«ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» Έρχεται να «κουμπώσει» με τα μνημόνια διαρκείας και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου

Την ακόμα πιο αποτελεσματική διασύνδεση των σχεδιασμών για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας με τους στόχους που μπαίνουν στα πλαίσια του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου» και της «κανονικότητας» των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γ. Δραγασάκης, παρουσιάζοντας στους αρμόδιους υπουργούς την πρώτη επικαιροποίηση της λεγόμενης Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής.
«Μια βασική ευθύνη αυτήν την περίοδο ήταν να εναρμονίσουμε το περιεχόμενο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής με το περιεχόμενο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το περιεχόμενο του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, καθώς και με διάφορα κείμενα με τα οποία γίνεται ο συντονισμός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να κινούνται όλα προς την ίδια στοχοθεσία και με τις ίδιες προτεραιότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Δραγασάκης, επιβεβαιώνοντας ότι τα μνημόνια διαρκείας για το λαό παραμένουν, προκειμένου να στηριχτούν το κεφάλαιο και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Το πλήρες σχέδιο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο διάστημα, ωστόσο από τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις γίνεται φανερό είναι ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει, με τα ματωμένα πλεονάσματα για τα πολλά επόμενα χρόνια, προκειμένου να «μπουκώνουν» με «ζεστό» χρήμα και προνόμια οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Ενδεικτικό είναι πως μεταξύ άλλων στο σχέδιο περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι έως το 2023 μπορούν να υλοποιηθούν επενδύσεις της τάξεως των 55 δισ. ευρώ μόνο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για το συγχρονισμό του ΠΔΕ με τα πολυετή προγράμματα του ΕΣΠΑ, σε αντίθεση με τον υπάρχοντα μονοετή σχεδιασμό του ΠΔΕ μέσω της χρηματοδότησης από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Προβλέπεται ακόμη ο διπλασιασμός των «Άμεσων Ξένων Επενδύσεων» από το 2% του ΑΕΠ σήμερα στο 4% μέχρι το 2025, προοπτική που, αν και σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί και από τη συνολική πορεία της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας και της Ευρωζώνης, σε κάθε περίπτωση έρχεται να «πατήσει» σε μια σειρά από «εμβληματικές» παρεμβάσεις για το κεφάλαιο, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση με άξονα την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Ο ΣΕΒ με αφορμή τις ευρωεκλογές

Τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής όσο και την επιβεβαίωση ότι μόνο χειρότερη γίνεται η ΕΕ για τους λαούς αποτυπώνει και χτεσινό κείμενο - παρέμβαση του ΣΕΒ, με τίτλο «Ευρωεκλογές 2019: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει», όπου οι εγχώριοι βιομήχανοι εστιάζουν μεταξύ άλλων στα παρακάτω:
- Στην «ανάγκη» για νέες, ακόμα μεγαλύτερες ανατροπές στην Ασφάλιση, με τη μόνιμη επωδό περί «γήρανσης του πληθυσμού (που) την καθιστά την ήπειρο με τη μεγαλύτερη μέση ηλικία (45 έτη), αλλά και τον γηραιότερο πληθυσμό το 2030» και τη χαρακτηριστική «επισήμανση» ότι «τα ασφαλιστικά της συστήματα (...) είναι χτισμένα για διαφορετική πληθυσμιακή πυραμίδα».
- Στις κατευθύνσεις για ακόμα περισσότερες αναδιαρθρώσεις και ανατροπές, για το βάθεμα της εκμετάλλευσης προκειμένου να θωρακιστούν η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, αφού, όπως σημειώνεται, «η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα υφίσταται μεγάλες πιέσεις, με αποτέλεσμα μια φθίνουσα συμμετοχή στο παγκόσμιο ΑΕΠ από το 22% σε κάτω από 20%», ζήτημα που «συνδέεται άμεσα με την αναπτυξιακή αδυναμία πολλών κρατών - μελών και χρονίζοντα προβλήματα».
Στο «διά ταύτα», υπογραμμίζουν ότι «σε μια Ευρώπη που δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες οικονομικές υπερδυνάμεις, η ελληνική ανταγωνιστικότητα υπολείπεται ακόμη περισσότερο των υπόλοιπων εταίρων, με ευρείες αρνητικές προεκτάσεις». Μεταξύ άλλων, οι προτεραιότητες του ΣΕΒ αφορούν στην επίτευξη του στόχου για αύξηση της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ και μεσοπρόθεσμα στο 15% του ΑΕΠ, νέο ΕΣΠΑ «που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στη σύγκλιση με την Ευρώπη», προγράμματα διασύνδεσης επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών φορέων με αντικείμενο τις ψηφιακές δεξιότητες και την «4η βιομηχανική επανάσταση» κ.ά.https://www.902.gr

Η λίστα ιστολογίων μου