ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ Εγκλωβισμένες στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Εγκλωβισμένες στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στη ...βοήθεια των «συμμάχων», αυτών δηλαδή που ρίχνουν λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών και των πολέμων, προστρέχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Τζ. Μπόλτον.
Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, «συζητήθηκαν θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος «έθεσε στον κ. Μπόλτον το ζήτημα των  παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάγκη  να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό τους».
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχία «για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις σε περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος», ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» από όλες τις πλευρές -όχι μόνο από την Τουρκία- και υπεραμύνθηκε των σχεδίων για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.
Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση» και τόνισε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση», απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», πρόσθεσε.
Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων αναμένεται να συζητηθεί και στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Πάντως, το «χλιαρό» κείμενο συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ δίνει μια σαφή πρόγευση...https://www.902.gr

Η λίστα ιστολογίων μου