Ithaca Laundry: Το κινητό πλυντήριο ρούχων για άστεγους που μικραίνει το ταξίδι προς την Ιθάκη

Βρεθήκαμε στον αριθμό 55 της οδού Αθηνάς, όπου ο Λεωνίδας Κούτικας και ο Νίκος Βαμβακάς, εργαζόμενοι στην Ithaca Laundry, μάς υποδέχτηκαν στο κινητό πλυντήριο ρούχων. Για το έργο και το όραμα της οργάνωσης μίλησε στο Sputnik και η διευθύντρια της Ithaca, Δήμητρα Κουντουριώτη.
Με στόχο τους να βοηθήσουν άστεγους συνανθρώπους μας να ξαναβρούν την Ιθάκη τους, το 2015 τρεις φοιτητές ίδρυσαν την Ithaca. Ο Θάνος Σπηλιόπουλος, ο Φάνης Τσόνας και η Ανδήλη Ραχούτη, βλέποντας μία παρόμοια δράση στην Αυστραλία, δημιούργησαν το πρώτο κινητό πλυντήριο ρούχων για τους άστεγους, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το ημερολόγιο έγραφε 5 Απριλίου του 2016, όταν το κινητό πλυντήριο της Ithaca βγήκε για πρώτη φορά - πιλοτικά - στους δρόμους της Αθήνας.
Η προσδοκία της ομάδας ήταν, εξαρχής, και παραμένει να βελτιωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, οι καθημερινές συνθήκες διαβίωσης των άστεγων συμπολιτών μας. Οι αριθμός των ανθρώπων που εξυπηρετούνται μέσω της Ithaca αυξάνεται συνεχώς, γεγονός το οποίο δείχνει το πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Από τον Ιανουάριο του 2017 η ομάδα της Ithaca άρχισε να αναπτύσσεται, λειτουργώντας σε καθημερινή βάση, ενώ, ταυτόχρονα, δημιούργησε τις πρώτες θέσεις εργασίας μέσα στην οργάνωση, τις οποίες προσέφερε σε ανθρώπους που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Έχουν εξυπηρετήσει 2.500 μοναδικούς ωφελούμενους, έχουν δεχτεί 11.000 επισκέψεις και έχουν παραδώσει πάνω από 66.000 κιλά ρούχων. Το κινητό πλυντήριο λειτουργεί σε πέντε διαφορετικά σημεία, στην Αθήνα και τον Πειραιά, έξι ημέρες την εβδομάδα. Η κινητή μονάδα αποτελείται από δυο πλυντήρια και δυο στεγνωτήρια, ενώ το νερό και το ρεύμα παρέχονται δωρεάν από συνεργαζόμενους φορείς και οργανώσεις. Η κάθε πλύση διαρκεί περίπου 40 λεπτά και το στέγνωμα των ρούχων άλλα 45’.
Μέχρι σήμερα, στην ομάδα, έχουν εργαστεί πέντε άνθρωποι, εκ των οποίων οι τρεις προχώρησαν σε μια άλλη εργασία, σε διάστημα ενός έτους. Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς, στόχος της οργάνωσης, εξαρχής, ήταν να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την κοινωνική τους ενσωμάτωση, συμβάλλοντας ενεργά στην προσπάθειά τους.
«Συνήθως επιλέγουμε ανθρώπους μέσα από υπάρχουσες συνεργασίες με άλλες δομές και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται με τον ίδιο πληθυσμό. Απευθυνόμαστε στο αρμόδιο τμήμα εργασιακής συμβουλευτικής και υποστήριξης, και αυτοί με τη σειρά τους μας προμηθεύουν με τα κατάλληλα βιογραφικά υποψηφίων», εξηγεί μιλώντας στο Sputnik, η κοινωνιολόγος και διευθύντρια της Ithaca, Δήμητρα Κουντουριώτη.
Στόχος τους είναι να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, καθημερινά, αλλά και να υποστηρίζουν τους εργαζόμενους της ομάδας μέχρι να επιτευχθεί πλήρως η κοινωνική τους ενσωμάτωση. «Η διαδικασία επανένταξης είναι αρκετά δύσκολη και, δυστυχώς, δεν πετυχαίνει πάντα. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή, θέληση και καθημερινή προσπάθεια, τόσο από εμάς, όσο και από τους ανθρώπους που εργάζονται στην ομάδα μας. Στο τέλος της ημέρας, όμως, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο και ομορφότερο, από το να βλέπεις έστω και έναν άνθρωπο να έχει ανακτήσει την αξιοπρέπεια του, να διεκδικεί ενεργά μια καλύτερη ζωή και, παράλληλα, να υποστηρίζει άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στη θέση που ήταν ο ίδιος λίγο καιρό πριν», πρόσθεσε η κυρία Κουντουριώτη.

Πόσο μακρύς είναι ο δρόμος για την «Ιθάκη»;

Αρκετά μακρύς είναι η απάντηση και απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες από όλους μας, φορείς, οργανώσεις, κράτος και κοινωνία πολιτών.
«Αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε περαιτέρω τον κοινωνικό μας αντίκτυπο, προσθέτοντας στην υπηρεσία μας και κοινωνικό λειτουργό, ο οποίος θα βρίσκεται στο πεδίο δράσης της Ithaca και θα ενδυναμώνει τους ωφελούμενούς μας, ενώ, θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα εργασίας και υποστήριξης ανθρώπων από ευάλωτες ομάδες, στην ομάδα μας.
Παράλληλα, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει έρευνα αναγκών στη πόλη της Θεσσαλονίκης και είδαμε ότι και εκεί το πρόβλημα της αστεγίας σε συνδυασμό με την έλλειψη αντίστοιχων υπηρεσιών με της Ithaca είναι αρκετά μεγάλο. Συνεπώς, υπάρχει και το ενδεχόμενο μιας επιπλέον μονάδας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μιας σταθερής μονάδας, σε συνεργασία με άλλες ομάδες που παρέχουν διαφορετικές υπηρεσίες στην Αθήνα.
Θέλουμε να βρισκόμαστε, καθημερινά, στο πλευρό των ανθρώπων που δεν μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους στο δύσκολο και μακρύ αυτό «ταξίδι προς την Ιθάκη». Είμαστε εδώ, όχι μόνο για να τους στηρίζουμε κατά τη διάρκεια, αλλά και για να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στη συντόμευση αυτού του ταξιδιού. Όραμα μας, να έρθει η μέρα που όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν τα απαραίτητα μέσα, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες, ούτως ώστε να ζουν καλά, κοινωνικά ενταγμένοι και χωρίς τη δική μας υποστήριξη», καταλήγει η Δήμητρα Κουντουριώτη.https://sputniknews.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου