Ξεσηκωμός για τις ελευθερίες μπροστά στην 6η Δεκέμβρη

Γιάννης Ελαφρός
▸ Πρόταση ΝΑΡ-νΚΑ στις αριστερές οργανώσεις για συντονισμό δράσης
Σε πεδίο θερμής αντιπαράθεσης αναδεικνύεται το πεδίο των λαϊκών ελευθεριών, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεσή της, επιχειρώντας προληπτική εκκαθάριση του εδάφους ενόψει σκληρών ταξικών αναμετρήσεων. Η φετινή 6η Δεκέμβρη, επέτειος της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικούς, χρωματίζεται με τα πιο έντονα χρώματα, καθώς το φοιτητικό και ευρύτερα το νεολαιίστικο κίνημα επανέρχεται δυναμικά, ενώ κινητοποιούνται και ευρύτερα λαϊκά τμήματα όπως έδειξε και η μαζική πορεία του Πολυτεχνείου.
Η κυβέρνηση και το αστικό μπλοκ εξουσίας εντείνουν την επίθεση για να επιβάλλουν παραλυτικό κλίμα φόβου και να παγώσουν τις αντιστάσεις. Δεν είναι τυχαίο πως η αστυνομία κτύπησε βάρβαρα ακόμα μια φοιτητική διαδήλωση προχθές στο Καβούρι, ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης –ως άλλος σερίφης– έστειλε τελεσίγραφο στις καταλήψεις για παράδοση μέχρι τις 5 Δεκέμβρη! Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα το άνοιγμα του μετώπου για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, που συρρικνώνονται προκλητικά από τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό της εποχής μας. Με στόχο να αγκαλιαστεί από το μαζικό εργατικό-λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, από πλατιά λαϊκά στρώματα, που συνειδητοποιούν πως το κυνήγι της «ανομίας» δεν είναι τίποτα άλλο από την επιβολή του υπέρτατου νόμου της αχαλίνωτης καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Δεν πρόκειται για μια στενά «οικογενειακή υπόθεση» του «χώρου» και της καταστολής του. Δεν θα κριθεί στα στενά των Εξαρχείων, αλλά στους ευρύτερους δρόμους του αγώνα. Αποκαλυτικό είναι το πώς έσπασε η κυβερνητική κρατική τρομοκρατία στην ΑΣΟΕΕ, όπου εκφράστηκε η ριζοσπαστική δράση για ρήξη με την «κανονικότητα» της αστυνομοκρατίας, αλλά με λογική κινήματος και όχι ακτιβισμού. Με αυτό το πνεύμα η φετινή 6η Δεκέμβρη και οι πορείες που θα γίνουν αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, με ζητούμενο την μαζική συμμετοχή και το κάλεσμα σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, εργατικών και λαϊκών συλλογικοτήτων.
Μια πρώτη πολύ σημαντική απάντηση δόθηκε το Σάββατο με την μεγάλη συναυλία στα Προπύλαια, που διοργάνωσε  η Πρωτοβουλία ενάντια στην κρατική καταστολή, με τη στήριξη πολλών οργανώσεων και συλλογικοτήτων της ανατρεπτικής Αριστεράς, μεταξύ αυτών και του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση.
Παράλληλα, το ΝΑΡ και η νΚΑ πήραν ενωτική πρωτοβουλία και κάλεσαν το σύνολο των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς για μόνιμο συντονισμό καταρχήν σε αυτό το πεδίο, με στόχο βέβαια την από κοινού παρέμβαση στο μαζικό κίνημα. Πρότειναν τη δημιουργία Συντονισμού Δράσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και της Λαϊκές Ελευθερίες. Πραγματοποιήθηκαν ήδη δύο συσκέψεις (η πιο πρόσφατη την Παρασκευή), όπου αρκετές πολιτικές οργανώσεις συμφώνησαν στη λογική του συντονισμού, με πρώτο βήμα το κοινό κάλεσμα για τις διαδηλώσεις της 6ης Δεκέμβρη και στη συνέχεια την πραγματοποίηση μεγάλης εκδήλωσης-συζήτησης για τη συλλογική αντιμετώπιση της επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα. Μεταξύ των οργανώσεων που ανταποκρίθηκαν ήταν η ΑΡΑΝ, η ΑΡΑΣ, το ΕΕΚ, το ΕΚΚΕ, η ΔΕΑ, το Κόκκινο Νήμα, η ΟΝΡΑ και η Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά. Και άλλες οργανώσεις και κινήσεις βρίσκονται σε επαφή με την πρωτοβουλία.http://prin.gr

Η λίστα ιστολογίων μου