Να μην τους αφήσουμε να παίξουν στα ζάρια ανθρώπινες ζωές

Ακούγαμε πρωί-πρωί γνωστό δεξιό (έως ακροδεξιό) δημοσιογράφο να διατυμπανίζει από ραδιοφωνική συχνότητα: «στην Αθήνα στο φούρνο, στο χωριό στη σούβλα»! Τι έγινε, ρε παιδιά; Δεν είπαμε απαγορεύεται το σούβλισμα του αρνιού, επειδή αποτελεί αφορμή για σούρτα-φέρτα και κάθε είδους «κολλητιλίκια»;
Οχι, δεν έκανε του κεφαλιού του ο δεξιός ραδιοπαραγωγός. Την κυβερνητική γραμμή εκλαΐκευε. Τη Μεγάλη Παρασκευή, άλλωστε, ο αναπληρωτής υπουργός Μπατσοκαταστολής, Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε τάχα αθώα από τη δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ, αν μπορεί μια οικογένεια τριών-τεσσάρων ατόμων, που έχει ένα μικρό κήπο, να βγει και να ψήσει το αρνί της, απάντησε: «Δεν απαγορεύτηκε το ψήσιμο. Απαγορεύτηκε ο συνωστισμός, απαγορεύτηκαν οι άσκοπες μετακινήσεις για να μαζευτούν άτομα τα οποία μέχρι σήμερα δεν συνοικούν».
Δε χρειάζεται να αναφερθούμε στις συνεχείς δηλώσεις του Χαρδαλιά εδώ και μέρες για την απαγόρευση του σουβλίσματος. Λίγο ακόμα και θα έβαζε τον Τσιόδρα να δίνει συνταγές για αρνί στο φούρνο με πατάτες, σε στιλ Ακη και Αργυρώς. Τη Μεγάλη Τετάρτη είπε: «Το αρνί ή θα το ψήσουμε μόνοι μας στο σπίτι ή στο φούρνο της γειτονιάς». Και τη Μεγάλη Πέμπτη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πέτσας, επανέλαβε: «Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας».
Μια στο καρφί και μια στο πέταλο; Ασφαλώς. Αλλά να χαλαρώνει τη «γραμμή» ο μπατσοϋπουργός, που λόγω θέσης θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρός; Δεν το έκανε με προσωπική πρωτοβουλία (ο συγκεκριμένος, άλλωστε, ξέρει μόνο να βαράει προσοχές και να εκτελεί εντολές), αλλά «εξηγώντας» τη «γραμμή». Ηταν σαν να έλεγε: «Ψήστε, αλλά μη μαζεύεστε πολλοί. Και μην ανησυχείτε για την αστυνομία, τα παιδιά έχουν πάρει τις απαιτούμενες εντολές».
Πρόκειται, ασφαλώς, για παιχνίδι προπαγάνδας, που έχει να κάνει με τα ψηφαλάκια. Και πριν την πανδημία ο Κούλης αναζητούσε «παράθυρο» για να κάνει πρόωρα τις διπλές εκλογές. Με την πανδημία το αναζητά με μεγαλύτερη αγωνία, από τη μια για να «πληρωθεί» σε ψήφους τη διαχείριση της πανδημίας και από την άλλη για να μη χρειαστεί να «πληρώσει» σε ψήφους το κόστος της αντιλαϊκής-αντεργατικής διαχείρισης της οικονομικής ύφεσης. Εχει κάθε λόγο, λοιπόν, να παίζει παιχνίδια προπαγάνδας ακόμα και με το παραδοσιακό ψήσιμο του πασχαλιάτικου αρνιού.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Αυτές τις μέρες η κυβερνητική προπαγάνδα εξυπηρετεί και την τακτική της εξόδου από την καραντίνα, που πιέζονται να την κάνουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η καπιταλιστική ύφεση. Και στέλνει μηνύματα με κάθε τρόπο.
Eίδαμε τον Μητσοτάκη χθες, στο σόου ξεπροβοδίσματος των προσφυγόπουλων, παρέα με τον Κουμουτσάκο και μια ολόκληρη κουστωδία παρατρεχάμενων, να μην προσπαθεί καν να τηρήσει κάποια στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας. Στριμώχνονταν ο ένας πάνω στον άλλο. Την προηγούμενη φορά που πήγε στο αεροδρόμιο, για να υποδεχτεί τις μάσκες του Ιδρύματος Ωνάση, δεν είχε τόσο κόσμο στο σόου. Και φρόντιζαν να μη στριμώχνονται. Κούλης, Κικίλιας και Παπαδημητρίου προσπαθούσαν να τηρήσουν την απόσταση του ενός μέτρου μεταξύ τους, όταν μιλούσαν, όταν φωτογραφίζονταν, όταν έκαναν δηλώσεις στην κάμερα και το μικρόφωνο της ΕΡΤ.http://www.eksegersi.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου