Τούρκος επιστήμονας καταδικάστηκε επειδή αποκάλυψε τη σχέση μεταξύ της ρύπανσης και του καρκίνου |
Τούρκος επιστήμονας καταδικάστηκε επειδή αποκάλυψε τη σχέση μεταξύ της ρύπανσης και του καρκίνου
Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον Μπουλέντ Σικ για «αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών», μια ετυμηγορία που χαρακτηρίστηκε «δικαστική παρωδία» από τη Διεθνή Αμνηστία.Τούρκος επιστήμονας καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση 15 μηνών, επειδή αποκάλυψε τους κινδύνους του καρκίνου που προκαλεί η τοξική ρύπανση στη δυτική Τουρκία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον Μπουλέντ Σικ για «αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών», μια ετυμηγορία που χαρακτηρίστηκε «δικαστική παρωδία» από τη Διεθνή Αμνηστία.
Ο Σικ δημοσιοποίησε τον περασμένο χρόνο τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 2011 και 2015 μαζί με άλλους επιστήμονες για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, βάσει της οποίας διαπιστώθηκε μια σχέση μεταξύ της τοξικότητας των εδαφών, του νερού και της τροφής με τα υψηλά επίπεδα καρκίνου σε επαρχίες της δυτικής Τουρκίας.
Ο ίδιος έγραψε σχετικά άρθρα στην εφημερίδα Cumhuriyet, αφού αντιλήφθηκε πως η κυβέρνηση δεν λάμβανε μέτρα.
Η έρευνα «αποκάλυπτε ξεκάθαρα σε ποιο βαθμό οι υδάτινοι πόροι έχουν μολυνθεί από τοξικές ουσίες» σημείωσε ο Σικ σε δημοσιογράφους μετά την ετυμηγορία, σύμφωνα με την οποία θα παραμείνει ελεύθερος όσο εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσής του.
«Η απόφαση του δικαστηρίου καταδεικνύει πως τα αποτελέσματα μιας έρευνας που αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία μπορούν να συγκαλυφθούν. Αυτό είναι απαράδεκτο» υπογράμμισε ο ίδιος.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς παρά την άνθηση του βιομηχανικού τομέα σε πολλές περιοχές της χώρας.
Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη βιομηχανική ζώνη του Ντιλόβασι, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 80 χλμ από την Κωνσταντινούπολη και στην οποία εδρεύουν πολλά εργοστάσια χημικών και μεταλλουργίας, καθώς εκεί καταγράφονται επίπεδα καρκίνου πολύ υψηλότερα από τον διεθνή μέσο όρο.
«Αντί να διώκουν όσους προειδοποιούν μέσω δικαστηρίων, οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να πραγματοποιούν έρευνα για αυτό το σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντριου Γκάρντνερ, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP https://www.prologos.gr/