Σκουλήκια αποτρέπουν τις υβριδικές αρκούδες και τα πουλιά-Πινόκιο |
—Ο ρόλος των σκουληκιών
Οι γαιοσκώληκες αποτρέπουν τη διαρροή διοξειδίου στην ατμόσφαιρα καθώς τρέφονται με μικρόβια που τρέφονται με μικρόβια που καταναλώνουν αποσυντιθέμενη ύλη, απελευθερώνοντας άνθρακα κατά τη διαδικασία επισημαίνουν ερευνητές των αμερικανικών πανεπιστημίων Γέιλ και Νιου Χάμπσαϊρ, του φινλανδικού πανεπιστημίου του Ελσίνκι και του Ινστιτούτο Μικροβιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας.
Τα σκουλήκια βάζουν τέλος σε ένα φαύλο κλιματικό κύκλο αφού η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας του εδάφους, γεγονός που με τη σειρά του το οποίο ενισχύει τη διαδικασία της αποσύνθεσης και συμβάλλει στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Οι μικροβιακές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα 100 χρόνια από μόνες τους, αναφέρει η μελέτη.
Αυτή η άνοδος υπερβαίνει το όριο των δύο βαθμών πάνω από τη μέση θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής πέραν του οποίου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι καταστροφικές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
«Ουσιαστικά, τα μικρόβια που ζουν στο χώμα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή δέκα φορές περισσοτέρων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι παράγουν οι άνθρωποι», δήλωσε ο Τόμας Κράουδερ του Πανεπιστημίου του Γέιλ, επικεφαλής της μελέτης. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή άνθρακα στην ατμόσφαιρα», πρόσθεσε.
Η βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η διάβρωση και η εξάντληση θρεπτικών συστατικών δεν θα καταπολεμήσουν μόνο την κλιματική αλλαγή, αλλά θα αυξήσουν επίσης τις εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια τροφίμων και θα δώσουν λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα της πείνας.
«Η προσθήκη ζώων του εδάφους μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιλογή, αλλά μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση είναι να αφήσουμε το οικοσύστημα μόνο του ή να καλλιεργήσουμε τη φυσική βιοποικιλότητα. Η φυσική αναγέννηση είναι ο καλύτερος τρόπος», δήλωσε ο Κράουδερ.
—Υβριδικές αρκούδες
Η καταστροφή των φυσικών ενδιαιτημάτων ορισμένων ειδών λόγω κλιματικής αλλαγής και η μετανάστευσή τους σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη έχει οδηγήσει στην εμφάνιση υβριδικών ζώων.
Για παράδειγμα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν αναγκάσει τις καφέ αρκούδες της Βόρειας Αμερικής να μεταναστεύσουν βορειότερα και να συναντήσουν πολικές αρκούδες. Τα δύο είδη αρκούδας διασταυρώνονται και γεννούν ένα νέο υβρίδιο αρκούδας, σύμφωνα με μελέτη αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο Nature.Ανάλογες τάσεις έχουν παρατηρηθεί μεταξύ συλβίων με κίτρινα και μπλε φτέρωμα. Η συλβία είναι ένα στρουθιόμορφο πτηνό, γνωστό στην Ελλάδα και την Κύπρο ως μαυροσκούφης ή τσιροβάκος.
Ορισμένοι βιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπογενή μεταβολή της βιοποικιλότητας, ενώ άλλοι θεωρούν την υβριδοποίηση ως φυσική διαδικασία που ενίοτε ευνοεί τη γενετική ποικιλότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τα υβρίδια είναι πιο κατάλληλα εξοπλισμένα για την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες.
—Τα πουλιά Πινόκιο
Ο Πινόκιο έβλεπε τη μύτη του να μεγαλώνει όταν έλεγε ψέμματα στον Τζεπέτο. Μεγαλύτερα ράμφη αναπτύσσουν όμως και τα πουλιά για να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή.
Νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων αποκαλύπτει πως τα πτηνά αναπτύσσουν μεγαλύτερα ράμφη ως μέσο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντήκιν, με επικεφαλής τον Μάθιου Σίμοντς, ανακάλυψαν μία ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ αυξημένων θερμοκρασιών και του μεγέθους των ραμφών διαφόρων ειδών παπαγάλων στη νότια και ανατολική Αυστραλία.«Τα πτηνά χρησιμοποιούν τα ράμφη τους για να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους, όπως για παράδειγμα οι ελέφαντες τα αυτιά τους. Τα πουλιά μπορούν να αντλούν αίμα στα αγγεία των ραμφών τους, επιτρέποντάς τους να απελευθερώνουν την περιττή θερμότητα από το υπόλοιπο σώμα», δήλωσε ο Σίμοντς.Η επιστημονική ομάδα εξέτασε 410 δείγματα πτηνών, τα οποία συλλέχθηκαν μεταξύ 1871 και 2008 και εκτίθενται σε διάφορα μουσεία σε ολόκληρη την Αυστραλία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέσσερα από τα πέντε είδη που εξετάστηκαν είχαν αισθητά μεγαλύτερα ράμφη σήμερα από ό,τι κατά τον 19ο αιώνα.«Σε προηγούμενη μελέτη ανακαλύψαμε ότι τα πτηνά σε θερμότερα κλίματα είχαν μεγαλύτερα ράμφη από ότι αυτά σε ψυχρότερα κλίματα, γεγονός που μας ώθησε να εξετάσουμε κατά πόσον υπήρξε αύξηση του μεγέθους του ράμφους γενικότερα καθώς η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά τον τελευταίο αιώνα», δήλωσε ο Σίμοντς.«Ανακαλύψαμε ότι υπήρξε μία αύξηση της επιφάνειας του ράμφους μεταξύ τέσσερα και δέκα τοις εκατό, η οποία μπορεί να μην ακούγεται μεγάλη, αλλά έχει πραγματικά μια τεράστια διαφορά στην ικανότητα των πουλιών να χαμηλώνουν τη θερμοκρασία τους», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό της ακριβούς σύνδεσης ανεξάρτητα από άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.Η αύξηση του μεγέθους του ράμφους, πέρα από απόδειξη της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να έχει συνέπειες και σε άλλες πτυχές της βιολογίας των πτηνών, όπως στο τι είδους τροφή καταναλώνουν, πώς ανταγωνίζονται μεταξύ τους και πώς αναπαράγονται, καταλήγει η μελέτη.http://www.econews.gr/