλάδα- ο καθαρισμός των εξωτερικών χώρων με τον ήλιο είναι αρκετά διαδεδομένος. «Στην Ελλάδα», σημειώνει ο καθηγητής, «η μέθοδος της φωτοκατάλυσης δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Εχει παρ’ όλα αυτά κατατεθεί πρόταση για επεξεργασία των αστικών λυμάτων της νήσου Θηρασιάς μ' αυτόν τον τρόπο, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα ακριβός και, φυσικά, είναι φιλικός στο περιβάλλον». Σύμφωνα με τους διοργανωτές του συνεδρίου αλλά και τον επίτιμο προσκεκλημένο τους, τον Ιάπωνα καθηγητή Fujishima (που αποκαλείται «πατέρας» της ετερογενούς φωτοκατάλυσης, μιας και ήταν ο πρώτος που διέσπασε το υδρογόνο και το οξυγόνο από το νερό χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της φωτοκατάλυσης το 1972), η ένταξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή στις διαδικασίες καθαρισμού των υγρών και του αέρα θα μπορούσε να προσφέρει –ειδικά σε περιοχές μεγάλης ηλιοφάνειας όπως είναι τα ελληνικά νησιά- οικονομικές και αποτελεσματικές λύσεις καταστροφής ή απομάκρυνσης τοξικών και βλαβερών ρύπων από το νερό ή τον αέρα.
Απορρύπανση και οικονομία
Το ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καθαρισμού είναι τεράστιο σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στην παγκόσμια βαριά βιομηχανία.
Το φως του ήλιου ήδη χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό εξωτερικών επιφανειών και επιχρισμάτων κτιρίων, δαπέδων, πεζοδρομίων, για τον καθαρισμό αστικών και βιομηχανικών λυμάτων ή του αέρα.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, όπου μεταξύ άλλων περνά -για πολλούς λόγους- απαρατήρητο το γεγονός ότι το υπέδαφος της χώρας είναι πλούσιο σε κοιτάσματα ζεόλιθου (ορυκτό με καθαριστικές ιδιότητες), ο ήλιος συνδυάζεται κατά βάση με τη ραστώνη του καλοκαιριού και τις βουτιές στη θάλασσα… ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ