Επιστήμονας ισχυρίζεται ότι η Γη είναι «μοναδική» σε σχέση με άλλους πλανήτες για τη φιλοξενία ζωής

Τη «μοναδικότητα» της Γης ως προς τη φιλοξενία ζωής εξήρε ο γεωλόγος και εξελικτικός βιολόγος, Πίτερ Γουόρντ, επισημαίνοντας ότι ο πλανήτης δεν είναι τόσο «στενά συνδεδεμένος» με τον Ήλιο σε σύγκριση με άλλους και έτσι εξασφαλίζεται θερμοκρασιακή -και όχι μόνο- σταθερότητα.
Ο Πίτερ Γουόρντ, γεωλόγος και εξελικτικός βιολόγος, υποστηρίζει ότι η Γη είναι «μοναδική» σε σύγκριση με άλλους πλανήτες αναφορικά με τη φιλοξενία ζωής επειδή οι υπόλοιποι είναι «στενά συνδεδεμένοι» με τον ήλιο τους έχοντας, ως εκ τούτου, τη μια πλευρά τους μόνιμα στραμμένη σε αυτόν.
Ειδικότερα, ο κ. Γουόρντ που είναι συγγραφέας του βιβλίου «Σπάνια Γη: Γιατί η πολύπλοκη ζωή είναι ασυνήθιστη στο Σύμπαν», δήλωσε στην «Daily Star» το εξής:
«Η Γη δεν θα ήταν Γη αν ήταν κλειδωμένη. Ούτε ένας τέτοιος πλανήτης θα μπορούσε να έχει ζώα εκτός αν ήταν υπόγεια. Κανείς δεν έχει δοκιμάσει εάν ένας στενά συνδεδεμένος πλανήτης θα μπορούσε να διατηρήσει έναν ωκεανό. Η θερμότητα στη μία πλευρά και το κρύο από την άλλη θα παρήγαγαν ταχύτητες ανέμου πέρα από οτιδήποτε παρατηρούμε στη Γη».
Συμπλήρωσε ότι οι περισσότεροι από τους 6.000 πλανήτες που οι επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει ως υποψήφιους για τη φιλοξενία ζωής στις τροχιές τους είναι πολύ κοντά στα γονικά αστέρια τους.
Ο Γουόρντ αμφισβήτησε την ύπαρξη ηπείρων πέρα από τη Γη, λέγοντας:
«Έχει υποστηριχθεί επανειλημμένα. Χρειάζεται παγκόσμια τεκτονική υποβύθιση για να διατηρηθεί μια παγκόσμια θερμοκρασία αρκετά δροσερή και αρκετά ζεστή για μακροπρόθεσμη θερμοκρασιακή σταθερότητα. Από τη μοντελοποίηση, η τεκτονική πλάκα [είναι πολύ] ευαίσθητες στο πάχος. Ακόμα και ένας ελαφρώς παχύτερος φλοιός σταματά την υποβύθιση».
Πολλοί από τους εξωπλανήτες, όπως ανέφερε ο Γουόρντ, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, υπάρχουν σε πιο σύνθετες ομάδες δύο και τριών αστέρων. Το γεγονός ότι υφίστανται περισσότεροι πλανήτες με τα δικά τους βαρυτικά πεδία πέρα από τη Γη, μας βοηθά να απωθήσουμε από την τροχιά μας τους κομήτες και τους μικρούς αστεροειδείς.
Συγκεκριμένα, ο επιστήμονας τόνισε:
«Οι πλανήτες οποιουδήποτε από τα αστέρια σε ένα σύστημα μεταβλητών αστέρων, δυαδικό ή μεγαλύτερο, θα ελκούσαν κομήτες από τα άλλα "νέφη Oort". Τέτοια συστήματα θα είχαν επίσης πλανητική αστάθεια. Ένας μεγάλος Δίας σε μια τροχιά με υψηλή ελλειπτική εκκεντρότητα [θα κατέστρεφε] πολύπλοκη ζωή σε έναν πλανήτη, καθώς θα αρχίσει να πιέζει βραχώδεις πλανήτες στο αστέρι ή να τους εξάγει από την τροχιά».
Ο Γουόρντ είπε ότι «οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι για να δηλώσουμε ότι είμαστε απολύτως μοναδικοί», προσθέτοντας ότι στις αρχές της ιστορίας η Γη μας δεν ήταν ούτε καν πλανήτης που μοιάζει με τη Γη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε εντελώς μόνοι στον γαλαξία μας.https://sputniknews.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου