Διαπίστωση του ανταγωνισμού αλλά και διάθεση διαπραγμάτευσης


Πηγή: Associated Press
Η απόσταση και οι αντιθέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη αναδείχθηκαν και κατά τη χθεσινή -σχεδόν τρίωρη- συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του,
 Μάικ Πομπέο στο Σότσι, όπου και οι δυο επισήμαναν την ανάγκη επαναφοράς διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο κρατών, λέγοντας πως «αναζητούν καλύτερες σχέσεις που θα είναι επωφελείς και για τις δυο πλευρές». Ακολούθησε συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Χαρακτηριστικά μια μέρα πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε πει σχετικά με το μήνυμα που στέλνει στη ρωσική κυβέρνηση μέσω του Πομπέο: «Το μήνυμα είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ κανείς τόσο σκληρός με τη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα θα καταλήξουμε να συνεργαστούμε με τη Ρωσία. Είναι λογικό να "συναντηθούμε" με τη Ρωσία», είπε ο Τραμπ υπενθυμίζοντας ότι καμιά άλλη κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επέβαλε τόσες κυρώσεις στη Ρωσία και δεν εναντιώθηκε τόσο σφοδρά στο ρωσικό αγωγό που θα καταλήγει στη Γερμανία (σ.σ. «Nord Stream 2») όσο η δική του.
Οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν τον ανταγωνισμό των δυο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων «όπου γης» και συγκεκριμένα το Ιράν, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα, τη Βόρεια Κορέα...

Διαφωνίες και διατήρηση του παζαριού

Λιγότερη σύγκλιση απόψεων καταγράφηκε χτες ανάμεσα στον Μ. Πομπέο και τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Σότσι και για το θέμα του Ιράν. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν λέγοντας πως «θα συνεχίσουν το διάλογο». Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε μεταφέρει στους δημοσιογράφους την απορία του Ρώσου προέδρου, Βλ. Πούτιν, για την εκστρατεία «υπέρτατης πίεσης» των ΗΠΑ κατά του Ιράν.
Ο Μ. Πομπέο ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν διαφωνίες για τη Βενεζουέλα, ωστόσο θα επιχειρηθεί να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία. Ξεκαθάρισε πως «έφτασε ο καιρός να φύγει ο Νικολάς Μαδούρο, που έφερε μόνο δυστυχία στο λαό και ελπίζουμε ότι η ρωσική υποστήριξη (στον Μαδούρο) θα σταματήσει». Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ απειλούν με όλα τα μέσα -ακόμη και με στρατιωτική εισβολή- την κυβέρνηση και το λαό της Βενεζουέλας, την οποία χαρακτηρίζουν «αυλή» των ΗΠΑ, ο Πομπέο ισχυρίστηκε πως το μόνο που θέλουν είναι «δημοκρατία και ελεύθερες εκλογές»! Κάλεσε όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται «ιρανικές, κινεζικές ή κουβανικές» να μην στηρίζουν τον Μαδούρο και «να βοηθήσουμε τον βενεζουελάνικο λαό να ανοικοδομήσει τη χώρα του που έχει απίστευτο πλούτο», ενώ πρόσθεσε ότι και ρωσικές εταιρείες έχουν «επιτυχημένη δραστηριότητα» στη Βενεζουέλα.
Ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε από την πλευρά του ότι και «η Ρωσία θέλει το λαό της Βενεζουέλας να καθορίζει το μέλλον του και να ξεκινήσουν όλοι οι υπεύθυνοι φορείς της χώρας διάλογο μεταξύ τους». Πρόσθεσε ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβάλλεται με τη βία, αναφέροντας τις «απειλές κατά της κυβέρνησης Μαδούρο από τις ΗΠΑ και τον Γκουαϊδό που συνέχεια καλεί σε στρατιωτική επιβολή».
Επίσης για την Ανατολική Ουκρανία εκφράστηκε διάσταση συμφερόντων, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να απελευθερώσεις τους 24 Ουκρανούς ναύτες που κρατούνται από τις 25 Νοέμβρη μετά το επεισόδιο στο Κερτς, και να συνεργαστεί με το νέο πρόεδρο της Ουκρανίας για να «έρθει η ειρήνη» στην Αν. Ουκρανία.
Για Βόρεια Κορέα δήλωσαν πως συμφωνούν στην αποπυρηνικοποίηση και πως «συνεργάζονται» στενά. Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να στηρίξει» ένα διάλογο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός «ισχυρού μηχανισμού ειρήνης και σταθερότητας στη βορειοανατολική Ασία».
Ακόμη διαπραγματεύτηκαν σχετικά με τον «έλεγχο των εξοπλισμών», όπου «πρέπει να εργαστούμε μαζί και να συμπεριληφθεί και η Κίνα», τόνισε για ακόμη μια φορά ο Μ. Πομπέο. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε πως «εξετάσαμε την κατάσταση που διαμορφώνεται σχετικά με τη συνθήκη πυρηνικών μεσαίας εμβέλειας (INF) και μιλήσαμε για τις προοπτικές της Συνθήκης για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων (New START), καθώς λήγει τον Φλεβάρη του 2021», λέγοντας πως «εξετάζουμε την επέκτασή της» υπό προϋποθέσεις.
Σχετικά με τις δηλώσεις του Ντ. Τραμπ για πιθανή συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Οζάκα τον Ιούνη, ο Λαβρόφ απάντησε πως «αν λάβουμε επίσημη πρόσκληση, θα απαντήσουμε θετικά. Μιλήσαμε γι' αυτό σήμερα με τον Μάικ Πομπέο»
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Tass») 

Η λίστα ιστολογίων μου