Ο Μάρξ μέσα από τα 5G δίκτυα Αλέξανδρος Παγουλάτος*

Ο Μάρξ μέσα από τα 5G δίκτυα

Η ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας, στην εύθραυστη οικονομικά χώρα μας, έχει συμπέσει χρονικά με παρατεταμένες περιόδους κρίσης και οικονομικών ατοπημάτων αν όχι εγκλημάτων. Χρηματιστήριο 1999-2001, υπερδανεισμός, κραχ 2008, μνημόνια από το 2010 στο ...διηνεκές(;).
Αν ζούσε σήμερα ο Κάρολος Μαρξ, τι επιστημονική αγαλλίαση θα αισθανόταν με την επιβεβαίωση των θεωριών του! Από τότε που εμφανίσθηκαν τα κινητά τηλέφωνα, εργαζόμαστε ολοένα σκληρότερα και κερδίζουμε ως εκ θαύματος όλο και λιγότερα! Ο εργαζόμενος καλείται εντός και εκτός του εργασιακού του χρόνου και κυρίως κατά την διάρκεια των μετακινήσεων του, να μην αποχωρίζεται ποτέ το κινητό του τηλέφωνο. Μ' αυτό κάθε στιγμή, προσφέρει επιπλέον υπηρεσίες, τάξης μεγέθους μιας μικρής κινητής γραμματείας. Ιδίως με τα καινούρια “smartphones”. Παράγουμε διπλάσια, πληρωνόμαστε όλο και λιγότερο.
Κάποιος βέβαια θα μπορούσε και κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης του να κατεβάζει τόνους δεδομένων μέσω κινητού. Αυτό όμως είναι επιλογή και όχι αναγκαιότητα. Σε αυτή την περίπτωση, μια και η πλειοψηφία ξεκουράζεται κατά κανόνα στον οικείο χώρο, εκεί μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει “ενσύρματα δίκτυα”. Μήπως θα πρέπει η “τεχνολογική αναβάθμιση της επικοινωνίας” να ρίξει το βάρος στην αναβάθμιση των “ενσύρματων” δικτύων και όχι τόσο των “ασύρματων”; Αν τώρα κάποιος θέλει να διασκεδάζει κατεβάζοντας μεγάλα αρχεία, βίντεο και λοιπά σε χώρους κοινωνικής συνάθροισης, τι να πούμε; Ότι θυμίζει αυτούς που καπνίζουν στους δημόσιους χώρους; ενδιαφέρον να αναλογιστεί κανείς τι ίσχυε κάποτε με το συγκεκριμένο φαινόμενο και τι ισχύει τώρα!
Τι θα κερδίσει ο Έλληνας πολίτης από το 5G; Πόσες πια εκατοντάδες ευρώ θα προστεθούν στην τσέπη του Έλληνα πολίτη; Αν αφαιρέσουμε τυχόν αυξήσεις σε ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, κόστος απομείωσης αξίας παγίων που γειτνιάζουν σε χώρους υψηλής ακτινοβολίας κ.ο.κ.; Πόσο πληρώνεται η έκθεση του σε πιθανούς κινδύνους για την υγεία του; Ενώ τόσα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη μειώνουν σημαντικά τα όρια επιτρεπόμενης ακτινοβολίας. Πόσο πληρώνεται το ήδη υπερβάλλον καθημερινό του άγχος κάνοντας όλο και περισσότερες νοητικές διεργασίες σε όλο και συντομότερο χρόνο; Αξίζει να θέσει σε κίνδυνο την ψυχοσωματική του ισορροπία; Αξίζει να αυξήσει την ένταση στην εργασία του, που ήδη χτυπάει κόκκινο, με νέους πακτωλούς δεδομένων;
Γιατί θα πρέπει να τα υποστούμε όλα αυτά; Για να αντικαθιστά η τεχνολογία όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας; Για να βλέπουμε βίντεο ή να κάνουμε “gaming” στο λεωφορείο; Ή μήπως και στο αυτοκίνητο; Για να ξοδεύουν περισσότερη ώρα στο κινητό τους οι ήδη αποξενωμένοι από τον λόγο και την προσωπική επικοινωνία νέοι; Άλλωστε, ο ψηφιακός λόγος είναι “φύσει” λακωνικός. Η εικόνα, το παραμύθι και η τεχνητή πραγματικότητα όχι. Το περιβάλλον στενάζει γύρω μας από την κατάχρηση και μεις δεν έχουμε αντιληφθεί τίποτα; Το Πράσινο Μήνυμα λέει: “...φτάνει με την αλόγιστη ποσότητα, ας πάμε προς την μετρημένη ποιότητα”. Και η ποιότητα της ζωής επιβάλλει υγεία και ισορροπημένο ψυχισμό. Αγαθά, τα οποία κανένα χρήμα δεν μπορεί να γιατρέψει, αν έχουν διαταραχθεί σε βάθος.
Επιτέλους, υπάρχει χώρος για ποιοτική οικονομική ανάπτυξη με αξιοποίηση της τεχνολογικής προόδου; Κυρίως στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και φυσικά στην ενέργεια με τις ΑΠΕ. Ας στραφούμε προς τα εκεί...https://www.efsyn.gr

Η λίστα ιστολογίων μου