Επιστήμη Kαρχαρίες: Προτιμούν τους άντρες 9 φορές περισσότερο από τις γυναίκες

Kαρχαρίες: Προτιμούν τους άντρες 9 φορές περισσότερο από τις γυναίκες

Εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούν από καρχαρία έχουν οι άντρες σε σχέση με τις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα σημαντική μελέτη για τις επιθέσεις καρχαριών σε όλο των κόσμο.
Ερευνητές στην Αυστραλία βρήκαν ότι οι άντρες αποτελούσαν στόχο στο 84% όλων των απρόκλητων επιθέσεων από καρχαρίες. Βρήκαν επίσης ότι 89 στις 100 περιπτώσεις δαγκώματος από καρχαρία είναι θανατηφόρες για τους άντρες – αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες στατιστικά να επιβιώσουν από μια επίθεση καρχαρία.Ο Daryl McPhee από το Πανεπιστήμιο Bond στο Queensland είπε ότι τα αποτελέσματα προκάλεσαν τόσο μεγάλη έκπληξη, που έπρεπε να τα ελέγξει για δεύτερη φορά. “Οι άντρες δυνητικά περνούν περισσότερο χρόνο στο νερό, και είναι πιο επιρρεπείς στη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.”Σύμφωνα με τη μελέτη του McPhee, η Αυστραλία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό θανατηφόρων επιθέσεων από καρχαρίες στον κόσμο πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα, ενώ έχει τριπλασιαστεί και ο αριθμός απρόκλητων επιθέσεων.Οι ερευνητές βρήκαν ότι καταγράφηκαν 32 θανατηφόρες επιθέσεις καρχαριών στην Αυστραλία από το 1982 μέχρι το 2011, περισσότερες από ότι στη Νότια Αφρική, όπου υπήρχαν 28 θάνατοι ή τις ΗΠΑ, όπου καταγράφηκαν 25. Ο McPhee δήλωσε ότι σημειώθηκαν συνολικά 171 απρόκλητες επιθέσεις στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, σε σύγκριση με τις 769 στις ΗΠΑ και τις132 στη Νότια Αφρική. “Από τις έξι χώρες όπου κυριαρχούν οι επιθέσεις καρχαριών, η Αυστραλία είχε το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό θανατηφόρων επιθέσεων με ποσοστό 18.7%, παρόλο που έχει το μεγαλύτερο αριθμό των συνολικών θανάτων.”“Συγκριτικά, οι ΗΠΑ έχει μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων επιθέσεων, αλλά έχει επίσης και το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων, μόλις 3.6%, το οποίο έχει να κάνει πιθανότατα με το υψηλότερο επίπεδο αναφοράς των περιστατικών, ενώ η Ρεϊνιόν, μία μικρή χώρα νότια του Μαυρίκιου, είχε τις λιγότερες επιθέσεις και από τις έξι χώρες, αλλά το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, με 51.6%.
Ο McPhee, αναπληρωτής καθηγητής, είπε ότι ο μεγάλος αριθμός θνησιμότητας των θυμάτων από επιθέσεις καρχαριών στην Αυστραλία μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά από παράγοντες. “Οι Αυστραλοί έχουν μία προφανή αγάπη και σχέση με το νερό, οπότε το υψηλό επίπεδο του χρόνου που περνούν στο νερό αναμφισβήτητα παίζει ρόλο. Επίσης, το είδος και το μέγεθος των καρχαριών των αυτραλιανών νερών πιστεύεται ότι αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα, καθώς ο λευκός καρχαρίας, που κυριαρχεί στην Αυστραλία, ευθύνεται για το μεγαλύτερο αριθμό παγκοσμίως των απρόκλητων επιθέσεων.”
Στην Αυστραλία, οι surfers δέχονται τις περισσότερες επιθέσεις – 63 surfers υποφέρουν από δαγκώματα καρχαριών, σε σύγκριση με 44 κολυμβητές και 26 δύτες. Ωστόσο, μόνο το 15.8% των επιθέσεων στους surfers ήταν θανατηφόρες, συγκριτικά με το 34.6% στους δύτες και το 33.3% στους κολυμβητές με αναπνευστήρα.“Οι δύτες είναι πιο πιθανό να δεχθούν μεγαλύτερο αριθμό δαγκωμάτων στο κεφάλι και τον κρμό, καθώς είναι βυθισμένο όλο τους το σώμα, ενώ οι surfers είναι πιο πιθανό να δεχθούν λιγότερο θανατηφόρα δαγκώματα στα άκρα τους”, δήλωσε ο καθηγητής.
“Είναι, ωστόσο, πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι παρά τους αυξανόμενους αριθμούς, οι απρόκλητες επιθέσεις καρχαριών παραμένουν ακόμα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός, με 129 ανθρώπους στις παραλίες surf της Αυστραλίας να πνίγονται μόνοι τους μεταξύ του 2001 και του 2005. Ο φόβος για μία επίθεση καρχαρία είναι δυσανάλογος σε σχέση με τον πραγματικό κίνδυνο που υπάρχει”, αναφέρει ο McPhee. “Δυστυχώς, το Χόλιγουντ ειδικότερα έχει δημιουργήσει μία ανακριβή εντύπωση ότι υπάρχουν μοχθηροί άγριοι καρχαρίες που παραμονεύουν σε κάθε γωνιά για να “επιτεθούν” σε έναν ανυποψίαστο άνθρωπο.”Πηγή: Daily Mail

Η λίστα ιστολογίων μου